Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Можеш вбити мене, але свобода — безсмертна

Блог на БРІЗ


Вороняк Ірина
директор ПП "Інститут іміджу і репутації", автор книги "50 куточків Львівщини, які варто відвідати"
Архетипи долі та героїзованого злочинця в образі Савченко
19.3.2018, 16:51

Феномен Надії Савченко як потенційної терористки чи організатора державного перевороту небезпечний для українського суспільства безвідносно до того, що було насправді, які наміри були у Героя України, і як складеться подальша доля і депутатки, і всіх причетних до «змови» і її розкриття.

Небезпечним  є те, які архетипи українця прагне активувати та продемонструвати публіці у даний період Савченко, як прагне розбудити підсвідоме та піднятися над ситуацією. А також - які вона проговорює  меседжі, і які моделі поведінки демонструє та привносить у масову суспільну свідомість.

Безвідносно до конкретної особи хочу поговорити про медійну персону Надію Савченко, котра з’являється у прайм-тайм на топових телеканалах. А значить доносить інформацію до свідомості і підсвідомості мільйонів українців.

У масовій свідомості, народній пам’яті існує кілька прототипів, які живуть тисячоліттями. І при певних обставинах, стимульованих ззовні, оживають у вигляді політичних міфів.  Карл Густав Юнг назвав ці прототипи архетипами. Це – базові універсальні образи. К.Юнг акцентує увагу на тому,  що праобраз, тобто архетип, — це своєрідний підсумок «величезного типового досвіду незліченного ряду предків: це, так би мовити, психічний залишок незліченних переживань одного й того самого типу».  Можна впевнено стверджувати, що кожен вдалий образ і створені навколо нього міфи мають в своїй основі певний архетип.

Недаремно теоретик  анархо-синдикалізму Жорж  Сорель казав: "Дайте мені міф, і я переверну світ".  Повернення до світу архетипу,  до витоків і до знайомих з дитинства праобразів приколисує раціональність мислення і стає ефективним засобом маніпулювання масовою свідомістю, адже міф спирається лише  на віру. Давньогрецький мислитель Платон був переконаний, що використання міфу у політиці аналогічне використанню емоцій на противагу раціональним ідеям, які цікаві і доступні не кожному.

За підсумками останніх телеефірів можна сказати, що образ Савченко будить у колективній свідомості два характерні для українців архетипи – архетип долі та архетип героїзованого злочинця. Обидва вони є характерними для візантійського психотипу.

Отже, архетип долі. Науковці характеризують його так: «Архетип долі. Прожити життя тут означає відмежуватися від відповідальності за нього, не сприймати всерйоз колізій, стресів, нещасть, сміливо нехтувати значущими "міщанськими" дріб'язками і не звинувачувати себе тоді, коли щось не вдається. Сприйняття долі пов'язане з переживанням необмеженої, нескінченної перспективи можливостей - авантюрою. Тяжіння візантійського психотипу до всіляких пригод та сумбурних переживань відображає прагнення до переживання долі та змагання з нею… Архетип долі змушує на ірраціонально-героїчні вчинки в екстремальних умовах і пасивне очікування за умов повсякдення. Життя вважається не надто цінним подарунком: його легко віддати на війні й не дуже піклуватися про нього в мирних умовах.» (Донченко О., Романенко Ю. Архетипи соціального життя і політика).

От лише кілька фраз Надії Савченко під час участі в  ток-шоу «Право на владу» 15 березня: «Путін би мене повернув живою чи мертвою»;  «Я запропонувала давно зняти депутатську недоторканість»; «Ми граємо на моє життя, мені втрачати нічого, тому виграю я»; «Я віддам Порошенкові Зірку Героя з задоволенням»; «За українським законодавством «світить» 15 років, у Росії мені дали 22». Ці фрази якнайкраще демонструють прагнення розбудити у масовій підсвідомості архетип долі у її авантюристичних пригодницьких варіантах, не особливо турбуючись і про життя, і його «міщанські» дріб’язки.

Дослідник сучасної соціальної міфології Е.Кассірер зазначав:  «Раніше міф вважався продуктом якоїсь несвідомої соціальної діяльності. Але тепер міфи створюються людьми, які діють у найвищому ступені свідомо, і згідно плану. Вони прекрасно знають, що їм потрібно і продумують кожен свій крок. Нові політичні міфи жодних чином не є дикими  плодами багатої уяви. Це виріб, виготовлений дуже вмілими і спритними майстрами».

Українці охоче вірять в образи, в картинки, які їм малюють творці міфів, адже ми є продуктом візантійської психокультури, для якої характерним є високий рівень сугестивності – схильності до навіювання.

Разом з тим у цій самій медійній персоні Надії Савченко закумульовано у даний момент і архетип героїзованого злочинця. Дослідники етнопсихології так описують його: «Злочинець-девіант, який живе живим життям, а не імітацією. Злочинець приваблює обивателя саме тому, що він єдиний, кому у соціумі вдається бути собою, а не грати чужі, штучно нав’язані ролі. Легітимація злочинності у масовій свідомості є одночасно і проявом протесту решти суспільства проти експлуатативної стратегії політичної еліти, і вираженням захопленням «героєм-злочинцем». Злочинець – це людина, яка живе у «точках екстремуму», у постійних «граничних ситуаціях». злочинець постає як асоціальний геній…Злочинцю в цій системі вдається добитися більшого, ніж генієві; принаймні він не залишається непоміченим, а «плоди» його діяльності відкривають можливість для високого рівня життя. Більше того, він тріумфує, перефарбовуючись у ролі державного діяча, письменника, мистецтвознавця» . (Донченко О., Романенко Ю. Архетипи соціального життя і політика).

І от перед мільйонами телеглядачів стоїть звинувачена Генеральним прокурором у змові і тероризмі Надія Савченко. Стоїть у студії (де всі вбрані відносно легко), накинувши на плечі пальто як шинель, у неї - гордо підняте підборіддя, зосереджений погляд, демонструє холодну впевненість і чітко чеканить кожну фразу, попри їх зміст. І вкотре повторює, що все про підготовку терактів розкаже на поліграфі, а також запитує, що «Хто хоч раз не думав знищити цю владу? Зірвати Банкову чи Верховну Раду?!». Образ Савченко-злочинця, який на трибуні парламенту почав малювати Генпрокурор, у телестудії перетворюється за образ героїзованого злочинця.

Розбурхання з підсвідомого архетипів долі і героїзованого злочинця водночас є небезпечним для будь-якого суспільства. Для українського сьогодні воно небезпечне у стократ, бо зерна образу, типу мислення посіяні за час ефірів на благодатний грунт архетипів, які є у масовій підсвідомості українців. І медійний персонаж Надія Савченко цих демонів намагається розбудити на тлі надскладної економічної та політичної ситуації всередині країни та зовнішньої загрози  державі не лише зі Сходу, а й зі Заходу.


Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців