Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Не взявшись за сокиру, хати не зробиш

12 березня, щороку в цілому світі відзначається Всесвітній день боротьби з глаукомою


12 Березня 2013 p.

Цей день було впроваджено з 2008 року за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми - WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою - WGPA.

На глаукому страждають 2-3 % населення земної кулі, незалежно від статі, раси і національності. Сьогодні кількість хворих на глаукому в світі складає близько 70 млн. чоловік, 8 млн. з яких осліпнули в результаті цього захворювання. Також вважається, що 70 млн. – це тільки половина хворих, яким відомо про своє захворювання. Як мінімум ще стільки ж пацієнтів не знають, що вони хворі на глаукому, та продовжують повільно і непомітно втрачати зір. З віком ризик виникнення глаукоми підвищується. Проте це захворювання буває навіть у новонароджених.

Захворювання найчастіше розвивається після 40 років, і в середньому поширеність глаукоми становить 1,5-2,0%. З віком цей показник збільшується до 12% (у пацієнтів старше 80 років).

Глаукома – хронічне захворювання очей, при якому підвищується внутрішньоочний тиск (ВОТ), уражається зоровий нерв і зір знижується, аж до сліпоти.

У нашій країні 170 000 людей вражені цією хворобою, - говорить головний позаштатний офтальмолог Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації Ігор Вітовський. - З яких 4068 хворих на глаукому знаходиться в Івано-Франківській області на диспансерному обліку. Кожен рік ми виявляємо більше 400 хворих глаукомою.

Досі невідомо, що є причиною виникнення глаукоми. Однак доведено, що підвищення внутрішньоочного тиску є провідним чинником ризику прогресування та втрати зорових функцій.

Головний офтальмолог області називає дві основні причини внаслідок яких може підвищуватись ВОТ:

    надмірне утворення внутрішньоочної рідини
    порушення відтоку внутрішньоочної рідини через дренажну систему ока внаслідок її зміни.

- Нормальні цифри ВОТ індивідуальні, - додає Ігор Вітовський, - але в середньому коливаються в межах 16-26 мм.рт.ст. при вимірюванні тонометром Маклакова («грузиком»).

При порушенні відтоку внутрішньоочна рідина накопичується в оці, що призводить до підвищення внутрішньоочного тиску. Високий тиск призводить до порушення кровопостачання зорового нерва, перебуваючи в такому стані тривалий час, зоровий нерв атрофується і зір погіршується. Загибель нервових волокон призводить до звуження поля зору. У стадії, що зайшла далеко, залишається «трубчастий зір», хворий дивиться наче крізь вузьку трубку.

Таким чином, якщо у пацієнта рівень внутрішньоочного тиску залишається високим, захворювання прогресує значно швидше.

Також існує ряд факторів, що підвищують ймовірність розвитку глаукоми:

    вік більше 40 років – чим старша людина, тим вищий ризик;
    наявність глаукоми у найближчих родичів;
    наявність супутніх захворювань серцево-судинної системи: артеріальна гіпер- і гіпотонія, вегетосудинна дистонія, мігрень і т.д.;
    короткозорість;
    тривале застосування стероїдів.

На сьогоднішній день глаукома – це невиліковне захворювання. Сліпота, породжена глаукомою, носить незворотній характер. Пов’язано це з тим, що відбувається загибель зорового нерва і нервових клітин сітківки. Повернути зір тому, хто осліпнув – вже неможливо.

Глаукома – досить поширене захворювання. Однак через те, що глаукома розвивається поступово і часто протікає безсимптомно, багато пацієнтів дізнаються про свою недугу тільки тоді, коли погіршується зір. Це робить глаукому доволі небезпечною і підступною хворобою.

На сьогодні єдиним шляхом запобігання сліпоті при глаукомі є своєчасне розпізнання захворювання і правильне лікування. Найважливішою для лікування наслідків глаукоми є її максимально раннє виявлення, однак понад половини людей, які страждають від цієї хвороби, навіть не підозрюють про це. Хоча глаукома може виникнути в будь-якому віці (починаючи з народження), але поширеність захворювання значно збільшується після 40 років. Людям, що входять в так звані «групи підвищеного ризику», рекомендується перевіряти зір і внутрішньоочний тиск щонайменше двічі на рік. Це особливо актуально для пацієнтів з історією сімейних захворювань глаукомою, тих, хто страждає на короткозорість або далекозорість, а також людей, старших 60 років. А населенню за 40 – 1 раз в три роки. Обстеження можна зробити в 48 очних кабінетах, які працюють в кожному районі та місті Івано-Франківської області.
Все, що необхідно робити пацієнту з діагнозом «глаукома», – радить обласний офтальмолог, - щоденне дотримання режиму закапування крапель, виконання рекомендацій та регулярне обстеження у офтальмолога. Тільки лікар на підставі багатьох чинників може обрати оптимальний метод лікування і лікарський препарат в кожному конкретному випадку. Самолікування тут неприпустиме.

Діагноз «глаукома» – не привід впадати у відчай, панікувати і перестати радіти навколишньому світу. Адже завдяки сучасним методам лікування більшості хворих вдається зберегти зір на довгі роки. Ігор Вітовський застерігає, що своєчасне звернення до лікаря і рання діагностика допоможуть зберегти один з найдивовижніших дарів природи – зір.

Лілія Романюк ОЛФЗЦ


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 682
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців