Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Хто літом спеки боїться, той зимою не має чим погріться

З ностальгією і вдячністю згадує українка, що живе зараз у Великобританії, своїх прикарпатських вчителів


24 Липня 2012 p.

Цікава річ — соціальні мережі! Завдяки ним маєш стількох друзів, спілкуєшся з безліччю людей зі всього світу, про що якихось десять років тому годі було і мріяти. Ось і днями через "Фейсбук" на мене "вийшла" моя колишня учениця Людмила Водяницька, яка нині мешкає у Великобританії. Пообіцяла розповідати про Лондон, олімпіаду. А ще поділилася враженнями й від англійської освітньої системи.

З ностальгією і вдячністю

Ще магістранткою Чернівецького національного університету Людмила Водяницька (Кривко) паралельно працювала вчителем біології в Українському гуманітарному ліцеї Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Вже тоді почала розуміти, що вчитель — це не професія, а спосіб життя. Про шкільні роки розповідає: «Це — період відкриття внутрішнього світу дитини. З часом забудуться вивчені дати, правила, теореми, але залишаться можливості, які допоможуть вивести нові формули власного життя. У моєму житті було багато педагогів, і згадую їх із вдячністю. Перша вчителька Людмила Моджук — це усмішка, радість, спокій, підтримка, знання, приклад.
Мої наступні вчителі були хорошими ідеологами. І, відштовхуючись від цього, спонукали нас виробити власний "план дій". Бо навчання — насамперед відповідальність перед собою: наскільки я хочу бути освіченою. Під час мого навчання, а це було наприкінці минулого століття, менше було всіляких там хронофагів на зразок інтернету і соціальних мереж. Ми ходили до бібліотек, читали багато літератури, розвивалися духовно й естетично. Клас був дружнім, ми багато робили разом, були командою. Охоче брали участь у різних святах, акціях, КВК.

Їх підготовка і проведення займали час і в нас, і в педагогів. Але було постійне бажання творити. Найважливіше для вчителя — не вигоріти, не втратити потенціал духу, творення ситуацій успіху, що є для учня рушійною силою інтелекту. Я пам’ятаю конструктивні й продуктивні уроки біології Петра Бунзяка. Як справжні гімназисти, ми вивчали й латинську мову. Це теж — складова успіху й добряче допомогло мені в студентські роки. Математичні знання, уроки фізики, де ми могли відчути себе реальними «ньютонами» і «паскалями», логічно мислячи й отримуючи креативний підхід до вирішення задач. Перші тестові технології (ще задовго до теперішнього ЗНО) на уроках історії, де ми тренували швидку реакцію учнів і вчилися моделювати ситуації. Любов до предмету виникає через любов до учителя. Це — поза сумнівом.

Саме в гімназії нам заклали вдумливо читати літературу й любити слово. Ці спогади можна продовжувати і продовжувати. Головне, чому навчили мене шкільні роки — можливості творити себе і працювати на випередження».

Європейські стандарти освіти

Нині я разом із чоловіком мешкаю у Великобританії. Маю можливість трохи порівнювати і співставляти Україну та Англію. Звичайно, окреслюю й основні аспекти школи. Українська освіта спрямована, як сказано в законі, на «забезпечення всебічного розвитку особистості шляхом навчання та виховання, які грунтуються на загальнолюдських цінностях та принципах науковості, полікультурності, світського характеру освіти, системності, інтегративності, єдності навчання і виховання, на засадах гуманізму, демократії, громадянської свідомості, взаємоповаги між націями й народами в інтересах людини, родини, суспільства, держави». Проте осмислені знання, які мав би здобути кожен український учень, не дають можливості застосовувати їх на практиці одразу ж після школи. Більшість випускників прагнуть одразу здобувати освіту у ВНЗ.

Не скажу, що це погано, але, отримавши диплом, учорашній студент часто таки не має уявлення, як застосувати свої знання? Чому так? — питання не риторичне. Освіта потребує змін, реформ, але в напрямку її наближення до європейських стандартів, а не повернення до радянських, як можемо спостерігати, на жаль, зараз. Англійський одноліток нашого випускника має такий же, а, може, й менш потужний багаж знань, але навчений застосовувати їх у реальному житті.

Освіта в Англії починається із трьох років. До п’яти дитина проходить рівень раннього, так званого рецептивного навчання, має складений профіль раннього розвитку, що включає особистісний, соціальний та емоційний розвиток, комунікативний, мовленнєвий і літературний, фізичний і креативний розвиток, здатність розв’язувати задачі, рахувати, логічно мислити, мати уявлення і розуміння світу. Так підготовлена дитина йде до школи. Система освіти Великобританії базується на національному Курикулумі.

Він має певні відмінності в Шотландії, Уельсі й Північній Ірландії і складається із ключових етапів: І — вік 5-7 (1-2 класи), ІІ — 8-11 (3-6 класи), ІІІ —10-14 (7-9 класи), ІV — 15-16 (10-11класи). Учень має право на обов’язкове начання, (12-й та 13-й роки) в коледжі тощо. На І-ІІ етапах вивчають мистецтво, релігію, дизайн, англійську, географію, історію, інформаційні та комунікаційні технології, математику, музику, фізкультуру та науку (фізика, біологія, хімія, природознавство в одній дисципліні), які завершується тестами з англійської і матиматики. На ІІІ етапі додатково — соціологію, сучасні іноземні мови. Предмети, що стосуються кар'єри, статевого виховання та релігії, також є обов'язковими. IV етап — напрям навчання із чотирьох можливих: сучасні іноземні мови, дизайн і технології, мистецтво (мистецтво і дизайн, музика, танці, медіа, театр), гуманітарний (георгафія, історія). Після завершення цього етапу учень отримує GCSEs — загальне свідоцтво про середню освіту).

Не могла не привернути мою увагу чудова обізнаність англійських школярів щодо власних прав та обов’язків, а також вільна й відкрита громадянська позиція. Діти отримують знання і задоволення від навчання, більшість виглядає впевненими у своєму майбутньому. Престиж професії учителя в Британії достатньо високий. Оплата праці — достойна. Річна зарплата учителя-початківця, наприклад, у Шотландії, становила торік 21438 фунтів стерлінгів.

Звичайно, на становлення такої системи освіти потрібно не 20 років, а значно більше. Проте нам є що запозичити, перейняти досвід і позитивно втілити в життя. А такої гарної осінньої пори на передодні свята бажаю всім учителям мого рідного краю здоров’я, наснаги, витримки, натхнення, талановитих, перспективних і вдячних учнів, позитивних емоцій і світлих успішних днів! Перебуваючи так далеко від Батьківщини, хочеться вкотре сказати:

Учителю!
Тобі вклоняюсь за знання,
За правду я люблю тебе,
За те, що йду не навмання,
Що вірю й нині у святе.

Спасибі, Вчителю, тобі,
За ту любов, за те тепло,
І не забуть повік мені
Твої слова: вір у добро!
Людмила Водяницька (Кривко).
Великобританія.

Записала

Людмила СТРАЖНИК для БРІЗ,

підписатись на блоги від Людмили Стражник. 


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1039
Рекомендовані статті

Людмила Водяницька 19:02, 24.7.2012

Щиро дякую за статтю. Але я не англійка, хоч і жуву у Британії. Я - українка.

Тетяна 20:13, 24.7.2012

Стаття Людмили Водяницької (Кривко) дуже цікава!
Дякую.

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Травень
2024
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців