Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Можеш вбити мене, але свобода — безсмертна

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя


14 Травня 2015 p.

Місто Івано-Франківськ впевнено позиціонує себе як цілком сучасне європейське місто.

Відповідний месидж регулярно звучить з уст міських можновладців в усіх їхніх публічних виступах, на різного роду форумах з проблематики муніципального управління та розвитку, на зустрічах з численними іноземними делегаціями. Ось і на Першому Форумі партнерських міст – ефективне управління Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус наголосив, що місто Івано-Франківськ «і сьогодні уже має європейське обличчя і ми стараємось також працювати по-європейськи».

Іноземних гостей, особливо представників міст-партнерів (а їх у Івано-Франківська чимало) очільники обласного центру Прикарпаття регулярно водять екскурсіями центральною частиною міста, демонструючи, наскільки далеко просунулося воно в бік Європи за останні роки, а з приводу європейської якості прибирання міста мер навіть бився з деякими іноземними гостями об заклад, про що сам хвалився на нараді. Стверджує, що переміг – комунальні служби не підкачали.

Гості, гуляючи досить, до слова, затишними  і охайними вуличками Івано-Франківська, усміхаючись і закриваючи очі на деякі дисонуючі з загальною гармонією речі, на кшталт недоречних новобудов на площі Ринок та біля Колегіати 17 – 18 століття, ствердно кивають, мовляв, так-так, дійсно гарне, європейське місто. При цьому вони навіть не здогадуються, що буквально у кількох сотнях метрів від місця, де їм влаштовують екскурсії, є території, які «зависли» за своїм інфраструктурним розвитком якщо не в позаминулому, то вже точно у середині минулого століття.

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

Якось авторові цих рядків довелося у справах «забрести» до мікрорайону, прилеглого до вулиць Княгинина – Надрічної – Промислової. Загальне враження від блукання вуличками мікрорайону склалося, м’яко кажучи, гнітюче.

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

Ні. Не хочу нічого поганого казати проти тамтешніх мешканців. Більшість з них (а це переважно жителі приватного сектору) – порядні, дбайливі ґазди, що як можуть доглядають свої обійстя: намагаються в міру можливості їх озеленити, побілити і пофарбувати, підтримувати у чистості. Втім, те, що коїться за межами приватних подвір’їв, справді вганяє у депресію.

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

У спадок від радянського минулого вказаному мікрорайону залишилася чимала промислова зона. На сьогоднішній день, там реально працюють, певно, лише два лікеро-горілчаних заводи. Решта ж промислових територій «окупована» офісами безлічі дрібних фірм, власники яких не бажають переплачувати за офісні приміщення у центрі міста; різного роду складськими та іншими приміщеннями або ж попросту пустують, будучи захаращеними різноманітними промисловим непотребом. А, як відомо, у семи няньок дитина без догляду. То чи варто дивуватися некошеним бур’янам, небіленим, подекуди зруйнованим парканам, нескленим вікнам та нефарбованим фасадам поділених між численними орендарями колись промислових корпусів та неремонтованим десятиліттями дорогам і тротуарам.

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

Між іншим, жахливий стан тутешніх доріг не зміг не помітити навіть Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус. У лютому цього року він взяв участь в урочистій відправці мобілізованих івано-франківців до війська, що відбувалася на подвір’ї розташованого по вулиці Княгинин міського військкомату. Продершись через побиту ямами вулицю Княгинин, яка, до слова, є таким собі фасадом мікрорайону (до чого і назва зобов’язує), мер не втримався від критики у власну адресу:  «От їду я до міського комісаріату і думаю: куди той міський голова дивиться?!», - і зобов’язався відремонтувати вулицю ще до демобілізації призваних у лютому хлопців.

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

Ні. Насправді сказати, що дороги тут не ремонтують взагалі, не можна. Зокрема, вочевидь, десь нещодавно відремонтували частину вулиці Промислової: заасфальтували і навіть бордюри нові поставили. Щоправда, відремонтували лише частину вулиці, ще частину засипали щебенем, а решту лишили, як є. До речі, судячи з усього, ремонтували не для людей, а для фур та інших вантажівок (які, зрештою, її і розіб’ють), бо ж, ремонтуючи проїжджу частину, традиційно забули про тротуари. Ба не просто забули, а ще й «добили» понищений корінням дерев та потоками дощової води асфальт на них.

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

До речі, про дощову воду. Пригадалося. Саме тут, в районі вулиці Надрічної дощова вода під час сильних злив традиційно підтоплює будинки місцевих мешканців. В мікрорайоні – суттєві проблеми з дощовою каналізацією. Вже роками місцеві комунальники обіцяють її вирішити і стверджують, що знають, як це зробити, проте віз і досі там. Сліди дощових потоків у вигляді досить глибоких вимоїн в асфальті добре видно на дорозі по вулиці Княгинин, на тротуарах по вулиці Промисловій, а величезні калюжі подекуди, здається, не висихають взагалі.

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

Що іще ріже слух – відсутність дитячого сміху на вулицях. В мікрорайоні – а, крім приватного сектору, там все-таки трапляються багатоповерхівки – не видно жодного дитячого майданчика. Взагалі з соціальною інфраструктурою в мікрорайоні сутужно: в житловому секторі не натрапиш навіть на продуктовий магазин (лікеро-горілчані не рахуються). Що вже говорити про дитячі садочки, клуби для роботи з дітьми за місцем проживання тощо!

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

Все було б нічого, якби мова йшла про таку собі околицю, на кшталт Хриплинської промзони чи місцини десь за «Каскадом». Але ж в даному випадку йдеться про середмістя, історичну (а може й найдавнішу) частину Івано-Франківська. Село Княгинин вперше згадується у письмових документах під 1449 роком. Втім, як поговорюють, у «Книзі священнодійств», що зберігається у тутешній парафіяльній церкві Святої Покрови Пресвятої Богородиці, записано легенду, відповідно до якої ще у 1203 році князь Роман Мстиславович дав як шлюбне віно княжні Мирославі землі, що знаходилися між двома Бистрицями, звідки, власне, і походить назва «Княгинин».

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

Наскільки відповідає легенда дійсності – рано чи пізно з’ясують історики. Нам же достеменно відомо, що ще 90 років тому передмістя Княгинин офіційно було приєднано до міста Станіславова - нинішнього Івано-Франківська.

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

На сьогоднішній день зрозуміло одне: міська влада не спроможна водночас змінити ситуацію в мікрорайоні. Для цього потрібні чималі кошти. Та й інших – більш нагальних справ у влади сьогодні чимало. Вихід із ситуації, напевно, мали б запропонувати соціально відповідальні підприємці – які дбають не лише про власний добробут, а й про добробут свого міста, його окремих територій та людей, які там проживають. Справа за малим – знайти таких небайдужих…

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя

Контрастний Івано-Франківськ: депресивне середмістя


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1495
Рекомендовані статті

Андрій 19:38, 14.5.2015

о, прокинулись: а ви раніше не знали, що околиці плачуть?

Роман 19:46, 14.5.2015

Хотя і не по темі але хотівби вам порадити тведопаливні котли тривалого горіння, я купив тут: http://ztek.com.ua

Франківець 22:35, 14.5.2015

А фотографія про металобрухт мала б міліцію зацікавити. Чи не так?

Олег 22:49, 14.5.2015

до Андрія: а Ви не вмієте чиати інші сайти? про проблеми комуналки не пишуть лиш ліниві!

Максим 15:57, 15.5.2015

Купа різних будов(багатоповерхівок). Анус куди гроші від будівельників ідуть?

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Травень
2024
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців