Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


З москалем дружи, а камінь за пазухою держи

Закордонна освіта: майбутнє у твоїх руках


20 Грудня 2013 p.

Твоє майбутнє у твоїх руках. Цю фразу, зазвичай, молоде покоління сприймає як банальщину і батьківську інтервенцію. Тільки з роками вони зрозуміють - від вибору професії та вищого навчального закладу, залежить як складеться ціле життя.

Як правильно обрати спеціальність та у чому переваги закордонної освіти. Це і стало темою проекту «Спікертайм» на радіо Київ 98 ФМ, куди завітала Олена Білецька, адвокат, керівник Програми «Європейська освіта»

Ведучий: Власне, почнемо з початку: як дитині правильно вибрати професію?

Олена Білецька: На вибір професії впливає, звісно, той, хто поруч з дитиною: це батьки, дідусі, бабусі, можливо, друзі. Тому вибір повністю залежить від оточення.

Більше того, дитина має мрії. Із садочка вона мріє, ким хоче бути. У школі мрія може змінитися, але в будь-якому випадку дитина, закінчивши 11 класів, має два-три варіанти. Якщо ж мрії зовсім немає, то батьки, звісно, впливають на вибір спеціальності. Наша Програма «Європейська Освіта», коли проводить співбесіду або консультує, на початковому етапі допомагає розібратися у тому, що означає та чи інша спеціальність і ким дитина буде працювати.

В. Додайте подробиць про згадану Вами програму «Європейська освіта», керівником якої Ви є?

О.Б. У першу чергу, Програма пропонує польські вищі навчальні заклади. Це понад 20 ВНЗ, як державних, так і приватних (хоча там це не має значення); понад 600 спеціальностей бакалаврату і понад 300 спеціальностей магістратури.
Також є друга вища, післядипломна освіта, підвищення кваліфікації, різні курси. Програма є широко профільною. Вона організовує не лише консультативну частину, алей допомагає з документами. Дитині не потрібно їхати до Польщі. Вона абсолютно не прив’язана до здачі документів, черг, непорозумінь з приймальною комісією. Програма «Європейська Освіта» робить все, аби дитина з мінімальними стресами поїхала на навчання.

В. А як відбувається процес вступу?

О.Б. Він відрізняється від українського. Дитина у спокійних умовах проходить співбесіду, де визначається рівень знань. Також її, якщо можна так сказати,тестують на адекватність. Адже дитина повинна бути готова їхати за кордон. Це дуже важливо. І я раджу батькам, і самим дітям серйозно до цього поставитися. Щодо ЗНО, то воно не потрібне.

Навчання починається з першого жовтня - для стаціонару та з листопада для заочного відділення. Є ще набір у березні. Той, хто не вступив у жовтні, має можливість зробити це у березні. Навчання так само як і у нас розділене на семестри. Втім, наприклад, студенти мають можливість не лише раніше піти на різдвяні свята, а й написати заяву і залишитися добувати свої свята тут, в Україні. На це нормально реагують, про це всі знають.

Також всі заняття йдуть як практичні. Дитина починає працювати з першого дня. Розкачок жодних немає.

В. Втім, навчання за кордоном у будь-якому випадку стрес і для дітей, і для батьків. Тому резонне запитання: а чи забезпечується студент з України житлом та стипендією?

О.Б. Знаєте, насправді, для дитини стрес і в Україні вчитися. Все змінюється. Вона потрапляє до дорослого життя. Якими б крутими не були хлопець чи дівчина, через два - три місяці з’являється депресія. Головне - не здаватися. Але, знаєте, коли діти приїжджають на перші зимові свята, то на другий день збираються назад. Вони бачать контраст.

Щодо житла, Програма «Європейська Освіта» допомагає підібрати житло, тому що не всі польські ВНЗ мають гуртожитки. Є так звані хостели. Хостели - це компанії, що співпрацюють з вишамиі надають житло студентам. Більшість дітей після півроку або року навчання винаймають інші помешкання та проживають там вдвох-трьох.

А зі стипендіями тут взагалі круто. Не лише державні ВНЗ мають певні стипендіальні програми. Приватні теж. Стипендії, різні знижки на навчання - їх тут понад 25 видів. Здібна дитина, що хоче навчатися і показує це,може претендувати на стипендію. Заява студента розглядається індивідуально. Ректор або комісія визначають: чи буде цестипендія, чи знижка, або, взагалі, навчатимуть безкоштовно.

Вступити на безоплатну основу відразу дуже важко, але можливо. Кожен навчальний заклад виставляє ліміт іноземців на таке навчання. Той, хто хоче, може отримати і стипендію, і знижку, і безкоштовне навчання.

В. Якщо ж на безкоштовне відразу не вийшло. Більшість українців вважає закордонну освіту дуже дорогою. Це так?

О.Б. Насправді дуже неправильне враження. Ціна за навчання стартує з семи тисяч гривень на рік. Якщо взяти туристичний напрямок, менеджмент, адміністрацію, які я порівнювала, то у нас, наприклад, рік навчання коштує десь близько 16 тисяч гривень, у Польщі - це 10 - 11 тисяч гривень.

Щодо проживання, харчування, то воно майже ідентичне Україні. Залежить від міста, де навчаєтеся. Якщо взяти Варшаву, то там, як і в Києві все дорожче. У провінції дешевше. Але це не говорить про те, що вищий навчальний заклад там гірший.

У Польщі ВНЗ мають податкові знижки, якщо розташовані в іншому місті. Враховується також і наскільки старий виш.

В. А скільки років потрібно навчатися, щоб отримати дипломи бакалавра та магістра?

О.Б. Бакалавр у Польщі, на відміну від України - це вже закінчена вища освіта. Якщо говорити про час, то це три роки. Щодо магістратури - ще півтора - два роки, залежно від спеціальності. Знову ж таки, є такі професії, як медицина, архітектура, право (юриспруденція) - там повний цикл безперервного навчання – п’ять років.

З нашого власного досвіду, дуже багато українців закінчують бакалавра за однією спеціальністю, а в магістратуру йдуть за іншою. Це дає можливість отримати два дипломи. Польський диплом європейського зразка. Приймається, як в Україні, так і за кордоном.

Ще хочу додати, що навчання може бути не лише польською, а й англійською мовою. Знання польської мови обов’язкове. Треба добре знати граматику. Навчання англійською теж не виключає знання польської. Хоча це і складніше, але чимало наших дітей віддають перевагу навчанню англійською.

В. Схвильовані майбутнім батьки звичайно ж, ставлять запитання, а чи зможе моя дитина працевлаштуватися після вишу?

О.Б. Часто формулюють запитання так: Ви гарантуєте, що моя дитина, після закінчення ВНЗ, буде працювати у Польщі за спеціальністю?

Звісно,все залежить від дитини, але я хочу сказати, що з 2012 року у Польщі є дуже гарна, абсолютно безкоштовна програма - «Бюро праці». Вона діє не лише для поляків, але й для студентів-іноземців. Дитину вибирає роботодавець. Студента, зазвичай, запрошують на двомісячне стажування. У більшості випадків діти залишаються там на контрактній основі. Це дає можливість навчатися і працювати одночасно.

Тим паче, там навчання організоване не так як у нас. Стаціонар навчається чотири – п’ять днів на тиждень, все інше це домашнє опрацювання, бібліотека, викладачі в онлайн-режимі. Заочники навчаються два рази на місяць. На вихідних проходять весь матеріал стаціонару за п’ятницю, суботу і неділю. Це дуже класно, для тих, хто вже дорослий та працює. Там не модно сидіти у батьків на шиї.

В. А чи можуть українські студенти проходити у Польщі практику?

О.Б. Як приклад, можу привести Вроцлавський університет транспорту і логістики. У них свої транспортні лабораторії. Можна пройти практику там або ж у міжнародних компаніях, з якими вони співпрацюють

А ось у Бидґощі, є ВНЗ готельно-ресторанного напрямку. Його власники мають мережу ресторанів і готелів у Європі, тожстуденти без відриву від навчання проходять там реальне стажування. До речі, під час нього вони отримують хоч і невеликі, але гроші.

Я можу так пройтись по кожному вищому навчальному закладу Польщі. Плюс, я вважаю, тут не існує хабарів за навчання.
Якщо ти не склав предмет з першого разу, у тебе є можливість один раз перескласти безоплатно. За всі інші спроби потрібно платити у касу ВНЗ.

В. А як ставляться у вишах до українських студентів?

О.Б. Хочу сказати, що я перевіряю як ВНЗ ставиться до наших дітей. Це дуже важливо для нас. Щоб не було конфліктів. Якщо ж вони й виникають, щоб справедливо вирішувалися. Ми не співпрацюємо з тими закладами, де до наших дітей не дуже добре ставляться.

Додам, що українці у Польщі лідери. І полякам це не подобається. Наші приїжджають і таке враження, що вони, як то кажуть, хочуть «перекопати весь город за одну годину». У них немає бажання сидіти і чекати. Вони самі бігають та шукають. Справжні лідери. І мені дуже приємно. Українці розуміють, що вони в чужій країні. Рідних поруч нема. Це самоконтроль. Це говорить про те, що дитина, потрапивши до іншої країни, контролює себе, гідно поводиться, дає хороші показники. Так склалось, генетично напевно, що наші діти, всетаки, кращі.

В. За Вашими даними, якими спеціальностями на сьогодні цікавляться найбільше?

О.Б. Популярні - це туристичний напрямок, міжнародні відносини, архітектура, будівництво, логістика. Це лідери. І не лише як топові спеціальності, а й високооплачувані, коли йдеш працювати.

В. Чи може випускник після завершення навчання у Польщі залишитися там працювати? Чи винен повернутися на Батьківщину?

О.Б. Може. І не тільки в Польщі. Він може поїхати до будь-якої країни і працювати з цим дипломом. Статистично, (з 2005 року Програма «Європейська Освіта» веде статистику) на жаль, я вважаю на жаль, більшість дітей залишається там. Дехто їде ще далі: до Америки, Німеччини, Італії.

Нашій країні бажано створити робочі місця, щоб діти поверталися. Тому що, той досвід, який вони отримують там, дасть можливість вийти з того стану, в якому є наша країна сьогодні. Отже, налаштовуйте дітей не лише працювати там, але й повернутися сюди, в Україну.

Якщо вас цікавлять європейські ВНЗ, консультації зможете отримати у досвідчених фахівців Програми «Європейська Освіта». Контакти для довідок: 097 -026-67-67, вул. О.Довженка 14/1, офіс 3, www.euroosvita.info 

(Р)


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 511
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Травень
2024
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців