Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Добре тому в дорозі, хто сидить на возі

Голова Івано-Франківської облради дав "відкритий урок" для Олеся Донія


26 Вересня 2013 p.

Українську мову та її діалектні особливості варто знати навіть народним депутатам. Особливо для спілкування з головою Івано-Франківської обласної ради Василем Скрипничуком, який на своїй черговій щомісячній прес-конференції вжив щодо характеристики діяльності одного з народних депутатів маловживане сьогодні українське слово, яке пан нардеп на свій рівень безумовно високої депутатської мовної підготовки зрозумів як таке, що належить до бандитського сленгу.

Слово це - “фраїрок”. А народний депутат і окремі засоби масової інформації, очевидно, в силу свого кола обмеженого спілкування чомусь погано подумали, що це - “фраєрок”.

Але ж, панове, ці два слова зовсім не мають ідентичного змісту і належать до різних шарів лексики. Якби якимось публічним людям, в тому числі і народному депутатові, що різко почав вдавати з себе ображеного, стало сили підняти хоча б декілька із словників української мови, то в окремих з них вони б превеликим здивуванням знайшли наступні значення цього слова.

Слово “фраїр”.

В інтернеті на Словопедії розміщений ”Русинсько-український словник”, де слово “фраїр” трактується як “приятель (молоді люди, що зустрічаються). Теж - хвалькуватий молодик”.

На порталі Закарпаття “Колиба” написано таке: “ФРАЇР, ФРАЄР - залицяльник. "Што, найшлась си нового фраїра?" (не плутати з російським - фраєр, жодного стосунку)”.

У словнику Грінченка знаходимо: Фраїр, -ра, м. Возлюбленный, женихъ.

Можна наводити безліч прикладів, але для кращого засвоєння нового слова подамо ексклюзивно для народних депутатів текст української народної пісні, де вживається це слово. Для кращого запам'ятовування подаємо з нотами.

Фраїру, фраїру

Фраїру, фраїру, я тобі не вірю,
Же мя будеш любив, як я постарію.

Можеш добрі знати і тому вірити,
Же я тя на старіст не буду любити.

Фраїречки штирі, про што сте ся били?
Про тебе, шугаю, што зме тя любили.

Што зме тя любили, што зме тя кохали,
Што зме подарунки в тебе одберали.

Ганичко, Ганичко, біле твоє личко,
А моє червене, бо не вилюблене.


Джерело: Українські народні пісні з Лемківщини/ Упорядник Орест Гижа. – Київ: Музична Україна, 1972. – 404 с.

Або ще цитата з народної творчості:

Чотири воли пасу я

У вишневому садочку.

Знайшов собі милий другу,

Залишив ня, фраїрочку.

Слово “фраєр”.

У словнику української мови під редакцією І.К. Білодіда вказано, що так у розмовній мові говорять про франтувату, пусту, нікчемну людину. А на арго — це новачок.

Словник сучасного українського сленгу (упорядник — Т.М. Кондратюк) дає два значення: 1. Той, що прагне долучитись до злочинного світу, поводить себе як злодій, але злочинними колами зневажений; молодий, недосвідчений злодій. 2. Хвалько, висуванець, самозакохана, самовпевнена людина.

Отож, панове пишучі, в тому числі і народні депутати, вивчайте, знайте і любіть надзвичайно багатозначну українську лексику. І не пишіть дурниці та не приписуйте їх іншим.

З любов'ю до народної мудрості і творчості та до невмирущого українського слова,

завжди Ваш                                                               

Василь Скрипничук

Прочитайте до теми:


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1107
Рекомендовані статті

Гість 10:37, 26.9.2013

А Скрипничуку не відомо, що в українській мові суфікс -ок для зменшувально-ласкальних форм не використовується. За його логікою слово "фраЇрок" мало б звучати, як "фраЇрЕЦЬ". Тому хай не виправдовується, бо чи то "фраєрок", чи то "фраїрок" - все одно як було "по-фені", так і залишається.

андрій сарафанюк 10:42, 26.9.2013

в мене на диктофоні дуже чітко чути слово фраЄрок. хіба що в Скрипничука з дикцією проблеми.

qwerty 10:42, 26.9.2013

а для ЧОГО народним депутатам знати ВСІ діалекти української мови?

wersache 10:44, 26.9.2013

цікаво, що Скрипничук буде скрипіти у своє виправдання, що помилився з виборчим округом Донія? чи він тому ще і нічого не пише з цього приводу, бо таємно підписує документи, якими змінить межі районів?

Гість 11:00, 26.9.2013

урок фені дав

Гість 11:02, 26.9.2013

Ну він кандидат юридичних наук. Він, вочевидь, феню добре вивчив :)

Говера Оксана 11:03, 26.9.2013

для В.Скрипничука. Пане Василь, як філолог філолога прошу: не позортесь більше так. ситуація така: слова "фраєр" і "фраїр" - однокорінні слова, які запозичені з німецької, де це слово, якщо вірити словникам, справді означає жених. Слово справді дуже двозначно читається і не тому, що там Ї, а там Є (це якраз і не відмінність, а особливості читання з німецької. Як приклад, багато ще людей Sigmund Freud читають як Зігмунд ФрЕЙд), відмінність зовсім в іншому: саме тому, що прийшло воно в слав'янські мови для визначення людини, яка ДАЛЕКА від кримінального світу, а прижилось це слово в наших мовах для зовсім протилежного визначення людини - криміналітета.

Гість 11:52, 26.9.2013

Ніфіга се фраерок - мусорским предяву лепит . Пупсик дай в голову.

Ярослав 13:42, 26.9.2013

Я конешно дико извиняюсь - не доцент по понятиях, но прикинул словарики: словопедія Русинсько-український словник
http://lang.slovopedia.org.ua/10/53412-0.html нема слова "фраїр", ну поискал нашол такой Додаток:Русинсько-український словник ищу слово "фраїр" - нема . Ну мож википедия тему стуканет ищу материальчик: Матеріал з Вікісловника - нема ... значит оборотик; В інтернеті на Словопедії розміщений ”Русинсько-український словник”, де слово “фраїр” трактується - просто брехня - сверти сами и зачем доценту врать? Расчехлю я вам что такое слово "фраер" (мож гдет и диалектически говорят фраїрок, кто знаєт с какого села наш доцент и какие там словники) Слово "фраер" например во Львове обозначало пацана "которий гонит понти" чи в бригаді чи просто на районі. Базарили так про него "пацани в авторитете" понятненько че етотому "фраерку" светило как минимум получить в голову , но многие прошли етапчик "фраерка" и становились "блатними" в бригаде или просто в "авторитете" на районе.Так что у пана Дония все в переди - отстоит свое право стать "авторитетом" или боатнім будет на равніх "базар вести" с паном доцентом "доцентом Скрипничук" Рости Доний - будь мужиком .

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Травень
2024
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців