Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Блудниці, що покаялися, бувають чесніше дівчат

Блог на БРІЗ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342 559 066
Поновлення на першочерговому квартирному обліку
14.12.2020, 17:28

До Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Місцевий центр) звернувся клієнт з питання складення документів процесуального характерута здійснення представництваінтересів щодо реалізації права по забезпеченню житлом.

Місцевим центром прийнято рішення про уповноваження працівників відділу правопросвітництва та надання безоплатної вторинної правової допомоги Місцевого центру для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Представниками Місцевого центру підготовлено та подано позовну заяву в Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області до відповідача Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області (далі – ГУНП в Івано-Франківській області) про поновлення на квартирному обліку для першочергового забезпечення житлом як учасника бойових дій. Окрім того, в позовній заяві позивач просить суд визнати незаконним рішення житлової комісії ГУНП в Івано-Франківській області, зобов’язати поновити його на квартирному обліку осіб, що потребують покращення житлово-побутових умов в ГУНП в Івано-Франківській областів списках першочергового забезпечення житлом та зобов’язати ГУНП в Івано-Франківській області надати йому та його членам сім’ї житло відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Від відповідача надійшов відзив, в якому він зазначає, що не визнає заявлених позовних вимог, вважає позов необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню. Відповідач звільнений із служби поліції (через хворобу), що позбавляє його права залишатися на квартирному обліку.

Заслухавши пояснення сторони позивача та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню частково, виходячи з наступного.

Відповідно до Наказу №101 о/с від 21.03.2019 року позивача звільнено зі служби поліції згідно з п.1 ст.77 Закону України «Про Національну поліцію» за підпунктом 2 (через хворобу).

Згідно Витягу з протоколу № 3 засідання житлової комісії ГУНП в Івано-Франківській області від 17.10.2018 року, позивача занесено в списки першочергового забезпечення житлом з дати постановки на квартирний облік в УМВС України в Івано-Франківській області, а саме з 01.06.2006 року. Окрім того, позивач є учасником бойових дій, що підтверджується копією відповідного посвідчення.

Також згідно трудової книжки встановлено, що позивач 07.11.2015 року був прийнятий на службу а 21.03.2019 року звільнений зі служби Головне управління Національної поліції в Івано-Франківській області.

Позивач зазначає, що на підставі п.18 ст.13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», позачергове забезпечення житлом осіб, які потребують поліпшення житлових умов, у тому числі за рахунок жилої площі, що передається міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, підприємствами та організаціями у розпорядження місцевих рад та державних адміністрацій. Особи, зазначені в цій статті, забезпечуються жилою площею протягом двох років з дня взяття на квартирний облік, а особи з інвалідністю I групи з числа учасників бойових дій на території інших країн-протягом року.

Так, згідно ст.37 Житлового кодексу України, громадяни, які потребують поліпшення житлових умов та залишили роботу на підприємствах, в установах та організаціях у зв’язку з виходом на пенсію беруться на облік потребуючих поліпшення житлових умов нарівні з працюючими на цих підприємствах, в установах, організаціях громадянами.

У відповідності до ч.1 ст.40 Житлового кодексу України громадяни перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов до одержання житлового приміщення, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті.

Згідно ч.2, 4, 5 ст.40 Житлового кодексу України громадяни знімаються з обліку потребуючих поліпшення житлових умов у випадках:

  1. поліпшення житлових умов, внаслідок якого відпали підстави для надання іншого жилого приміщення;

1-1) одноразового одержання за їх бажанням від органів державної влади або органів місцевого самоврядування грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення у встановленому порядку;

  1. виїзду на постійне місце проживання до іншого населеного пункту;
  2. припинення трудових відносин з підприємством, установою, організацією особи, яка перебуває на обліку за місцем роботи, крім випадків, передбачених законодавством Союзу РСР, цим Кодексом та іншими актами законодавства Української РСР;
  3. засудження до позбавлення волі на строк понад шість, заслання або вислання;
  4. подання відомостей, що не відповідають дійсності, які стали підставою для взяття на облік, або неправомірних дій службових осіб при вирішенні питання про взяття на облік.

Зняття з обліку потребуючих поліпшення житлових умов провадиться органами, які винесли або затвердили рішення про взяття громадянина на облік.

Таким чином, враховуючи те, що на час звільнення з служби позивач мав стаж служби (вислуга років) в календарному обчисленні понад 19 років і у пільговому обчисленні 25 років 01 місяць, та був зарахований на квартирний облік з червня 2006р., знятий з обліку виключно на підставі того, що припинені трудові відносини, а не з інших підстав, суд приходить до переконання що рішення №1 від 22.01.2020 року щодо відповідача та наказ від 27.01.2020 року № 179 «Про затвердження рішення об`єднаної житлової комісії» про зняття з квартирної черги позивача, є незаконними та відповідно такими, що підлягають скасуванню.

Частиною 1 ст. 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено, що держава забезпечує військовослужбовців жилими приміщеннями або за їх бажанням грошовою компенсацією за належне їм для отримання жиле приміщення на підставах, у порядку і відповідно до вимог, встановлених Житловим кодексом Української РСР та іншими нормативно-правовими актами.

Військовослужбовці, що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, при звільненні з військової служби в запас або у відставку за віком, станом здоров’я, а також у зв`язку зі скороченням штатів або проведенням інших організаційних заходів, у разі неможливості використання на військовій службі залишаються на цьому обліку у військовій частині до одержання житла з державного житлового фонду або за їх бажанням грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення, а в разі її розформування – у військових комісаріатах і квартирно-експлуатаційних частинах районів та користуються правом позачергового одержання житла (ч.9 ст.12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»).

Однак, порядок забезпечення житла за такою категорією проводиться органами влади, тому відповідач не є тим органом, який в праві надавати житло.

Відповідно до п.22 розділу 5 «Інструкції з організації забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями» затвердженою наказом Міністерства оборони України 31.07.2018 № 380 (далі – Інструкція) зняття військовослужбовців з обліку проводиться у разі: поліпшення житлових умов до встановлених норм забезпечення житловою площею громадян у відповідному населеному пункті; подання відомостей, що не відповідають дійсності, але стали підставою для зарахування на квартирний облік, включення до списків осіб, що мають право першочергового та позачергового одержання житлових приміщень, або неправомірних дій посадових (службових) осіб при вирішенні питання про прийняття на квартирний облік; в інших випадках, передбачених законодавством.

Відповідно до п. 1 розділу 6 Інструкції, житловими приміщеннями для постійного проживання забезпечуються військовослужбовці та члени їх сімей, які відповідно до вимог статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» набули права та не забезпечувалися постійним житлом протягом усього часу проходження військової служби і мають календарну вислугу на військовій службі 20 років і більше, зареєстровані в населеному пункті дислокації військової частини, в якій військовослужбовець проходить службу та перебуває на відповідному обліку.

Пунктом 14 ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визначено право позивача на першочергове забезпечення жилою площею як осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, першочерговий ремонт жилих будинків і квартир цих осіб та забезпечення їх паливом.

Проте, позивач знятий з квартирного обліку через припинення трудових відносин, а не як особа, яка має право на забезпечення житлом за законодавством, що не регулює трудові відносини, тобто як учасник бойових дій.

Водночас, відповідач у відзиві на позив не довів перед судом те, що позивач не потребував та не потребує більше поліпшення житлових умов, а зняття з квартирного обліку відбулось з іншої причини трудових відносин, про що зазначено вище.

За результатами розгляду матеріалів справи суд вирішив, що позов підлягає частковому задоволенню, а саме: визнання незаконним рішення житлової комісії Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області від 11.12.2019 року в частині зняття позивача з квартирного обліку та зобов’язати Головне управління Національної поліції в Івано-Франківській області прийняти рішення про поновлення позивача на квартирному обліку осіб, що потребують покращення житлово-побутових умов в ГУНП в Івано-Франківській області в списках першочергового забезпечення житлом.

Що стосується вимоги зобов’язати надати позивачу та його сім’ї житло, то така вимога до задоволення не підлягає, оскільки надання житла входить до компетенції відповідного органу в порядку визначеному чинним законодавством.

 

#УспішнаСправа #ПравоваДопомогаІвано_Франківськ #БПД

 


Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Травень
2024
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців