Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Камінь, що котиться, мохом не обростає

Блог на БРІЗ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342 559 066
Податкова знижка
21.3.2019, 15:51 (ред.)

Начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Коляджин в рамках правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство» роз’яснює що таке податкова знижка, і як її отримати.

Що таке податкова знижка, як її оформити?

Податкова знижка в Україні – це отримання назад частини грошей від суми, відданої державі. Це компенсація коштів, витрачених громадянами за різними статтями витрат. Претендувати в Україні на повернення прибуткового податку можуть офіційно працевлаштовані громадяни, оскільки податкова знижка – це повернення прибуткового податку, утриманого роботодавцем з його офіційної заробітної плати.

Підприємці та співробітники, оформлені за договором, не можуть отримати податкове повернення. Залежно від статті витрат перелік необхідних документів для оформлення повернення може змінюватися.

За що можна повернути податкове вирахування

Податкову знижку оформляє офіційно працевлаштований громадянин України за кількома статтями витрат: навчання, нерухомість, медицина, страхування, ремонтні роботи.

Навчання

На податкову знижку за навчання в Україні мають право претендувати працюючі резиденти країни з ідентифікаційним кодом або відміткою в паспорті про його відсутність через релігійні переконання.

Підстава – отримання податкового повернення за навчання в державному навчальному закладі на контрактній формі; оплата за навчання дочки, сина, чоловіка або дружини.

Щоб претендувати на податкові відрахування за освіту, необхідно зібрати документи, що підтверджують витрати і засвідчують особу громадянина:

  1. фіскальні, товарні чеки, копії договорів, квитанції, прибуткові касові договори, інша документація, що ідентифікує продавця послуги та їх одержувача;
  2. оригінал, копія паспорта платника податків (одного з батьків) і учня (студента);
  3. довідка про заробітну плату платника податків за попередній рік (беруть в бухгалтерії) з місця роботи;
  4. копія контракту на навчання, за яким зробили оплату;
  5. оригінал, копія ідентифікаційного коду платника податків;
  6. оригінальні щомісячні або щоквартальні квитанції по оплаті навчання;
  7. заповнена податкова декларація – доступна для завантаження в електронному форматі на сайті державної інспекції, в паперовому вигляді її можна придбати в магазині канцтоварів.

Нерухомість

Офіційно працевлаштований платник податків може оформити податкову знижку за покупку будинку в кредит. Умова – він повинен бути зареєстрований за адресою придбаної нерухомості. Якщо це тільки зведення будинку – людина має право подати декларацію на пільгу наростаючим підсумком за попередні календарні роки, протягом яких вона уже платила відсотки за цим кредитом. Знову скористатися пільгою можна буде не раніше ніж через 10 років.

У разі оформлення другого кредиту на нерухомість платник податків може претендувати на знижку лише за умови повної виплати першої позики.

Фактично, податкове повернення по іпотеці – це компенсація частини суми процентів, сплачених за використання житлового кредиту. Сума виплати залежить від метражу нерухомості. Межа – 100 м2, якщо площа більша – розрахунки ведуться із знижуючим коефіцієнтом.

Для повернення податку по іпотеці в Україні потрібно подати довідку з роботи про розмір суми отриманої заробітної плати і прибуткового податку, утриманого за рік. Також, потрібні документи, як і у випадку за отримання податкової знижки на навчання.

Лікування

Податковий кодекс України передбачає повернення витрачених коштів за лікування платника податків або члена сім'ї першого ступеня споріднення. У поточну статтю витрат входять:

  • платні реабілітаційні послуги.
  • придбання ліків, виробів медичного призначення для інвалідів, протезно-ортопедичних пристосувань та інші товари. 

Виключення становлять:

  • протезування;
  • косметична хірургія; 
  • лікування алкогольної залежності;
  • операції щодо зміни статі;
  • лікування венеричних захворювань крім СНІДу та інфекцій, отриманих побутовим шляхом. 

В Україні повернення податкової знижки за лікування поки офіційно не в силі. Але є винятки, за рахунок яких платник податків претендує на податкові відрахування за дороге лікування, пов'язане з витратами на оплату репродуктивних технологій. Обмеження знижки – вартість, яка дорівнює 1/3 доходу у вигляді заробітної плати за рік. Категорія включає оплату вартості держпослуг з митом, пов'язаних з усиновленням дітей.

Щоб скористатися знижкою на репродуктивні технології необхідний великий пакет документів з доказами про витрати. Подавати документи повинен той, на кого оформлені договори з медичним закладом на отримання послуг.

Страхування

Платник податків може претендувати на повернення частини витрат за оплату пенсійних, страхових внесків, премій та інше, якщо вони були сплачені страховикові-резиденту або недержавному пенсійному фонду. Також в Україні можна отримати повернення прибуткового податку за страховку життя.

Декларація подається раз на рік. Страхувати можна себе або близького члена сім'ї – дитину, чоловіка, дружину.

Ремонт

Громадяни України можуть отримати податкову знижку за ремонт квартири в новобудові. Для цього необхідно надати договір про купівлю-продаж, де чітко прописано, що на момент придбання житла в ньому були відсутні ремонтні роботи. У податкову службу надаються із заявою необхідні документи, завірені чеки про вартість будматеріалів, послуг.

Претендувати на податкову знижку в Україні платник податків має право необмежену кількість разів. Повернення податку відбувається в різні терміни, як правило, протягом 60 днів.

Схема розрахунку суми повернення на умовному прикладі

Залежно від статті витрат, знижка розраховується по-різному.

Освіта

Податкова знижка на навчання розраховується за формулою: сума оплати за місяць множиться на кількість місяців навчання за календарний рік, з отриманого числа вираховують ставку прибуткового податку – 18%.

Наприклад, якщо в місяць необхідно за навчання виплатити 2000 грн, а фактичний час навчання 10 місяців (2 місяці в календарному році – канікули), виходить 2000*10 і 18% з суми = 3600 грн. 

Сума може бути будь-якою.

Медицина 

Податкова знижка за репродуктивні технології розраховується за схемою: наприклад, якщо заробітна плата становить 10 000 грн, за календарний рік це 120 000 грн – доступна знижка 30%. Виходить 40 000 грн, 18% від якої – 7200 грн.

Нерухомість

Заявник, який претендує на податкову знижку за квартиру по кредиту, повинен мати офіційну заробітну плату, яка порівнюється з платежами по іпотеці. Якщо у платника податків дохід в місяць мінімальний – 3200 грн, а відсотки по виплаті кредиту – 4000 грн, не можна претендувати на повернення понад 3200 грн.

Страхування

Отримання податкової знижки для пенсіонерів – актуальне питання для тих, хто має намір забезпечити собі безбідну старість, відкривши додатковий рахунок у недержавному ПФ. Договір оформляється мінімум на 10 років. Важливо цей час бути офіційно працевлаштованим і отримувати ЗП, щоб з неї здійснювалися відрахування.

Щомісяця людина, яка оформила послугу, повинна вносити на пенсійний рахунок якусь суму. В цьому випадку сума повернення податку фіксована – 403,92 грн. Це 18% від 2240 грн. Якщо вона більше – наприклад, 5000 грн – людина все одно отримає тільки 403,92 грн.

При страхуванні члена сім'ї діє 50% на понижуючий коефіцієнт, виплата по страховці 18% – 201,6 грн.

Претендувати на отримання грошової компенсації можуть громадяни України з офіційною заробітною платою, оформленим ІПН, повним пакетом документів в залежності від призначення. Не зможуть скористатися послугою приватні підприємці, непрацюючі пенсіонери і ті, у кого немає офіційного доходу.

Крім цього, Івано-Франківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізується Міністерством юстиції України у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів та партнерів.

Метою даного проекту є підвищення юридичної грамотності українців та формування нової правової культури в суспільстві. Це масштабна реформа правової свідомості, яка забезпечить сталий розвиток України як сучасної демократичної держави.

Ми не лише інформуємо громадян про їхні права, а й навчаємо їх, як ці права захищати. Ми даємо чіткі й зрозумілі поради, як діяти, коли твої права порушують. Ми доводимо, що держава може бути твоїм партнером, і встановлюємо рівність перед законом для кожного українця.

Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.


Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців