Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Жінка чоловікові подруга, а не прислуга

70 років волинської трагедії: українці і поляки готуються до відзначень - Радіо Свобода


27 Лютого 2013 p.

 

Відзначення 70-х роковин волинської трагедії потрібно провести в дусі примирення між українським та польським народами. Складне історичне минуле не повинно впливати на сучасну політику. До такого висновку прийшли учасники 5-го форуму українсько-польського партнерства, що відбувся в середу у Варшаві. Співголови польсько-українського форуму – Павел Залевський та Анатолій Кінах говорили про те, яким чином обидві держави планують відзначити трагічні роковини, - розповідає Радіо Собода
 
«Історична пам’ять українців та поляків: правда та примирення» – таку назву мав черговий форум польсько-українського партнерства, що був присвячений 70-річчю трагічних подій на Волині в 1943 році.
 
Форум відкривали два міністри закордонних справ – польський Радослав Сікорський та український Леонід Кожара. Вони підтвердили, що Україна й Польща працюють над концепцією спільного відзначення 70-х роковин Волинської трагедії під час якої загинули тисячі мирних жителів.
 
Минуле не повинно впливати на сучасні відносини держав
 
Депутат Європейського парламенту Павел Залевський, співголова форуму з польського боку, наголосив на тому, що організований ним захід – це дискусія представників двох суспільств. За його словами, розмови про складне минуле саме на рівні суспільств, а не лише політиків, гарантують справжнє примирення між сусідніми народами. Залевський вважає, що сучасні відносини Польщі та України жодним чином не повинні залежати від поглядів, які є на спільну історію в обох державах.


«Ми, і це прозвучало в усіх польських виступах, жодним чином не покладаємо провини за цей злочин на український народ. Ми не застосовуємо якихось подвійних стандартів, не застосовуємо принципу колективної відповідальності, ми не засуджуємо народу натомість засуджуємо злочин, це істотна різниця. Сьогодні, коли ми розмовляємо про ці питання, наші стосунки найкращі в історії», – зазначив Павел Залевський.
 
Анатолій Кінах запевнив, що питання відзначень роковин волинської трагедії обговорюється на рівні президентів та урядів двох держав. Він зауважив: «Перелік заходів передбачає відкриття пам’ятників, відкриття меморіальних знаків, проведення дуже серйозних духовних, релігійних заходів в місцях поховання загиблих у період такої трагедії».
 
Журналісти запитали співголів форуму: чи відзначення роковин трагедії не погіршить польсько-українських відносин? На це Анатолій Кінах відповів: «Я впевнений у тому, що сьогодні наша мета, об’єднуючи зусилля, зробити все, щоб історична правда, історична пам’ять, вшанування загиблих в період волинської трагедії, волинського злочину не стали заручниками радикалізму, політичних ігор, чи поточної кон’юнктури».
 
Інтерпретація фактів різна
 
Політолог Анджей Шептицький, один із польських учасників форуму позитивно оцінює його результати. Він каже, що українці й поляки не заперечують фактів, які мали місце на Волині – масового вбивства цивільного населення. Проте, каже він, обидві сторони по-різному інтерпретують цю трагедію.


«Польська сторона вважає, що цей злочин мав ознаки геноциду, а українська сторона представила свою суспільно-економічну версію цих подій. Мовляв, це не українські націоналісти вбивали волинських поляків, а спраглі землі українські селяни, тривалий час пригноблювані польською владою та магнатами. Та водночас попри відмінність в інтерпретації фактів, є переконання, що ці різні підходи є чимось природнім. Важливо, що обидві сторони визнають факти, та, здається, спільної їх інтерпретації ще довго не буде, а може це й взагалі неможливе», – зауважив політолог.
 
Позитивні враження від варшавського форуму й у Романа Кабачія, історика з України. Він зазначає, що з двох сторін, української та польської, пролунали щирі слова про те, як саме зустріти сумні роковини, натомість сторони не намагалися переконати одна одну у своїй правоті.
 
Кабачій наголосив: «Одне з позитивних вражень те, що ми шукаємо можливості недопущення радикалізації у висловлюваннях як на території України, так і Польщі навколо цієї події, тому що це могло б вплинути на політичну ситуацію».
 
Історик переконаний, що повідомлення про хід і наслідки українсько-польського форуму з приводу роковин волинської трагедії базуватимуться на спільних поглядах. «Все буде узгоджене і жодне слово не буде перекручене. Комюніке буде спрямоване на гідне і без зайвих емоцій вшанування річниці», – сказав Кабачій.
 
У роботі форуму у Варшаві взяли участь 30 представників українських та польських наукових і творчих середовищ, політики та експерти з українсько-польських питань.

Джерело: Радіо Свобода


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 691
Рекомендовані статті

Гість 04:19, 18.9.2013

Якщо відійти від польських подвійних стандартів, то поляки вчинили геноцид українців. віктор поліщук

Геноцид українців поляками у фотографіях:
history-ukraine.livejournal.com/23516.html

Михайло Подворняк та Тарас Бульба-Боровець, яких цитують польські історики, як об'єктивних свідків тогочасних подій, писали у своїх спогадах, що нерідко польська шуц-поліція за кожне знищене польське село спалювала п'ять українських сіл та вбивала їхніх жителів. Це без врахування вбивств українців, вчинених АК, БХ та інших польських формувань.

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Травень
2024
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців