Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Яскраве доброму світить, а лихого сліпить

Депутати готують новий мовний законопроект? - Радіо Свобода


21 Лютого 2013 p.

 

У Міжнародний день захисту рідної мови, що відзначається 21 лютого,  деякі опозиційні депутати вирішили захищати українську, ставши ініціатором нового «мовного законопроекту». А соціологи переконують: проблем у використанні рідної мови, чи то української, чи російської, чи іншої, в українців немає й усі мовні ініціативи суспільство сприймає зі зворотнім ефектом, - стверджує Радіо Свобода. 
 
25-річна киянка Марина Олексієнко рідною мовою вважає українську, проте зізнається, що все життя говорить суржиком.
 
«Коли мені потрібно говорити українською, починаю задумуватись над тими словами, які буду говорити. Переходжу на російську в тих випадках, коли до мене звертаються російською. Це відбувається автоматично. Може це бути у великих місцях, магазинах, торгових центрах.Найкраще мені і простіше – це суржик. Так нас у сім’ї привчили», – пояснює вона.
 
Такі люди, як Марина не говорять рідною українською в російськомовному середовищі через те, що їм соромно, пояснює психоаналітик Наталія Глухенька, але самі вони цього не усвідомлюють, бо гадають, що переходу на російську очікують від них інші. Як правило, переходять з української на російську у великих містах. А оскільки психіка працює дуже однотипно, то відповідно людина з легкістю стрибає з мови на мову і у своїй родині.   
 
В такий момент людини немає – психолог
 
«Це момент внутрішньої неповноцінності. Це все ознаки депресивного стану людини. Уявіть, я щось хочу сказати, але для цього я обираю мову чужу для себе, мову, якою я не думаю. В такий момент людини немає. Її, як особистості, немає. Вона – функція, вона задовольняє потреби запиту суспільства», – пояснює психоаналітик.
 
У той час як за збереження та популяризацію російської мови в Україні президент Росії Володимир Путін нещодавно нагородив медаллю Пушкіна українських народних депутатів­ Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова, депутат від ВО «Свобода» Ірина Фаріон переконує, що зберігати й популяризувати треба насамперед українську.
 
Новий мовний законопроект? 
 
Разом із колегами у Міжнародний день захисту рідної мови вона презентуватиме проект Закону «Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні». Він, за словами Ірини Фаріон, чітко передбачає інституції, що каратимуть за його порушення. Незадоволення російськомовного населення України, що може спричинити цей закон, депутат називає річчю похідною, на яку не варто звертати увагу.
 
«Ми не повинні зважати абсолютно ні на чию думку, якщо нам треба захистити право нашої нації на комфортне життя. Це як жити на нашій землі і не знати нашої мови і ще претендувати на якийсь окремий статус? З якою рації? Це перший закон у нашій історії, відповідно до якого статус української мови отримує абсолютне і беззастережне, і безумовне застосування на всіх теренах України, не принижуючи жодної мови, жодної національної меншини. Сила кожної мови визначається ставленням її носіїв до неї самої. Закон – це вторинне явище, а первинне – це є суспільна свідомість», – пояснює депутат.
 
80% українців не мають ніяких проблем з використанням рідної мови – соціолог
 
80% українців не мають ніяких проблем з використанням рідної мови, розповів Радіо Свобода про результати дослідження «Мовне питання: за і проти», проведене у липні минулого року, директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович. При цьому 70% з тих, що вважають рідною російську теж не відчувають дискомфорту у її використанні в Україні. Опитані з Донецької,  Луганської областей та Криму скаржились, що часом їм важко заповнити офіційні документи чи вони не могли зрозуміти інструкцію з використання якихось приладів або прочитати й зрозуміти інформацію про ліки. А опитані із західних областей основною перешкодою назвали відсутність достатньої кількості книжок, журналів та телепередач українською. Усі ці люди складають дуже маленький відсоток респондентів, наголошує соціолог і робить висновок: усі ці проблеми поверхові і запросто можуть бути вирішені.
 
«Ця проблема, з одного боку, є регіональною, а з іншого боку, навіть технічною. Це не великі показники, на рівні 2, 3,4%. Майже ніхто з опитаних не скаржився, що відчуває дискомфорт у спілкуванні чи на вулиці, чи на роботі», – каже він.
 
Усі мовні ініціативи влади, зауважує Олексій Антипович, навпаки, викликають протилежну реакцію в українців. Якщо за президентства Віктора Ющенка 54% були за запровадження другої державної – російської мови, то з обранням президентом Віктора Януковича кількість прихильників і противників такої ініціативи вирівнялась. Одразу ж після ухвалення мовного закону «Ківалова-Колесніченка» дослідження зафіксували протилежну картину: проти російської як другої державної мови висловлюються все більше українців, понад 50%,    і лише 40% – за.
 
За дослідженням соціологічної групи «Рейтинг», рідною мовою вважають українську 55% українців, тим часом як 40% – російську.

Джерело: Радіо Свобода


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 761
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців