Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Оголошено конкурс з відбору психологів
...
18.6.2024, 10:38
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Горілка в малих дозах - ліки. Пиво - знущання.

День вишиванки: як українці відзначають свою національну спадщину


16 Травня 2024 p.

Свята, що нагадують українцям про їхню національну ідентичність, — найважливіші серед всіх світських і релігійних дат. Особливо в контексті боротьби за свободу та самовираження. У 2024 році цей день відзначатиметься 16 травня.

День вишиванки — особлива дата для вшанування етнічного українського вбрання, а саме одного з найбільш впізнаваних його елементів — сорочки з вишивкою. Знайти таку можна не тільки для дорослих: зараз продаються ексклюзивні вишиванки для дівчаток і хлопчиків на будь-який смак, колір і бюджет.

Історія української вишиванки

Багато істориків сходяться на думці, що перші прототипи сучасних вишиванок з'явилися ще в епоху трипільської культури. Трипільці знайомі нам завдяки своїм унікальним гончарним виробам: характерні спіральні орнаменти ці люди могли переносити не тільки на посуд, а й на елементи одягу, аксесуари. Проте фактичних підтверджень цьому немає, адже зразків тканин з епохи неоліту (приблизний час існування трипільців) не збереглося.

Перші підтверджені свідчення про вишивку на одязі з'явилися після виявлення поховання сарматів. На тілі жінки зберігся невеликий елемент шовкової тканини з золотим візерунком.

За часів Київської Русі київські князі носили вишиті сорочки та кожухи навіть на важливих політичних зустрічах. А перша школа вишивання була заснована ще в XI столітті княжною Анною, сестрою Володимира Мономаха.

Мотиви вишитих сорочок тоді й зараз

Декоративні елементи ускладнювалися з кожним століттям. Спочатку це були майже винятково геометричні зображення, як-от спіралі в трипільців, меандри як символ циклічності та нескінченності, зигзаги та кола. Серед технік популярними були:

  • панцирний шов;
  • шов ялинкою;
  • єдвабний шов;
  • шов за формою тощо.

Простий люд міг оздобити свій одяг тільки самостійно, до того ж дуже простими орнаментами. Найбагатший вишитий декор давніх часів зустрічається на церемоніальному одязі священнослужителів та знаті.

У західних регіонах сучасної України популярним було оздоблення тканини бісерною вишивкою, а також прикрасами на шию з намистин різного розміру та кольору. Також для цього регіону характерна активна помітна вишивка в яскравих кольорах. Для східних регіонів країни — використання 1–2 відтінків в одній речі.

Нині найчастіше зустрічаються на сорочках рослинні мотиви, символи сонця, геометрія.

Як відзначати День вишиванки

Свято традиційно святкується у третій четвер травня. Для того щоб взяти в ньому участь, достатньо в цей день одягти свою улюблену вишиванку. Вона прекрасно комбінується зі штанами, спідницями та навіть джинсами, тому додавати інші елементи етнічного українського вбрання не обов’язково.

Такий жест говоритиме людям навколо про вашу політичну та культурну позицію, нагадуватиме про важливість культурної ідентичності для кожного українця. До того ж у День вишиванки в традиційному одязі люди вирушають не лише на святкування, а й просто на роботу чи навчання, тож кожен почувається частинкою великої спільноти.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 91
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Червень
2024
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців