Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Не все те правда, що на весіллі співають

Відбулася нарада щодо захисту прав та інтересів дітей в умовах військового стану


13 Березня 2024 p.

Вчора заступниця голови обласної державної адміністрації Людмила Сірко провела нараду щодо захисту прав та інтересів дітей в умовах військового стану на Прикарпатті. Захід відбувся за участю начальника служби у справах дітей ОДА Марії Євчук, директора обласного Центру соціальних служб Ростислава Микитюка, заступника начальника управління - начальника відділу зовнішніх зв’язків департаменту міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Христини Торган, регіональна представниця УВРУ з прав людини в Івано-Франківській області Ірина Тимчук, заступника директора департаменту соціальної політики облдержадміністрації Уляни Миронюк, регіонального представника Всеукраїнської ментальної програми «Ти як?» Лариси Підвербецької, заступника директора департаменту соціальної політики– начальника управління соціального захисту населення Галини Сеник, спеціаліста департаменту освіти і науки ОДА та міжнародних донорів: БФ «Рокада», ГО «Сильно», «Terre des homes», «Save the Children», МБО БФ СОС «Дитячі містечка» та БФ БО «Захід Шанс».

Людмила Сірко наголосила, що питання захисту дітей - серед пріоритетних в держави. І йдеться не тільки про матеріальну але і про соціально-психологічну підтримку та допомогу сім'ям, оздоровлення та відпочинок дітей, покращення ментального здоров'я. У даний час є також чимало дітей, чиї батьки є військовослужбовцями. І ці дітки, як ніхто інший, відчувають таку потребу.

 " В області є 12 дитячих будинків сімейного типу. З початку повномасштабного вторгнення 16 таких будинків перемістилося в нашу область, з них залишилось 14. І всі ці сім'ї потребують нашої уваги. Ми повинні створювати і розширювати мережу надавачів соціально-психологічних послуг. В області вже створено 14 центрів життєстійкості, які працюють в громадах. Робимо все можливе для розширення надавачів таких послуг. Співпрацюємо з різними волонтерськими організаціями, благодійними фондами, закладами", - повідомила Людмила Сірко.

Відтак учасники наради коротко поінформували про роботу.

Марії Євчук розповіла, що одним із завдань органів місцевого самоврядування, як органів опіки та піклування, є захист прав та інтересів дитини шляхом запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, попередження соціального сирітства з метою збереження біологічної родини; надання доступних якісних соціальних послуг для дітей, сімей з дітьми, в тому числі внутрішньо переміщених людей; розвитку сімейних форм виховання дітей.

На обліку служб у справах дітей області станом на кінець минулого року перебували 1155 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, функціонували 12 дитячих будинків сімейного типу (далі – ДБСТ) – 89 вихованців, 72 прийомні сім’ї (далі – ПС) – 134 дитини, 875 дітей виховувались в сім’ях опікунів та піклувальників (670 сім’ї); 17 – у сім’ях родичів.

Також розповіла про необхідний соціальний супровід, соціальну підтримку щодо недопущення соціального сирітства, підтримку сім'ї, розвиток сімейних форм виховання, про кандидатів усиновлення, прийомні сім'ї, встановлення контакту та подальше влаштування дітей у родини.

"В Івано-Франківській області 16 дітей отримали статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, внаслідок воєнних дій. Станом на сьогодні діти влаштовані під опіку в сім’ї родичів на території Богородчанської, Кутської, Ланчинської, Печеніжинської, Отинійської селищних територіальних громад та Івано-Франківської, Косівської, Калуської міських територіальних громад, - повідомила Марія Євчук. - Питання захисту прав дітей перебуває на контролі в службі у справах дітей обласної державної адміністрації".

Зі слів Ростислава Микитюка, обласним Центром соціальних служб продовжується співпраця з швейцарською організацією допомоги дітям «Terre des homes» та БФ БО «Захід Шанс» щодо ведення посад фахівців із соціальної роботи у сільських, селищних та міських радах. Соціальною роботою у 2023 році фахівці охопили 679 дітей із сімей, діти які опинились у складних життєвих обставинах. Уже у 2024 році фахівці охопили більше 200 дітей вразливих категорій населення.

Галина Сеник розповіла, що в області діє обласна комплексна Програми соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2022-2026 роки, затверджена рішенням обласної ради від 12.11.2021 № 276-10/2021, згідно з якою на 2024 рік департаменту соціальної політики на організацію оздоровлення та відпочинок дітей виділено 2 мільйони гривень. Вона відзначила, що за результатами налагодження тісної співпраці таборів з благодійниками за кошти благодійників було охоплено оздоровленням та відпочинком 1771 дитину; безкоштовно (за кошти таборів) 69 дітей.

Зі слів Лариси Підвербецької, в області орієнтовна кількість дитячого населення становить 271 485 осіб та 35 624 дітей із числа ВПО. Стаціонарну допомогу в 2023 році отримало 43 960 дітей. Стаціонарну паліативну допомогу дітям надають 5 закладів охорони здоров’я області, в яких розгорнуто 27 ліжок на яких проліковано 189 дітей.

Катамнестичне спостереження передчасно народжених дітей забезпечується в області 3 катамнестичними кабінетами. На обліку в даних катамнестичних кабінетах перебуває 3071 дитина.

Пріоритетним питанням в наданні медичної допомоги є забезпечення реабілітаційних послуг. В області станом на початок цього року розгорнуто 45 дитячих ліжок відновного лікування та проліковано 287 дітей.

Однак, відповідно до зібраних оперативних даних на даний час потребують реабілітації 853 дитини з дитячим церебральним паралічем та іншими паралітичними станами, 560 дітей з синдромами відновного періоду перинатального ураження нервової системи. Окрім цього, значна кількість дітей потребує психосоціальної реабілітації (діти з психотравмами, неврозами, в тому числі внутрішньо переміщені особи).

Лариса Підвербецька зазначила, що є необхідність створення центру реабілітації для дитячого населення «Діти війни».

Щодо надання психологічної допомоги немедичними закладами, то в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» проведено картування надавачів психологічних послуг. Найбільш охопленою є цільова аудиторія – це діти та підлітки, оскільки таку послугу надають: 4 заклади ССД, 17 активних парків, 1 обласний пластовий центр, 23 ІРЦ, 493 заклади освіти, 57 закладів охорони здоров'я.

Міжнародні донори внесли свої пропозиції щодо співпраці у поточному році.

«Захист дітей є важливим для суспільства, органів опіки та громадських організацій. Вони є найбільш беззахисними і потребують особливої уваги, - наголосила Людмила Сірко. - Поряд з цим існує потреба у завершенні будівництва малого групового будинку в місті Коломия, де окрім допомоги тергромади, є і допомога чеських партнерів. Також важливим залишається питання придбання житла для будинків сімейного типу; мікроавтобуса для "Теплого дому"; продуктів харчування, особистої гігієни, миючих засобів тощо".

Насамкінець посадовиця подякувала учасникам зустрічі та висловила сподівання на подальшу співпрацю у підтримці сімейного виховання та захисту дітей під час війни.

"Тільки разом ми можемо створити безпечне та сприятливе середовище для розвитку дітей, щоб вони могли відволікатися від жахіть війни та рости здоровими та щасливими", - резюмувала Людмила Сірко.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 87
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців