Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України, експерт з бюджетних питань Юрій СТЕФАНЧУК розповів для читачів газети «Галичина» про те, як місцеве самоврядування Івано-Франківщини наближає перемогу; підкреслив, що ключове завдання саме для тилових регіонів в часі війни – збільшувати кількість робочих місць та створювати умови для розвитку економічних систем, за рахунок чого наповнюватиметься Державний та місцеві бюджети; звернув увагу, що ключовий ризик Держбюджету-2024 полягає саме у зниженні спроможності місцевих бюджетів, що може спричинити наростання соціальної напруги і повторне ввімкнення «друкарського верстату»; наголосив, що зі Звіту Європейської Комісії про готовність України до переговорів про вступ до Європейського Союзу варто почерпнути основні законодавчі зміни та ініціативи, які потрібно прийняти найближчим часом для продовження реформи децентралізації, а також поінформував про роботу Інституту регіональних консультантів, який діє на рівні Івано-Франківського регіонального відділення АМУ з метою допомоги громадам вирішувати нагальні проблеми та будувати стратегічні плани з огляду на сьогоднішні виклики і пріоритети, залучення проєктів та налагодження міжнародного партнерства.

– Пане Юрію, у своєму спілкуванні з медіа Ви не раз наголошували, що громади Прикарпаття – яскравий приклад належної роботи муніципалітетів під час війни. Як сьогодні місцеве самоврядування Івано-Франківщини наближає перемогу?

– Війна змінила роль місцевого самоврядування. Територіальні громади Прикарпаття стали незамінними щодо підтримки військових, ветеранів, сімей полеглих героїв, ВПО та місцевих жителів. Перший рік війни показав, наскільки важливою є спроможність влади на місцях швидко приймати рішення та діяти, об’єднуючи людей і ресурси. Як результат, упродовж 2022 та 2023 років прийнято різноманітні програми для фінансування військових та постраждалих в результаті воєнних дій, десятки закуплених автомобілів, сотні дронів, передано акумулятори та генератори майже в кожну із бригад, облаштовано шелтери для ВПО, здійснено десятки поїздок на передову – і це тільки мала частина того, чим сьогодні займаються керівники, депутати та жителі територіальних громад.

Ніхто не знає, коли настане перемога. Але я точно знаю, що необхідно й далі виконувати ту роботу, яка дає результати вже сьогодні, чим її наближає. Переконаний, що згуртованість громад наближає нашу перемогу, а одним із ключових завдань України на рівні державної влади повинно бути забезпечення спроможності та ефективності місцевої влади, зокрема як і органів місцевого самоврядування, так і військових адміністрацій. Попри всі труднощі, життя має тривати відповідно до наявних викликів та суспільного запиту.

– Попри те, що в Україні війна, і кінця-краю їй не видно, вже сьогодні чимало говорять про відновлення країни. Що можна нині, у воєнний час, робити для того, і наскільки це буде ефективно?

– Асоціація міст України 4–5 грудня 2023 року провела Український муніципальний форум, в якому взяло участь понад 400 представників громад із усієї України, зокрема і керівники місцевого самоврядування з Івано-Франківської області. Цей захід став найбільшим за участі такої кількості муніципалітетів та міжнародних партнерів від початку повномасштабної війни. На ньому, зокрема, обговорювали і відновлення країни. На заході, де були присутні Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні, лідер групи послів G7 Мацуда Кунінорі, посол ЄС в Україні Катаріна Матернова, голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак, а також депутати Європарламенту, керівники громад мали можливість поспілкуватися та висловити готовність стати надійними партнерами у процесі відновлення та відбудови. Був чіткий посил спільної підготовки і щодо відновлення місцевого самоврядування на окупованих і прифронтових територіях.

Також надзвичайно важливо, щоб сьогодні ефективно працювала економіка, адже від економічної активності країни залежить її здатність фінансувати видатки на безпеку та оборону. Територіальні громади Прикарпаття, як тиловий регіон, зобов’язані шукати можливості для розвитку та залучення інвестицій. Як зазначив Президент Володимир Зеленський під час пресконференції, для належного забезпечення одного військового потрібні шестеро працюючих людей, які справно сплачують податки. Ключове завдання саме для тилових регіонів у часі війни – збільшувати кількість робочих місць та створювати умови для розвитку економічних систем, за рахунок чого наповнюватимуться державний та місцеві бюджети.

Приємно зазначити, що керівництво та представники органів місцевого самоврядування наперекір усім негативним чинникам воєнного стану ведуть активну роботу із релокованим бізнесом, пошуком інвесторів та налагоджують співпрацю із міжнародними партнерами. Саме завдяки таким діям наша перемога наближається кожного дня, тому потрібно і надалі працювати в цьому ж напрямі і ще активніше!

– Як відомо, упродовж останніх років Держбюджет напрацьовують і з урахуванням пропозицій громад, зокрема й Прикарпаття, позицію яких представляє Асоціація міст України, яка задля захисту інтересів органів місцевого самоврядування у бюджетному процесі бере участь у консультаціях, що дозволяє доносити єдину позицію керівників громад, яка ґрунтується на докладному і належному аналізі та здобутому досвіді. Наскільки цьогоріч було враховано пропозиції АМУ?

– Так, справді, ми щороку ведемо діалоги на всіх рівнях щодо відстоювання інтересів місцевого самоврядування у бюджетних питаннях. Цьогоріч Асоціація міст України активно вела роботу, зокрема брала активну участь у бюджетних консультаціях, відстоювала інтереси місцевого самоврядування при підготовці змін до Бюджетного кодексу у проєкті №10037 та надавала пропозиції для забезпечення сільських, селищних, міських бюджетів у 2024 році.

Цього року Верховна Рада ухвалила Державний бюджет на 2024 рік 9 листопада 2023 року. Напередодні прийняття основного фінансового документа країни ми провели ряд спільних заходів з народними депутатами на рівні області, які дали свій результат, тому хочу подякувати їм за активну позицію в діалозі із керівниками територіальних громад Прикарпаття.

Якщо коротко підсумувати всі напрацювання, то нам вдалося зберегти частку зарахування ПДФО до місцевих бюджетів у розмірі 64 відсотки, де додаткові 4 відсотки податку громади зобов’язані спрямувати на видатки за електричну та теплову енергію, водопостачання, водовідведення, природний газ та інші енергоносії. Але маємо констатувати й те, що наступного року буде вилучення з місцевих бюджетів на користь Держбюджету 100 відсотків обсягу надходжень «військового» ПДФО, а це втрати. Ці кошти будуть спрямовувати на цілі безпеки та оборони, зокрема 45 відсотків – Держспецзв’язку на закупівлі спеціальної техніки та обладнання, 45 – Мінстратегпрому на реформування та розвиток ОПК та 10 – військовим частинам відповідно до сплаченого ПДФО у порядку, встановленому урядом.

Як на мене, ключовий ризик Держбюджету-2024 полягає саме у зниженні спроможності місцевих бюджетів, оскільки коштів у такій кількості, як попередніх років, у бюджетах територіальних громад не буде, а саме вони останні два роки слугували інструментом швидкого подолання ризиків загальнодержавного рівня. В такому разі соціальна напруга наростатиме, і основна надія – на зовнішнє фінансування, проте не можна відкидати і повторне ввімкнення «друкарського верстату», якщо таких коштів не буде.

– Поза сумнівом, що від наповнення місцевих бюджетів залежить допомога військовим, підтримка населення, ефективне функціонування шкіл, садочків, лікарень тощо. Як відобразиться вилучення «військового» ПДФО з місцевих бюджетів на житті громад Прикарпаття?

– З огляду на аналіз можна стверджувати, що у 2024-му році, як і у попередні два роки, всі зібрані всередині країни податки, що зараховуються до Державного бюджету, буде спрямовано на фінансування оборонної галузі. Тому покладатися територіальним громадам потрібно суто на свої можливості та власні ресурси. До місцевих бюджетів наступного року «військове» ПДФО не зараховуватимуть, як і кошти від оподаткування доходів силовиків, рятувальників та інших категорій. Місцеві бюджети Івано-Франківської області недотримають понад 2,6 млрд. грн., з яких територіальні громади – близько 2 млрд.

Варто зазначити, що заплановано підвищити мінімальну зарплату – з 1 січня до 7100 грн, а з 1 липня – до 8000 грн. Прогнозоване зростання мінімальної зарплати вплине на оклади у бюджетній сфері, і місцеві бюджети відповідно матимуть додаткові видатки в частині виплат заробітних плат працівникам публічної сфери.

Незважаючи на це, територіальні громади Прикарпаття, формуючи свої бюджети на 2024 рік, закладали максимально можливі кошти на допомогу військовим, що відображає згуртованість місцевого самоврядування та єдину стратегічну ціль – досягнення перемоги.

– Нерідко доводиться чути, що органи місцевого самоврядування послабили свій вплив у часі війни. Наскільки з огляду на російсько-українську війну вдається самоврядуванню реально розв’язувати питання місцевого значення?

– З початку повномасштабного вторгнення змінилися пріоритети територіальних громад, тому для вирішення проблем на місцевому рівні потрібно вести активну міжнародну діяльність та залучати міжнародні кошти.

На рівні Івано-Франківського регіонального відділення АМУ діє Інститут регіональних консультантів, який запрацював у кожному районі нашої області й стає важливим інструментом для залучення проєктів та налагодження міжнародного партнерства.

Одним із завдань у роботі таких експертів є обмін актуальною інформацією, систематизація даних, що підвищує спроможність Асоціації міст України ефективніше відстоювати інтереси та права місцевого самоврядування.

Регіональні консультанти забезпечують методологічний супровід громад у процесах стратегування та надають експертні висновки щодо актуальності наявних стратегій, підвищуючи якість стратегування в межах регіону.

Також експерти ведуть активну проєктну роботу в частині надання консультаційно-інформаційних послуг у процесі пошуку грантових можливостей, написання проєктних заявок та супроводження під час реалізації готових проєктів. За час функціонування ініціативи спільно з органами місцевого самоврядування було напрацьовано понад десяток проєктів, з яких три вже отримали фінансування та будуть реалізовані у 2024 році.

Варто звернути увагу, що в Івано-Франківській області є громади, здатні самостійно залучати кошти міжнародних проєктів та програм для фінансування свого розвитку. Але багато і таких, яким у цьому питанні потрібна допомога, бо ще наразі недостатньо досвіду і фахівців. Саме на підтримку таких громад у рамках цієї ініціативи буде спрямовано діяльність регіонального відділення Асоціації міст України.

– Які законодавчі зміни актуальні для реформування місцевого самоврядування у найближчій перспективі?

– Звіт Європейської Комісії про готовність України до переговорів про вступ до Європейського Союзу від 8 листопада 2023 року визначив досягнення, проблеми та завдання України на шляху до ЄС. Велика частина цього документу присвячена місцевому самоврядуванню України. Тому саме з цього документу варто почерпнути основні законодавчі зміни та ініціативи, які потрібно прийняти найближчим часом для продовження реформи децентралізації.

Насамперед варто звернути увагу, що в цьому документі, на думку Єврокомісії, місцеве самоврядування має значні успіхи – завершення територіальної частини децентралізації, за якою утворено 1469 територіальних громад і 136 районів; прийнято закон про службу в органах місцевого самоврядування, який було ухвалено в травні.

Однак потрібно і звернути увагу на рекомендації, зокрема щодо роботи військових адміністрацій і розмежування повноважень центральної та місцевої влади. Також ЄС окремо вимагає значно більшого залучення органів місцевого самоврядування до формування державної політики у сфері децентралізації і загальної координації, а також – забезпечення міцної місцевої фіскальної бази задля уникнення непропорційної фінансової вразливості муніципалітетів.

Як наслідок, саме ці напрямки є пріоритетними для нас у 2024 році. Трішки відхилю завісу – ми вже почали роботу в частині забезпечення сплати ПДФО за місцем виникнення цього податку, за розташуванням робочого місця людини. Адже саме такий підхід сьогодні є найбільш актуальним для України, оскільки чимало громад Прикарпаття прийняли релокований бізнес та готові в довгостроковому періоді співпрацювати з ним.

Громади розуміють, що саме створення робочого місця дає додаткові надходження до бюджету. Через створення можливостей для роботи, громади матимуть більше шансів повернути наших співвітчизників з-за кордону, оскільки основний ресурс – не гроші, а люди. Нам потрібно вистояти і не змінювати свої цілі, незважаючи на труднощі у прийнятті рішення.