Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан у своєму виступі під час урочистостей з нагоди відзначення 1125-річчя славного княжого міста Галича привітав учасників події і наголосив, що основна мета заходу – це демонстрація єдності і традицій українського народу.

Крім цього, О. Слобожан під час розмови з журналістами акцентував на важливості проведення дискусійної панелі, присвяченої життєдіяльності громад в умовах воєнного стану. Зокрема звернув увагу на необхідності збереження «військового» ПДФО в місцевих бюджетах, оскільки сьогодні це пріоритетне питання для місцевого самоврядування.

Виконавчий директор АМУ звернув увагу, що напередодні Асоціація міст України звернулась до органів центральної влади щодо недопущення вилучення «військового» ПДФО в громад, оскільки це зруйнує систему оборони України. У зверненні Правління Асоціації міст України зазначено, що ініціатива вилучення з доходів місцевих бюджетів «військового» ПДФО руйнує державну єдність, яка здивувала світ з 24 лютого 2022 року, ділить громадян України на різні категорії, позбавляє захисників України та їх родини гарантованих Конституцією України прав, що забезпечуються місцевим самоврядуванням.

Для недопущення неналежного для військового часу використання коштів Асоціація міст України запропонувала визначити цільові захищені статті видатків місцевих бюджетів, сформовані з 70 відсотків «військового ПДФО», так званий «бюджет безпеки й оборони», з заморожуванням реверсних вилучень.

«Просимо зберегти в Державному бюджеті України на 2024 рік в доходах місцевих бюджетів «військове» ПДФО та 64% ПДФО з замороженням реверсних вилучень, а також підтримати законопроєкти 5995-д та 5960-1, які легалізують допомогу органів місцевого самоврядування Об'єднаним силам Збройних сил України», – зазначено у зверненні.

Нагадаємо, з нагоди 1125-річчя з часу першої письмової згадки про Галич у княжому місті відбулися відкриття пам’ятного знаку із відображенням символіки 62 громад Прикарпаття з QR-кодами на історичні місця, погашення марки «Галичу 1125 років» та круглий стіл «Муніципалітети на шляху до Європейського Союзу», присвячений темам «Місцева і регіональна демократія: муніципалітети на шляху до ЄС. Стійкість врядування під час війни та перспективи відбудови» і «Культурно-історична спадщина Галича та її вплив на розвиток територій: спадкоємність і наступність», з ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України за участі Київського міського голови, голови Асоціації міст України, легенди світового боксу Віталія Кличка, голів громад з багатьох областей України, народних депутатів України, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва, першого секретаря відділу ЮНЕСКО МЗС України Ніни Крамаревої, виконавчого директора АМУ Олександра Слобожана, радниці голови АМУ Оксани Продан, голови Івано-Франківського РВ АМУ, міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, виконавчого директора Івано-Франківського РВ АМУ Юрія Стефанчука та представників ЗМІ.