Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Брехлива свекруха невістці не вірить

Належні медичні і соціальні послуги – для кожної жінки!


29 Червня 2023 p.

 

В Івано-Франківську відбувся круглий стіл на тему: «Доступність медичних і соціальних послуг для жінок, які постраждали від гендерно обумовленого насильства» за участі Представника Уповноваженого Верховної Ради України в Івано-Франківській області Євгенії Мнишенко, представників Національної поліції України в Івано-Франківській області, департаменту охорони здоров’я та соціальної політики Івано-Франківської ОВА, керівників медичних закладів та громадських активістів.

Ініціював проведення круглого столу Український жіночий фонд за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення / UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії за сприяння ГО «Центр Рівних можливостей».

Членкиня ГО «Центр рівних можливостей» Діана Торконяк модерувала захід, а також презентувала проєкт «Відкриття кабінетів невідкладної медико-психологічної допомоги жінкам, які постраждали від гендерно обумовленого насильства». Громадська активістка наголосила, що 4 гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу, які працюють на Прикарпатті, гарантуватимуть жінкам та дівчатам рівний доступ до якісного медичного обслуговування та дадуть їм можливість реалізувати свої права на охорону здоров’я і медичну допомогу. Адже всі жінки та дівчата, зокрема й з вразливих груп, повинні отримувати належні медичні послуги.

Голова ГО «Центр Рівних можливостей» Леся Клим'юк наголосила: «Цей проєкт особливо відгукнувся нашій організації, адже одним із задекларованих напрямків нашої діяльності є утвердження гендерної рівності, й саме завдяки таким проєктам створюються умови рівності для жінок незалежно від віку, стану здоров’я, соціального статусу чи іншої ознаки. Особливу увагу ми приділили інформуванню в цільових громадах жінок і дівчат, включно з внутрішньо переміщеними, а також представників відповідних структур про створені кабінети. Окрім того, проводили інформаційні сесії щодо гендерно-обумовленого насильства – як попередити та як реагувати в разі його виявлення. Загалом проведено понад 15 заходів для молоді, жінок, представників медичних установ, служб у справах дітей, соціальних служб, відділів освіти, відділів молоді і спорту та навчальних закладів.

Оскільки проєкт є пілотним, маємо велику надію, що він отримає подальшу підтримку, адже є великий запит від інших громад Івано-Франківської області щодо створення інклюзивних гінекологічних кабінетів».

Представник Уповноваженого Верховної Ради України в Івано – Франківській області, адвокат, кандидат юридичних наук Євгенія Мнишенко у своєму виступі перед учасниками заходу наголосила:

«Неналежне висвітлення гендерно зумовленого насильства (ГЗН) в ЗМІ загострює проблеми потерпілих та їх сприйняття суспільством. Сучасна статистика наводить різні дані щодо того, хто саме може бути в групі ризику. Та, на жаль, немає чітких даних щодо того, хто конкретно може бути в зоні ризику, а тому ця проблема стосується кожного.

Додаткової актуальності отримала проблематика ГЗН завдяки ратифікації Україною Стамбульської Конвенції, яка передбачає: розширення прав і можливостей жінок («надання жінкам самостійності»), врахування ролі чоловіків і хлопців у суспільних відносинах, врахування особливостей підготовки фахівців, зокрема у правоохоронних органах, розвиток інформаційних кампаній для підвищення обізнаності суспільства, залучення ЗМІ та приватного сектору, реалізація програм навчання ненасильницької поведінки, боротьбу та подолання гендерних стереотипів, а також якісні програми для кривдників, які діють.

Для реалізації прав постраждалих від ГЗН необхідне впровадження скоординованої політики, зокрема здійснення міжвідомчої співпраці, надання підтримки громадянському суспільству та неурядовим організаціям, моніторинг реалізації, здійснення державної політики, що ґрунтується на дотриманні прав людини, внесення змін в законодавство, що враховують гендерні аспекти, організація досліджень та збір даних, а також надання додаткового фінансування службам підтримки. При цьому модернізація норм Кримінального Кодексу України заслуговує окремої  уваги».

 

Завідувачка гінекологічного відділення Коломийського пологового будинку Ірина Максимова подякувала Українському жіночому фонду за ініціативу щодо створення гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу. Зокрема у Коломиї відкрили такий кабінет для жінок, які постраждали від гендерно обумовленого насильства, а також для жінок з інвалідністю, де цілодобово, конфіденційно і безкоштовно надаватимуть допомогу професіонали, які пройшли спеціалізоване навчання. За словами пані Ірини, жінки дуже задоволені такою послугою, адже кабінет належно укомплектований. Зокрема, тут є крісло-трансформер, яке адаптоване до потреб жінок з інвалідністю. Також кабінет обладнаний комп'ютером та принтером для максимальної сучасної допомоги пацієнтам.

Соціальна працівниця, проєктна менеджерка ГО «Д.О.М.48.24» Юлія Князюк зосередила свою увагу на викликах, з якими зустрічаються громадські організації, що працюють з постраждалими від гендерно-обумовленого насильства. Зокрема, за її словами, бар'єром є те, що жінка не хоче писати заяву у поліцію з огляду на різні причини: відсутність ресурсів у жінок, коло насильства, повернення до кривдника, відсутність корекційних програм тощо.

Підбиваючи підсумки круглого столу, його учасники наголосили на важливості доступних медичних і соціальних послуг для жінок, які постраждали від гендерно зумовленого насильства, адже це може стосуватися кожного.

Оксана ПРОЦЮК.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 138
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців