Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Не та мати, що родила, а та, що вигодувала

Громади Прикарпаття, Буковини та Закарпаття розбудовують системи енергетичного менеджменту


26 Червня 2023 p.

Протягом червня в дев’яти громадах – Городенківській, Галицькій та Долинській Івано-Франківської області, Глибоцькій, Новоселицькій та Хотинській Чернівецької області, Горінчівській, Свалявській та Ясінянській Закарпатської області, які є учасниками проєкту «Співпраця задля впровадження систем енергетичного менеджменту в територіальних громадах Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської областей», відбулись засідання робочих груп, пишуть Версії.

Діяльність цих робочих груп, до яких входять місцеві фахівці та залучений експерт проєкту, спрямована на координацію процесу виконання заходів проєкту. На засіданнях обговорили організаційні аспекти запровадження систем енергетичного менеджменту у відповідних виконавчих комітетах, та узгодження необхідних місцевих нормативно-правових актів, необхідних для їх функціонування. Також окремо приділили увагу питанням збору вихідних даних для розрахунку базового енергетичного балансу та кадастру викидів по кожній громаді, проєктним ідеям громад, які розглядаються для включення до майбутніх середньострокових програм енергоефективності.

У Чернівецькій області кожна із громад успішно забезпечує виконання заходів проєкту завдяки особистому зацікавленню з боку очільників громад, якісній роботі відповідальних осіб у тісній координації з експертом проєкту Володимиром Смолієм та регіональним координатором Нелею Малько.

У Новоселицькій міській територіальній громаді учасники запропонували багато ідей для включення до майбутньої 3-річної програми енергоефективності. Найбільш пріоритетними для громади є заходи у сфері термомодернізації закладів бюджетної сфери, підтримка участі громад багатоквартирних будинків міста у програмі «ЕнергоДім» Державного фонду енергоефективності, а також підвищення енергоефективності технологічних процесів водопостачання. Також керівництво громади висловлює зацікавлення у долученні громади до числа підписантів Угоди Мерів – провідної ініціативи, започаткованої Європейським Союзом, що охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов’язанням, підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 30% до 2030 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Хотинська міська громада не є новачком у питанні розбудови місцевої політики сталого енергетичного розвитку. Громада є активним підписантом Угоди Мерів, у 2016 році розробила План дій сталого енергетичного розвитку та клімату, і з того ж часу має систему енергетичного менеджменту. Система енергетичного менеджменту у Хотинській громаді функціонує на базі відділу житлово-комунального господарства, інфраструктури та енергоефективності. На засіданні робочої обговорили питання можливих джерел для залучення фінансових ресурсів у проєкти енергоефективності та потенційні проєктні ідеї, зокрема для можливого подання на кредитне фінансування.

Глибоцька територіальна громада також демонструє високе зацікавлення в успішній реалізації проєкту. Громада з часу свого створення у 2015 році є членом Асоціації «Енергоефективні міста України», до останнього часу підтримувала функціонування системи енергетичного менеджменту. Втім після початку повномасштабного вторгнення ця робота була дещо призупинена, оскільки місцевий енергоменеджер у лавах ЗСУ захищає незалежність і територіальну цілісність України. Тому з метою відновлення функціонування системи енергоменеджменту, керівництвом громади прийнято рішення направити на проходження фахового навчання в рамках проєкту інших фахівців виконавчого комітету. На засіданні робочої групи було детально обговорено питання щодо доцільності впровадження деяких відновлюваних джерел енергії в громаді, окреслено можливе коло проєктів, які найбільш доцільно подавати на зовнішнє фінансування.

В Івано-Франківській області учасниками проєкту є Галицька, Долинська та Городенківська громади.

Засідання робочої групи в Городенківській громаді відбулось 13 червня. Обговорили питання впровадження системи енергоменеджменту в громаді, яка дасть можливість  відстежувати споживання енергоресурсів громадськими будівлями, аналізувати їх перевитрату та впроваджувати енергоефективні заходи. Особлива увага приділялася закладам освіти, які є найбільшими споживачами енергоресурсів в громаді. Також окремо обговорили питання якісного збору та аналізу даних про об’єкти, які є на балансі громади, та споживання енергоресурсів по кожній будівлі. Зібрані дані увійдуть в основу розробки Програми енергоефективності, енергобалансу громади та базового кадастру викидів СО2.

У Галицькій громаді також ґрунтовно підійшли до втілення ініціативи енергоменеджменту задля напрацювання механізмів підвищення енергоефективності та розробки управлінських рішень щодо ефективного використання енергетичних ресурсів. На засіданні робочої групи обговорили пріоритетні заходи та потенційні проєктні ідеї задля підтримки функціонування системи енергетичного менеджменту в громаді, а також визначили основні цілі в сфері енергоефективності та енергобезпеки.

Долина – перше місто в Україні, яке отримало європейський сертифікат енергоефективного менеджменту. Громада також є підписантом Угоди Мерів, а свого часу Долина отримали грант на реалізацію демонстраційних проектів Угоди мерів у рамках програми CoM-DeP. Тут був реалізований проєкт «Комплексна термомодернізація 30 багатоквартирних будинків з утепленням фасадів та цокольних поверхів повністю». На засіданні робочої групи етапи реалізації проєкту в громаді та вирішили оновити нормативно-правову базу міськради по системі енергетичного менеджменту згідно нових вимог законодавства. Також в бюджетні заклади громади надішлють опитувальники для визначення пріоритетних для впровадження енергоефективних заходів.

На Закарпатті реалізують проєкт “Співпраця задля впровадження систем  енергоменеджменту в територіальних громадах Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської областей” реалізують в Ясінянській, Горінчівській та Свалявській громадах.

В Ясінянській громаді, яка є однією з найвисокогірніших в Україні, енергоефективність є важливою складовою стратегії розвитку. На засіданні робочої групи обговорили розробку енергетичного плану та впровадження системи енергетичного менеджменту в громаді.

В Горінчівській громаді зацікавлені впровадити систему енергоменеджменту та енергоефективні заходи, оскільки громада не газифікована і значна частина соціальних закладів та адмінбудівель обігрівається електричними засобами, що дає значне навантаження на місцевий бюджет. На засіданні робочої групи обговорили перші кроки, які необхідно здійснити в громаді в рамках підготовки Програми енергоефективності та окреслили пріоритетні енергоефективні заходи, які планують запровадити в бюджетних установах.

В Свалявській громаді, яка нещодавно приєдналася до європейської ініціативи Угода Мерів, націлені розвивати регіональну політику на основі принципів сталої енергії, посилення енергетичної безпеки та підтримки глобального руху в боротьбі зі змінами клімату. І система енергоменеджменту є вагомою складовою цієї стратегії. На засіданні робочої групи обговорили заходи у сфері термомодернізації, які планують запровадити в місцевих бюджетних установах, та перспективи впровадження деяких відновлюваних джерел енергії в громаді.

У рамках проєкту енергоменеджери громад, окрім фахового навчання, отримають у своє розпорядження необхідне матеріально-технічне забезпечення, що включатиме зокрема і «валізи енергоменеджера». А на завершальному етапі, кожна громада отримає розроблений актуальний власний енергетичний баланс та кадастр викидів, на підставі якого розробить та затвердить середньострокову програму підвищення енергоефективності.

Проєкт «Співпраця задля впровадження систем енергоменеджменту в територіальних громадах Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської областей» реалізовується МАОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття» в рамках співпраці між українськими громадами та данським муніципалітетом Гульборгсунном за підтримки Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 190
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців