Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Й малими ділами можна заслужити милість Божу

На Прикарпатті під виглядом реорганізації намагаються ліквідувати обласні наркодиспансер та центр психічного здоров'я?


11 Квітня 2021 p.

На Прикарпатті під виглядом реорганізації намагаються ліквідувати обласні наркодиспансер та центр психічного здоров'я? Фото з відкритих джерелПрикарпатський наркологічний центр та Обласний заклад з надання психіатричної допомоги можновладці хочуть реорганізувати шляхом приєднання до КНП “Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради”.

Про це йдеться у листі, що надійшов днями на редакційну пошту БРІЗу.

В листі, зокрема, зазначається:

Таке безглузде рішення прийняла Комісія з охорони здоров’я Івано-Франківської обласної ради, під головуванням депутата обласної ради Андрія Яворського.

Фактично Комісія приймає рішення щодо ліквідації двох медичних закладів КНП “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради” та КНП ”Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради”, що є грубим порушенням ст.49 Конституції України, та ст. 16 Основ законодавства України про охорону здоров’я, згідно з якими заборонено скорочення існуючої мережі закладів охорони здоров’я, які надають безоплатну медичну допомогу.

Підставою для прийняття такого рішення є надумана причина про фінансову неспроможність даних підприємств. Насправді є висновок незалежного аудиту по Наркоцентру, який говорить про протилежне, НСЗУ нас визнала переможцями, і ми очікуємо підписання договорів на 2021 рік по амбулаторній допомозі по стаціонарній психіатричній допомозі та ЗПТ: Наркоцентр успішний: безкоштовно лікуємо і маємо високу заробітну плату.

Такими діями посадові особи фактично нівелюють функції Національної служби охорони здоров’я України, визначаючи майбутнє фінансування підприємств, підміняючи ці дані неправдивими фінансовими прогнозами. Також хочемо наголосити, що жодних громадських обговорень з населенням та колективами медичних закладів не проводилося.

Норма Конституції України, а саме, ст.49, гарантує право кожного на охорону здоров'я, медичну допомогу, держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності».

Разом з цим, в діях щодо незаконної реорганізації видно ознаки кримінальних та антимонопольних правопорушень, зокрема зловживання впливом, та узгоджені дії, спрямовані на усунення конкурентоспроможних медичних закладів, що призведе до монополізації ринку медичних послуг психіатричного профілю.

Зазначимо, що суть реформи медицини в Україні – це створення європейської моделі медицини. Якщо Наркоцентр та Психіатрична лікарня (вул. Млинарська) будуть реорганізовані та перенесені на базу Психіатричного закладу на Чукалівці, то знищується медицина залежностей в регіоні та погіршиться доступність медичної допомоги жителям області, що суперечить принципам пацієнт-центриської політики, спрямованої на створення системи медичного обслуговування, яка б працювала для того, щоб задовольняти потреби пацієнтів на високому рівні.

Наприкінці 2019 року Івано-Франківський обласний наркологічний диспансер, а згодом Комунальне некомерційне Підприємство “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради”, з усіх можливих прогнозів щодо результату медичної реформи в галузі психіатрії (наркології), очікувало щонайменше недофінансування, а в найгіршому випадку, - закриття. Як показала практика, не все погане, те, що нове. 2020 рік, який був ознаменований підписанням КНП “ПНЦ ІФ ОР» з Національною службою здоров’я 3-х медичних пакетів, показав конкурентоспроможність Наркоцентру, попит на наркологічну допомогу серед населення, навіть незважаючи на пандемію.

Медична реформа дала новий поштовх та мотивацію до покращення умов лікування найнезахищеної верстви населення області – залежних осіб від алкоголю та наркотиків.

Зазначимо, що Наркоцентр в останніх 5-ть років поповнив свій кадровий резерв висококваліфікованими медичними фахівцями, покращив своє матеріально-технічне оснащення окрім цього, стан дозволяє безкоштовно лікувати пацієнтів.

Безсумнівним є той факт, що Наркоцентр й надалі може надавати вузькоспеціалізовану медичну допомогу без залучення коштів з місцевого бюджету, адже, їх частка становить всього 6-ть відсотків від загального балансу Підприємства. Зважаючи на це, а також на високий попит наркологічної допомоги, заклад здатний дати відповідь на гострий виклик сьогодення, і працювати на благо містян. Ліквідація ж Наркоцентру призведе до знищення наркологічної служби в регіоні, адже не кожен, хто отруївся алкоголем вважає себе психічно хворим.

У квітні 2021 року Наркоцентр захистив своє право на отримання трьох фінансових пакетів від НЦЗУ і очікує на підписання договору.

Самостійність, конкурентність та автономність закладу охорони здоров’я і є завданнями медреформи.

Негативними сторонами злиття вищезазначених закладів стане також:

- поповнення лав безробітних працівниками «знищених» владою закладів (і це в період пандемії, коли економіка країни і так страждає);

- знищення центру для безоплатної допомоги воїнам, які приймали участь у війні – ветерани АТО залишаться на самоті із своїми проблемами;

- буде закритий заклад, який безкоштовно і цілодобово надає психіатричну (наркологічну) допомогу залежним людям.

В останні роки Івано-Франківськ поповнив ряди міст, бездумно забудованих, і якщо ще є зелені острівки та архітектурні пам’ятки, то і їх намагаються перетворити у бетонні джунглі на потіху і з метою збагачення можновладців. Не будемо стверджувати, але земля, на якій ось уже скоро пів століття містяться приміщення Прикарпатського наркологічного центру (колишній Наркодиспансер) і Психлікарні, по вул. Млинарська, 21 у ІваноФранківську, теж стала ласим шматочком для певних осіб, що пригляділи ці землі під забудову багатоповерхівок.

Але стратегічний план розвитку Наркоцентру не включає пункти по переїзду, скороченню штату працівників та багатоквартирну житлову забудову.

Провівши аналіз ситуації, яка склалася навколо планів про реорганізацію, можна стверджувати єдине, що згідно чинного законодавства України та Європейських норм, недопустимо покращувати своє становище за рахунок погіршення стану іншого.

Залишається сподіватися тільки на те, що в питанні із Наркоцентром та Психіатричною лікарнею (вул. Млинарська, 21) обласна влада не повторить помилок, які вже допустила із ситуацією навколо закриття долинянського дитячого будинку "Теплий дім" Івано-Франківської області.

Резюмуючи все вищезазначене хочеться наголосити на тому, що відбувається не просто цілеспрямоване знищення окремо взятих фінансово спроможних та конкурентоздатних закладів медицини, а нівелювання ідеї реформи медицини в Україні в принципі.

Від редакції БРІЗу зауважимо: редакція тримає ситуацію на контролі і інформуватиме своїх читачів про її розвиток.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1270
Рекомендовані статті

Гість 21:47, 11.4.2021

Під час пандемії закривати лікарні це злочин. "Зелена влада" вже з глузду з'їхала.

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців