Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Штучний розум здатний подолати тільки штучну дурість.

Як школярі обирають майбутню професію?


17 Січня 2020 p.

На початку місяця, 3 січня, розпочалась реєстрація для участі у пробному ЗНО-2020. А з нею – і черговий етап вибору школярами напряму навчання у ВНЗ та майбутньої професії. Хоча, як показує опитування, більшою мірою респонденти обирають спеціальність для вступу до вишів без усвідомлення її специфіки.

Згідно з дослідженням, проведеним hh.ua| grc, серед українських абітурієнтів і вчорашніх школярів часто зустрічається ситуація, коли напрям навчання обирається без заглиблення в нюанси професії. Причому серед тих, хто зараз працює не за спеціальністю, цей варіант зустрічається частіше: 52% проти 42% серед тих, хто працює за фахом.

А от з тими, хто чітко розумів, на кого хоче вчитись, ситуація протилежна: їх більше серед тих, хто і час навчання, і професійне життя присвятив одній і тій же спеціальності (38%). Серед тих, хто працює у відмінному від навчання напрямі, таких лише 20%. Ще кожному п’ятому респонденту в цій групі спеціальність навчання обрали батьки.

Така картина може вказувати на недостатню обізнаність школярів. До того ж існує низка рекомендацій, які стануть у пригоді батькам, щоб допомогти дитині з вибором професії:

  1. Розберіться, які професії насправді зараз затребувані й які прогнози щодо ринку праці існують

Декілька років тому всі поголовно хотіли вчитись на юристів, мовляв, ця професія добре оплачується і робота з таким дипломом завжди знайдеться. Це призвело до того, що наразі на 1 вакансію в цій профсфері припадає майже 8 резюме. Це – один з найвищих показників hh-індексу на ринку праці України. І хоча «Юриспруденція» справді входить у ТОП-10 за розмірами середньої зарплати, знайти таку роботу важкувато. А от, наприклад, у сфері розробників програмного забезпечення на вакансію припадає трохи більше 3 резюме, в «Маркетингу» – менше 4. І згідно з усіма світовими прогнозами попит на цих фахівців з часом тільки зростатиме. Тоді як щодо юристів прогнози менш оптимістичні, і теоретично частково їхня робота може бути автоматизована: спеціалізоване програмне забезпечення зможе самостійно розглядати справи, вивчати досьє у справі і складати юридичні документи.

  1. Зважайте на індивідуальні схильності дитини

«П’ять чи шість років відмучаюсь в університеті, вивчаючи предмети, які не подобаються, зате потім буду жити у своє задоволення», – такі роздуми є ознакою певної інфантильності та недалекоглядності, й першим кроком до роботи не за спеціальністю. Адже експерти сходяться на думці, що зараз, аби бути затребуваним на ринку праці, потрібно перманентно підвищувати власну кваліфікацію. Парадигма life long learning – наслідок безперервних і швидких змін у картах професій, компетенціях і методах організації роботи. Тому, обираючи професію, варто бути готовим до того, що вивчати її доведеться все життя. А це можливо лише в тому разі, коли спеціальність з самого початку припадає до душі. 

  1. Вивчайте з дитиною нюанси різних професій

Робота в банку нудна та забюрократизована, в аграрному секторі – безперспективна та несучасна, а PR- та event-менеджери весь час проводять на вечірках. На жаль, ані школярі, ані самі батьки часто не мають достеменного уявлення про специфіку різних професій, а керуються стереотипами. Хоча, наприклад, сучасна аграрна сфера – це інновації і кар’єрне зростання. А робота, пов’язана зі сферою комунікацій чи організацією масових заходів, не стільки креативна, скільки рутинна, дуже стресова і з ненормованим робочим днем. Тому, перед тим як приймати рішення щодо майбутнього профілю навчання, варто відвідати дні відкритих дверей та екскурсії, які часто влаштовують роботодавці для потенційних співробітників, попросити своїх знайомих з різних галузей розповісти про їхні професії зсередини.

  1. Надихайте своїм прикладом

Якщо щовечора ви приходите додому та жалієтесь на роботу, колег та начальника-самодура, то дитина буде думати, що професійне життя – то суцільна каторга, незалежно від спеціальності. А отже, і майбутню професію вона буде обирати абияк – мовляв, яка різниця, все одно доведеться страждати. Якщо ж у вашій родині з натхненням говорять про роботу та професію, то дитина зробить висновки та підійде до вибору спеціальності більш свідомо та відповідально.

  1. Не наполягайте, щоб дитина одразу після школи вступала до вишу

У західних країнах досить часто практикується так званий gap-year, коли молодь після закінчення школи не вступає одразу до ВНЗ, а бере паузу на рік, щоб подорожувати, працювати та визначитись з тим, з якою професією вони хочуть пов’язати своє життя. Не треба вважати, що цей рік – час тотального байдикування та неробства. Gap-yearможна присвятити навчанню, волонтерству, стажуванням. Це не тільки допоможе краще розібратись з власними бажаннями щодо спеціальності навчання, але й буде позитивно оцінено при майбутньому працевлаштуванні.

hh.ua| grc  входить до складу найбільшого об’єднання рекрутингових проектів із восьми країн Європи та Азії з найширшою базою резюме — більше 25 млн.

З допомогою hh.ua | grc  більше 77 000 компаній шукають спеціалістів по 28 напрямках. До їхніх послуг пропонується понад 1 300 000 професійно складених резюме, які пройшли ручну модерацію HR-спеціалістів hh.ua | grc.

Основу пошукацької аудиторії сайту складають висококваліфіковані спеціалісти різного профілю. На сьогодні hh.ua | grc  володіє найчисленнішою аудиторією кандидатів ТОП-рівня та спеціалістів «західного взірця».

Усі проекти hh.ua | grc  розміщені на єдиній онлайн-платформі. Робота з нами — це можливість публікувати вакансій та переглядати резюме у всіх країнах присутності grc.ua з одного вікна.

На ринку міжнародного інтернет-рекрутментуgrc.uaУкраїна відомий не тільки роботою кадрового порталу, але й реалізацією багатьох успішних проектів. З 2006 року розгорнулась дослідницька діяльність компанії, спрямована на глибинний аналіз поточних тенденцій ринку праці й прогнозування його розвитку. У той же час була заснована міжнародна «Премія HR-бренд» — єдиний професійний конкурс в області побудови репутації роботодавця.

 

Hh.ua| grc  – більше ніж job-портал!


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 391
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців