Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Не взявшись за сокиру, хати не зробиш

Де в Івано-Франківську можна здобути освіту ІТ-спеціаліста


7 Червня 2019 p.

Протягом останніх років стрімко розвиваються різноманітні технології і цей розвиток потребує фахівців. Саме тому професія спеціаліста з ІТ є настільки затребуваною. Які знання потрібні абітурієнту, щоб здобути таку престижну на сьогодні професію, як саме триває навчання та як уже з 3-курсу почати працювати в успішній компанії і добре заробляти, розповідає директор компанії Webmil, радник ректора Університету Короля Данила, співзасновник Івано-Франківського ІТ-кластеру, організатор конференцій IT Rally Іван Дячишин.

– Пане Іване, протягом останніх років поняття ІТ – на слуху, власне, що це таке і чому воно настільки популярне? Наскільки зараз затребувані спеціалісти з ІТ?

– ІТ – це абревіатура, яка означає інформаційні технології, тобто будь-які технології, пов’язані з інформацією, з процесами створення, розповсюдження, обробки, зберігання та передавання інформації. Ми розуміємо, що протягом останніх десятків років увесь світ є керованим інформацією, адже зараз інформація рухає промисловість. Ми усі знаємо про інтелектуальну власність, про патенти, про різноманітні методи обробки, які призвели до появи комп’ютерів і до збільшення цифрової частки технологій в суспільстві. З кожним роком інформації стає дедалі більше, у нас стає більше пристроїв, які дозволяють цією інформацією ділитися, працювати з нею. І потрібні спеціалісти, які уміють працювати з цією інформацією, можуть її візуалізувати, зберігати, передавати, вміють розробляти пристрої, які цією операцією оперують – ті ж смартфони чи веб-сайти, які дозволяють розміщувати чи шукати інформацію в Інтернеті. З кожним роком Інтернет та зв’язок займають дедалі більшу частину нашого життя, тому ІТ-спеціалісти допомагають ефективніше працювати з інформацією.

– Коли саме була заснована така спеціальність, як ІТ в Університеті Короля Данила, тобто, як усе починалося?

иналося все досить цікаво, у 2012 році ми проводили ІТ-конференцію і вперше провели її в університеті, де змогли зібрати місцевих ІТ-шників. І ми побачили відвідувачів цієї конференції, а вона на той час була досить невеликою – 150-200 учасників, вмотивованих на розвиток, на навчання.

Після знайомства з учасниками заходу, Андрій Іванович Луцький загорівся ідеєю почати навчати таких спеціалістів тут, в університеті. Таким чином з літа 2012 року почався процес підготовки до відкриття однієї з ІТ-спеціальностей. Їх насправді є дуже багато, але за потребами місцевої індустрії ми визначили для себе напрямок «Програмна інженерія». Протягом року тривала підготовка документів і підбір кадрів для ліцензування бакалаврату спеціальності. Це був дуже цікавий експеримент – відкривати кафедру, базуючись на потребах ринку, на запитах ІТ-компаній. Ми стартували, базуючись на потужній складовій викладання – практикумах від фахівців, які реально працюють в ІТ-компаніях.  

– Чи багато було людей, охочих здобувати таку освіту, тоді, і чи багато їх є сьогодні?

– Коли ми відкрили спеціальність, у нас перший набір був – один студент і це для нас стало цікавим уроком, адже наш університет – приватний. Ми знали: єдине, в чому ми можемо конкурувати з безкоштовною освітою, це надання якісної освіти і гарантованого працевлаштування за спеціальністю. Окрім того, що викладання у нас велося фахівцями з ІТ-компаній, ми ще й тісно працювали із компаніями з точки зору максимальної адаптації навчальних програм та підсилення тих знань і навичок, які дозволятимуть людям працевлаштовуватися з мінімальними затратами часу і зусиль. На сьогодні у нас близько 300 студентів вчаться на цій спеціальності.

– Ви згадували, що ваші випускники гарантовано працевлаштовані. Де вони знаходять роботу, у яких компаніях можуть себе реалізувати?

– З точки зору працевлаштування, ми зіткнулися з тим, що, починаючи з 3-курсу, кращих студентів забирають до себе на роботу ІТ-компанії. Коли працівник такої компанії викладає в нас, він бачить студентів з хорошим потенціалом і запрошує їх на роботу. Рішення запросити викладачів-практиків виявилося дуже корисним. Окрім того, в нашому університеті регулярно відбуваються конференції IT Rally, які також допомагають студентам комунікувати з представниками ІТ-компаній. З кожним роком такий зв’язок стає дедалі міцнішим і більш взаємокорисним.

– Стартує вступна кампанія. Яким є ваш потенційний абітурієнт? Які знання йому потрібні для старту?

– У нас діє набір на дві спеціальності «Програмна інженерія» і «Комп’ютерна інженерія». Вони є технічними, тобто у людей має бути непогана математична підготовка. Знання фізики, технічних дисциплін дають більше розуміння структурованості в розвитку ІТ-шника. Дуже потрібним є знання іноземної мови, адже ІТ-технології розвиваються шаленими темпами і усі описи, усі нові стандарти, правила, методики є англомовними. Якщо хочеш швидко розвиватися, потрібно дізнаватися нову інформацію, а вона – англійською мовою. Ще одна важлива риса – цілеспрямованість. Якщо людина вмію поставити собі мету і хоче досягнути її, вона може стати затребуваним спеціалістом з ІТ.

– Що ще, окрім освіти, отримують студенти, під час навчання в Університету Короля Данила? Тобто, чому навчання саме в цьому навчальному закладі є цікавим для них?

– Ми надаємо молоді не тільки освіту, в нас тут ціла еко-система: співпраця бізнесу, освіти, науки, різноманітні соціальні ініціативи, організація подій і для школярів, і для студентів, для фахівців, відкриття лабораторій, відкриття науково-дослідницьких ініціатив. Одна з останніх: на базі факультету інформаційних технологій Університету Короля Данила, за сприяння партнерів, була відкрита лабораторія IoT (Internet of Things – інтернету речей), призначена для навчання студентів, також сюди можуть приходити працівники ІТ-компаній, проводити свої експерименти, спільно з студентами.

Нещодавно в нас проходили перегони робоавтомобілів «RoboSprint», де старшокласники з Івано-Франківської області визначали, хто з них більш вправний програміст, шляхом програмування робота-автомобіля і випускання його на трасу.

Ініціатив дуже багато і приємно, що компанії приходять з різними ідеями, їм цікаво, щоб студенти здобули нові навички, не передбачені навчальними програмами, але яких потребує ринок, а ми намагаємося своєчасно реагувати на потреби ринку.

Ще один цікавий момент – ректором Університету Короля Данила була запропонована цікава посада – «Керівник проектів Університету». Це людина, яка займається, переважно, неосвітньою складовою навчального процесу. Мова про тісну комунікацію з компаніями, ІТ-кластерами, різноманітними громадськими та грантовими організаціями, побудова спільних науково-дослідницьких робіт. Протягом останніх років Василь Боднарук дуже успішно цим займається і відкриває нові можливості, як для навчання студентів, так і для розвитку університету, як бізнес-структури, допомагаючи студентам-старшокурсникам заробляти гроші власними знаннями.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 770
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Травень
2024
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців