Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Штучний розум здатний подолати тільки штучну дурість.

Портрет професії. Провізор


15 Лютого 2019 p.

Зазвичай хворих лікують лікарі. Але нерідко наше здоров'я залежить від аптекарів. До них хворі в першу чергу біжать за необхідними ліками. Саме у них люди питають анальгін, настоянку валеріани та противірусні засоби.

Чи легко працювати фармацевтом, та які труднощі доводиться долати у цій професійній діяльності, розповідає провізор однієї із Франківських аптек Олександра Семків.

З власного досвіду далі веде мову пані Олександра.

Освіта та перша робота

Щоб працювати у аптеці - потрібно обов'язково здобути спеціальну освіту - фармацевтичну. З медичною освітою працювати аптекарем не можна - це вже інший напрямок.
Людина, яка відпускає ліки повинна знати їх склад та дію речовин, розуміти особливості людського організму.

Здобувши середню освіту, можна стати фармацевтом. Після закінчення вищої освіти, людина отримує звання провізора.

Так, як медицина йде семимильними кроками вперед, то навіть після навчання потрібно кожні 5 років проходити курси підвищення кваліфікації, як фармацевту, так і провізору.

Якщо цього не робити - потрібно буде повністю поновлювати свій диплом. Без проходження курсів ти не маєш права працювати.

Фармацевти тільки відпускають ліки.
У провізора більше обов'язків та вища відповідальність.

Я працюю у цій професії вже більше 20 років. Свій шлях починала із найнижчої посади, яка не потребує відповідної освіти - санітарка. Таким чином я заробила собі стаж і бонус при вступі у Львівський університет.

У той час заклади навчання направляли студентів на роботу за спеціальністю. Зі Львова я повернулася до Івано-Франківська.

Зараз направлень практично не дають. Фармацевтика - це комерційна структура. З кожним днем державні аптеки все більше відходять на задній план. Такі заклади стають приватною власністю.

Особливості роботи в аптеці

Провізор - це завідувач аптеки. Щоб стати таким фахівцем потрібно мати вищу освіту та стаж роботи не менше двох років. У його обов'язки входить замовлення та прийом товару, перевірка сертифікатів на ліки, термін їх придатності. Провізор веде облік певної документації та проводить інвентаризацію, керує персоналом тощо.

Секретом нашої роботи є вміння правильно робити замовлення на ліки. Потрібно розуміти потреби цільової аудиторії. Наприклад, у спальному районі людям не потрібні ліки, які використовуються тільки в лікарні. Якщо аптечний пункт знаходиться біля медичного закладу - асортимент препаратів має бути більшим.

Складним аспектом даної професії є робота з людьми. Потрібно бути морально загартованим, коли весь час працюєш із хворими. До тебе завжди звертаються з проблемою - і це нелегко. Не раз бували ситуації, коли відвідувачі вибивали з колії. Інколи діло доходило до сліз, але ні разу про це не пожаліла. То хороший досвід і такі моменти гарно загартовують характер.

Як і усюди, у цій професії є й приємні моменти. Найчастіше - це вдячність пацієнтів. Є й смішні ситуації – це те, як люди перекручують назви ліків. За 20 років роботи провізором я зібрала власну книжечку кумедних цитат. Даю її прочитати усім молодим спеціалістам, які приходять до нас на роботу. Вони тішаться та ще й вчаться розуміти відвідувачів, коли останні щось плутають.

Консультація фармацевта

Неодноразово до аптеки приходять хворі і просять, щось порадити. Які ліки краще придбати, які препарати використовувати в тому, чи іншому випадку тощо.

Працівники аптеки не надають медичних консультацій та не вправі давати поради щодо лікування.

Лікар, щоб виписати рецепт і назначити лікування потребує певних аналізів чи мінімального обстеження хворого. Як фармацевт може порекомендувати якісь ліки, просто глянувши на людину?

Проте, існує таке поняття - як долікарська допомога. Якщо у людини піднялась температура чи болить горло - не завжди вона поїде у лікарню. Трапляється, що людина перенервується і просить якесь заспокійливе. Ми, як фахівці, можемо запропонувати якісь препарати, що відпускаються без рецепту, але обов'язково пропонуємо у разі необхідності чи загострення певних симптомів звернутись до лікаря.

Олександра Сусяк


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 8620
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців