Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Чим би дитина не бавилась, аби не плакала

Медики дитячої лікарні добиваються виплати індексації


19 Липня 2018 p.

Персонал відділення інтенсивної терапії Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні намагається отримати невиплачену в 2015-2016 рр. індексацію до зарплати. Керівництво ОДКЛ, виплативши під тиском припису управління держпраці та рішення суду двом працівникам відділення, відмовляє у цьому праві іншим, посилаючись на лист Мінфінансів від 24.06.2015: "спрямування додаткових бюджетних коштів на індексацію грошових доходів населення поставить під загрозу фінансове забезпечення витрат на проведення АТО".

Про недоплачені кошти персонал відділення інтенсивної терапії Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні довідався випадково на початку цього року: «Нам стало відомо, що минулого року за заявою нашої працівниці управління Держпраці провело перевірку та справді виявило факт правопорушення, - розповідає для «БРІЗ» дитячий анестезіолог, кандидат медичних наук Уляна Дубініна, - чиновники у своєму приписі зазначили, що індексація повинна бути виплачена.»

Оскільки головний лікар ОДКЛ Радислав Котурбаш не поспішав виконувати припис держпраці, то жінці довелося через суд добиватися законної виплати. Коли за її прикладом індексацію до зарплати провели ще одній працівниці відділенні інтенсивної терапії, то вже увесь відділ зібрався з колективною заявою щодо перевірки: «Нам вдалося зібрати 25 підписів, - розповідає Уляна Дубініна, - але двоє працівників під тиском керівництва відкликали свої заяви.»

Навіть якщо залишити осторонь питання «а чому ж не виплачувались вчасно кошти», то подальші події в дитячій лікарні розвивались за сценарієм, про який розповісти беземоційно лікарі не можуть. 

«Здавалось б, що може бути простішим: є припис, виплати кошти і працюймо далі, - каже Уляна Дубініна, - але, як виявилось, керівництво нашого закладу не шукає легких шляхів».

Так, 1 березня, після розмови з Радиславом Котурбашем завідувач відділення інтенсивної терапії В’ячеслав Банасевич повідомив своїм працівникам, що якщо вони не заберуть заяву, то до них будуть застосовані відповідні санкції: «З посиланням на головного лікаря  В’ячеслав Володимирович нам сказав, що скоротять відділення, зменшать кількість ліжок або не будуть виплачувати заробітні плати. Це незаконно та вважається шантажем, -  згадує про ті події Уляна Дубініна, - ми відмовилися забирати заяви. Вже на початку наступного тижня відбулися загальні збори скликані Радиславом Котурбашем.»

Саме тоді, 5 березня, головний лікар пояснював працівникам, що цю індексацію їм ніхто не виплатить через те, що в бюджеті немає коштів, що їх виділяти ніхто не збирається, а всі невиплати… цілком законні: « Він категорично заперечував шантаж, і півторагодинні збори завершилися погрозами про невиплату відсотків за захищені працівниками кандидатські роботи, про звільнення та заявами про те, що працівники, які отримали виплати індексації, будуть зобов’язані їх повернути,» - каже У.Дубініна.

18 квітня, після чергової перевірки, управління держпраці винесло припис № ІФ619/46/АВ/П про виплату індексації працівникам до 3 травня. Головний лікар особисто не взяв цього припису, тому його було надіслано заказним листом, але виплати так ніхто і не дочекався: «Натомість він нам через інших осіб переказує, що грошей немає, і ми нічого не зможемо. Щоб не було «зіпсованих телефонів», то ми йому направили письмову вимогу, але чіткої відповіді не отримали».

4 липня працівники відділу інтенсивної терапії звернулися до начальника управління держпраці зі скаргою про те, що Радислав Котурбаш не виконує припис.  Самій ж Уляні Дубініній вдалося потрапити на прийом до керівництва МОЗу: « На жаль, особисто з Супрун мені не вдалося поговорити, але я отримала підтримку від комітету Міністерства, що всі наші дії є цілком правильними та законними.»

Водночас працівники витримали емоційний пресінг з сторони керівництва, коли намагалися отримати копію колективного договору: «Нам стало цікаво, чи окрім індексації, немає інших порушень з боку адміністрації закладу, - розповідає У.Дубініна, переказуючи довготривалі суперечки з головою профкому та головним лікарем, - зняти копію договору мені вдалося лише після виклику патруля поліції.»

Працівники відділу вважають, що Головний лікар почав втілювати свої погрози в життя, адже з липня було скорочено кількість ліжок у відділення з  12 до 9 та звільнено двох працівників, мотивуючи тим, що йому не потрібні неонатологи: «Головний також заборонив нам іти у відпустки за власний рахунок після 22 числа кожного місяця, аргументуючи це тим, що працівникам бухгалтерії складно робити перерахунок коштів у зв’язку з відпусткою працівника,» - каже Уляна Дубініна.

Сьогодні, 19 липня, о 15:00 в  приміщенні ІФ ОДА (каб. 321) будуть проводитись збори Громадської ради при департаменті охорони здоров’я ІФ ОДА. Одним із питань, які виносяться на розгляд громадськості, буде невиплата індексації до зарплати працівникам  ІФ ОДКЛ за період 2015-2016 років.

Персонал відділення інтенсивної терапії Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні сподівається, що сьогоднішні громадські слухання поставлять крапку в цій історії.

В наступних своїх матеріалах «БРІЗ» подасть коментар самого Радислава Йосиповича щодо ситуації, що склалася. Особливо нас буде цікавити, яким чином головний лікар зміг отримувати високі премії в 2015-2016 роках, якщо за цей період не була в повному обсязі виплачена заробітна платня працівникам.

До теми:

Вже заради своєї цікавості працівники лікарні промоніторили декларацію, подану Головним лікарем. Згідно закону в перші декілька днів в декларацію можна вносити потрібні корективи, отже за словами працівників відділу, після подання їхньої заяви про індексацію у відділ Держпраці, Головний лікар зменшив свою декларацію на 93 тисячі гривень, мотивуючи це тим, що держава неправильно нарахувала йому кошти і він вирішив їх повернути. Також прослідкувавши рівень зарплати Головних лікарів в медичних закладах, де виплачувалась та не виплачувалась індексація було визначено, що в тих лікарнях, де вона не виплачувалась, зарплата Головних лікарів була в 2-3 рази вищою від норми.

Христина Савчин

Усі копії документів є в редакції БРІЗ


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 2632
Рекомендовані статті

Колишній працівник 19:56, 20.9.2018

В даній установі краще зробити реорганізацію та почати з головного лікаря. Хабарі тут нікуди не зникають, працівники бояться скорочення а хамство процвітає. Як кажуть: риба гниє з голови. Рятуйте медичний заклад, контролюйте кошти, які списують із зарплат та з надходжень.

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців