Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Любиш солодке — терпи гірке

Портрет професії. Судовий експерт


5 Липня 2018 p.

З голлівудських фільмів ми пам’ятаємо чимало ефектних моментів, де експерти-криміналісти, ледь не на клітинному рівні досліджують місце злочину, але це тільки маленька частина роботи, яку виконує експертна служба. Ця професія здебільшого не передбачає виїзди на місця злочину та й не щодня є резонансні справи. Тим не менше, судовий експерт має чималу відповідальність, бо часто від його висновку залежить кінцевий вирок суду.

Про особливості роботи цих досить затребуваних спеціалістів більш детально нам розповів заступник директора Івано-Франківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Руслан Мицкан.


За його словами, на Прикарпатті на даний час проводять більше 40 видів експертних досліджень, а також надають інші платні послуги, які визначаються Кабінетом Міністрів України. 

Підрозділ за час свого існування зазнав чимало змін. Особливо відчутним це стало за останні декілька років. Керівництво Івано-Франківського НДЕКЦ суттєво потурбувалось про оновлення та удосконалення обладнання, а зараз працюють над запуском ще трьох видів експертиз у нашій області, одна з яких - молекулярно-генетична експертиза (так звана ДНК). Тому вакансії тут відкриті. Головне аби були спеціалісти.

Як стати судовим експертом?

Як розповів Руслан Володимирович, експертом є особа, яка проводить дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об’єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Робота несе за собою вагому відповідальність, тому в НДЕКЦ пересічних людей немає. Спеціалісти працюють за зачиненими дверима, які відкрити можна тільки електронним пропуском. Є він виключно у працівників цієї установи. 

“Щоб потрапити сюди на роботу, треба мати відповідні знання за певним напрямком, адже судових експертиз є дуже багато. - наголосив Руслан Мицкан, - Зайняти цю посаду може як молодий спеціаліст, який закінчив ВНЗ, так і людина з практичним досвідом роботи”. 

Фактично перекваліфікуватись на цю посаду має можливість навіть бухгалтер чи мистецтвознавець. Головне бути дуже добре обізнаним у своїй спеціальності. Далі треба пройти стажування, практично виконати декілька навчальних висновків експерта. Тільки після цього претендент проходить атестацію судового експерта, на якій оцінюється професійний рівень фахівця. В подальшому залежно від спеціалізації їм присвоюється кваліфікація судового експерта з правом проведення певного виду експертизи.

Відповідальність і обмеження у роботі

Діяльність цього спеціаліста регулюється Законом України «Про судову експертизу». Там є чимало прописаних нюансів, які має пам’ятати працівник, приступаючи до роботи. Ми ж розповімо тільки про декілька. 

Насамперед, на вступній частині експертизи, він робить розписку про те, що попереджений про написання свідомо неправдивого висновку. Також працівник безпідставно не може відмовитись від проведення дослідження. 

“Крім того, експерт не має права розголошувати відомості, отримані в результаті проведення експертизи. Повідомляти дані можна тільки органу, який її призначив чи суду”, - розповів посадовець.

Відповідальність за порушення робочих обов’язків теж передбачена. Судовий експерт може бути притягнутий до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Затребувані кадри та кар’єрний ріст

Руслан Мицкан розповів, що зараз чимало злочинів на Прикарпатті мають кримінальний характер, тож відділ криміналістичної експертизи у НДЕКЦ має багато роботи. Але практика показує, що останнім часом значна кількість спірних питань виникають з нерухомістю, передачею спадщини, визначенням вартості матеріальних цінностей, підробка грошових знаків, підписів тощо. Тому особливо потрібними стали товарознавча, будівельно-технічна, земельно-технічна експертизи. 

Що ж стосується кар’єрної драбини, то легко рухатись нею може тільки той, хто постійно навчається та стежить за змінами.

“Кар’єрний ріст судового експерта залежить від кваліфікації і бажання розвиватись. Людина, яка працює на цій посаді, повинна йти в ногу з часом. Адже багато технологій чи процесів постійно змінюються та вдосконалюються”, - зазначив Руслан Володимирович.

  


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 3094
Рекомендовані статті

Гість 09:41, 17.1.2019

"кар’єрноа драбина" )

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців