Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Хто боїться горобців, проса не сіє

Портрет професій: роастмастер


23 Лютого 2018 p.

БРІЗ розпочинає серію інтерв’ю про низку професій очима франківців, які працюють або ж мали досвід роботи в певній сфері. Першою ми обрали нетипову для Івано-Франківська роботу - роастмастер, або ж обсмажувальник кави.
Радо зголосився розповісти про неї Ростислав Іванюк.

Ще нема 10:00 ранку, а БРІЗ уже прийшов до нього на роботу, щоб не тільки випити ароматного чорного напою, але й розпитати про особливості професії. Він працює роастмастром у кав’ярні-палярні “Фабрика кави”.

Ростислав скромно називає себе обсмажувальником, хоч його каву п’ють у багатьох відомих закладах Івано-Франківської області, а також замовляють додому в усі регіони України.

Поки розігрівається ростер для обсмажування зерен, він має можливість з нами поспілкуватись.

Ростиславе, скільки часу ти уже смажиш каву?

Близько двох років.

Починав ти свою кар’єру як бариста і досить успішно. Чому вирішив перекваліфікуватись на роастмаста?

Це логічний розвиток моєї професії. Кожен бариста з часом починає задумуватись, які процеси впливають на зерно, як і що можна змінити, чи можна чогось нового досягти, як вплинути на смак. І от свого часу з’явилась вакансія працювати обсмажувальником у “Фабрика кави”, тому я не довго думав над пропозицією.

Часто доводиться пояснювати родичам, що це в тебе за така робота?

Мої родичі не розділяють таких вподобань.

А знайомі?

Так, розуміють. Для них це досить незвичайна професія, та й працюю на гарному обладнанні. Тому їм стає цікаво, коли бачать якісь фотографії з роботи, або коли побувають на капінгу.

Чи важко стати роастмастром? Чи потрібні якісь мінімальні знання, щоб почати працювати? 

Потрібне розуміння фундаментальних процесів зерна як органічного продукту, як на нього впливає температура, тиск, вологість. Є дуже багато факторів, які впливають на обсмажку і їх всіх потрібно враховувати.

А якісь особливі дані мають бути у потенційного обсмажувальника, до прикладу добре розвинені смакові рецептори? 

Це стосується більше капера (людини, що безпосередньо дегустує каву), а роастмастру це не обов’язково. Хоча з часом такі якості з'являться з професійним досвідом, тому що не куштувати те, що посмажив просто неможливо. А коли людина постійно смажить і пробує, то рецептори починають розпізнавати глибше і краще всі смаки та аромати, які є в каві.

Де в Україні можна навчитися добре смажити каву?

Поняття “навчитися добре смажити” - досить відносне. Цього тебе ніхто не навчить. Обсмажка залежить від багатьох факторів. Ти або розумієш ці процеси, або ні. Якщо у тебе нема поняття як це втілити на своєму обладнанні з наявними умовами, зерном, і поєднати з тим, що хочеш від зерна, то цього розуміння ніхто не зможе дати. А щодо висококваліфікованого навчання, то воно проходить у Львові та Києві з акредитацією в Specialty Coffee Association.

Він дійсний і закордоном?

Звичайно.

Як проходить твій звичний робочий день?

Приїжджаю о 9:00 на роботу і одразу включаю обладнання, бо потрібно його прогріти і довести до певної стабільної температури. Зерно не смажиться при низьких показниках, адже воно є щільним. Цей час займає від години до півтори. Після цього працюю з кавою аж до 17:00.

Скільки сортів та кілограмів обсмажуєш щодня? 

Кількість сортів сказати не можу, бо це залежить від замовлень, а в кілограмах ця цифра щодня складає від 120 до 130 кг. Деколи смажу і більше.

Наскільки це фізично важко?

Це досить складна робота. На перший погляд усім здається, що обсмажувальник нічого не робить. Проте є багато ключових моментів та контрольних точок, які треба прослідкувати. До прикладу, потрібно стежити за приростом зерна. Це все потребує великої концентрації. Одна обсмажка триває від 13 до 15 хвилин і протягом цього часу увага має бути тільки на зерні. Зранку це легко, а от з обіду значно важче. Тому мій робочий день тільки до 17:00. Більший час дасть значне навантаження на організм.

А які переваги роботи?

Постійний розвиток. У випадку з кавою кожен обсмажувальник намагається розкрити якусь особливість зерна і, досягнувши цього, надалі намагаєшся знайти іншу.

Не боїшся професійного вигорання?

Це поняття не дуже підходить до кавової сфери. Воно настає тільки тоді, коли ти не розвиваєшся. Монотонна робота може до цього привести, а у нас завжди є нове зерно, з яким постійно треба працювати, розкривати його смаки. В моєму випадку змінювати одне місце роботи на інше немає сенсу. Це можливе тільки тоді, коли є пропозиція працювати з іншим сегментом зерна.
  


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1344
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Травень
2024
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців