Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Любиш солодке — терпи гірке

Прикарпатські сільгоспвиробники готові на підвищення розміру фіксованого сільськогосподарського податку


4 Квітня 2016 p.

Під час зустрічі начальника Головного управління ДФС в Івано-Франківській області Ірини Столярик з керівниками сільськогосподарських підприємств Прикарпаття обговорено актуальні питання діяльності аграріїв та останні законодавчі ініціативи щодо функціонування спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість.

За словами керівника фіскальної служби області, починаючи з 1998 року тоді ще діючим Законом України «Про податок на додану вартість» а потім і Податковим кодексом України передбачалась непряма державна підтримка сільськогосподарських виробників за рахунок спецрежиму оподаткування ПДВ, який дозволяв акумулювати кошти з ПДВ на спеціальних рахунках для власних потреб виробників. Тобто сільгосппідприємствам надавався дозвіл не сплачувати до бюджету суми ПДВ, нараховані на вартість поставлених ними сільськогосподарських товарів, та в повному обсязі залишати їх у своєму розпорядженні. Такі правила дозволили прикарпатським сільгоспвиробникам за останні два роки додатково інвестувати у виробництво більше пів мільярда гривень.

Ситуація докорінно змінилася з 1 січня 2016 року, коли набрали чинності зміни до Податкового кодексу та норми нового бюджету. Відтепер для сільгоспвиробників запроваджена диференційована система дії спецрежиму оподаткування за видами сільськогосподарських операцій. Зокрема, виробники зернових і технічних культур повинні перераховувати до держбюджету 85% суми ПДВ, решту - на спецрахунки, відкриті підприємствам. Порівняно кращі умови отримали тваринники, які зобов'язані платити державі 20% ПДВ, використовуючи у своїх цілях 80%. За всіма іншими сільськогосподарськими операціями податок розподіляється 50 на 50: половину аграрії сплачують до бюджету, половину залишають собі. Крім того, зросла ставка єдиного податку.

«Аналіз звітності за попередні два роки свідчить, що сільськогосподарські товаровиробники «підготувалися» до змін в оподаткуванні, - повідомила Ірина Столярик. - Так, в порівнянні з груднем 2014 року у грудні 2015 року сума ПДВ, що підлягала перерахуванню на спеціальні рахунки платників зросла на 294,3 млн. грн. та склала майже 407 млн. грн., що досягнуто в основному за рахунок отриманих авансів за сільськогосподарську продукцію урожаю 2016 року. Відповідно, очікування законотворців щодо збільшення надходжень ПДВ від цієї категорії виробників не справдилися. У січні та лютому 2016 року в порівнянні з відповідним періодом минулого року спостерігається зменшення обсягів постачання та декларування сум ПДВ».

Як відомо, на сьогодні висловлюються різні думки щодо доцільності спецрежиму для сільськогосподарських виробників в такому вигляді. Бізнес говорить про можливе вимивання обігових коштів, нарікає на ускладнення механізму податкового адміністрування ПДВ через запровадження розподілу позитивної різниці між сумою податкових зобов'язань та сумою податкового кредиту ПДВ за різними видами операцій, на значне навантаження на працівників фінансово-бухгалтерської служби сільськогосподарських підприємств тощо.

Внесені зміни в систему оподаткування аграріїв стали компромісом в співпраці нашої держави з Міжнародним Валютним Фондом, який підтримали парламентарі і президент. Однак, враховуючи занепокоєність бізнесу, на сьогодні ведуться перемовини щодо вдосконалення спецрежиму. Створена відповідна робоча група під егідою Міністерства аграрної політики та продовольства України, яка уже напрацювала пропозиції щодо можливого врегулювання проблеми.
Зокрема, як варіант пропонується оподаткування 50 на 50, коли аграрії отримуватимуть відшкодування половини суми ПДВ, або залишити можливість 100-відсоткової акумуляції ПДВ тільки для малих фермерських господарств.

«Вважаю, що підтримка аграрного сектору необхідна, тим паче в таких складних економічних умовах. Тому зі своєї сторони ми робимо усе для того, щоб наш бізнес, наш сільгоспвиробник розвивався, - наголосила Ірина Столярик. - Ми вже неодноразово зустрічалися з представниками у різному форматі, роз’яснювали останні новації податкового законодавства, налагодили відвертий та конструктивний діалог».

Під час зустрічі представники бізнесу висловились за доцільність повернення до спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість сільськогосподарських підприємств, який діяв до введення останніх змін до Податкового кодексу України. При цьому, сільгоспвиробники готові на підвищення розміру фіксованого сільськогосподарського податку.
Крім того, учасники зустрічі висловились про незастосування до суб'єктів спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість фінансових санкцій, передбачених Кодексом за допущення помилок у податкових деклараціях, в яких відображаються результати діяльності в межах спеціального режиму оподаткування та максимальне спрощення обліку для цієї категорії суб’єктів господарювання.

Начальник Головного управління ДФС в області Ірина Столярик подякувала учасникам зустрічі за конструктивний діалог та запевнила, що думка представників бізнесу є важливою в роботі фіскальної служби області, а їх пропозиції щодо зміни діючого законодавства будуть доведені до керівництва ДФС України та представників депутатського корпусу для врахування при підготовці відповідних законопроектів.
 


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 442
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Травень
2024
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців