Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


A bargain is a bargain

Історія однієї вулиці... (Як було і як буде на Тичини)


12 Грудня 2015 p.
Вулиця Тичини... Тепер, коли вона вже доводиться до ладу, і вже видно, що дорога-таки на цій вулиці є, то у обивaтелів з'являються інші теми для обговорення: що це за антикишені? чому звузили проїжджу частину? і скільки паркувальних місць тепер буде на цій вулиці?
Сьогодні на усі ці і багато інших запиань дасть відповідь працівник Департаменту комунального господарства Мирослав Федорків.
"Отже, якою була вулиця Павла Тичини протягом останніх років, і які її перспективи у майбутньому.
 
Кажуть, що люди швидко звикають до хорошого. Тому франківці, наче страшний сон, почали забувати попередній стан дорожнього покриття на Тичини. Городяни тішаться новим асфальтом, і тепер чекають мощення нової бруківки на тротуарах.
Але для повноти картини, давайте пригадаємо, як виглядала вулиця до осені 2015 р. Тим більше, що нас читають люди з інших міст :) .
Отже, це була дорога з характеристиками танкодрому.
 
 
Тротуари, якщо їх можна було так назвати, розбиті повністю. Криві і вузькі, вони були окуповані або будівельними парканами, або незаконною торгівлею.
 
 
Іноді межа між хідниками і проїжджою частиною зникала. Люди ходили там, де можна було пройти. А щоб проїхати там на машині, потрібно було знати “фарватер” :)
 
 
Після опадів вулицю можна було перепливти хіба що на байдарці :) Від дощової каналізації залишилась тільки назва і забиті решітки. А постійні розкопи ніхто навіть не думав асфальтувати, адже за місяць-другий всерівно доводилось рити.
 
 
Колись давно вулиця була побудована настільки бездумно, що в деяких місцях ширина тротуару ледь дотягувала до ОДНОГО МЕТРА (!) Людям не залишалося нічого іншого, як ходити по середині проїжджої частини з дітьми у візочках.
 
 
А ближче до вулиці Довгої було місце, де тротуар взагалі сходився клином, і буквально зникав, закінчуючись бордюром і стовпом.
Ось тут він завширшки 1,7 м:
 
 
Тут трохи більше метра, і звужується:
 
:
 
Далі впираємося в стовп, а одягом зачіпаємось за гілля, але протискаємось:
 
 
А от наступний стовп обходимо вже по дорозі:
 
 
Все це безглуздя закінчувалося ось таким знущанням завширшки 20 см (!):
 
 
А тепер УВАГА! Ширина проїжджої частини 9 (дев’ять) метрів. Вдумайтесь, це вулиця з одностороннім рухом, а по факту на ній може легко роз’їхатись 4 автомобілі. Господи! Чому ми розповідаємо анекдоти про молдаван!? 9 метрів для машин, і 20 см для пішоходів. І це при тому, що пішки по цій вулиці ходить В РАЗИ більше людей, аніж їздить на машині. На порядок більше...
 
 
"Звідки стільки зневаги до живих людей?"- запитаєте Ви. Мирослав Федорків і на це відповідає:"Колись, ще за совка, ця вулиця проектувалась як дорога промислового значення (так само, як і вулиці Ленкавського, Левицького, Бельведерська і багато інших). Можливо це трохи не так називалося... Але суть не в тому, а в тому, що ширина смуги повинна була становити 4,5 м! Так, так... Смуга руху на міській вуличці - така ж, як і на німецьких автобанах. Такі були норми для транспорту, і проектанти вирішили знехтувати комфортом пішоходів. Та й не ходило в ті часи по Тичини стільки людей. А зараз ходить. (Всі вищенаведені фотографії робилися у вихідний день, коли базар не працював, але місцеві знають, що там робиться з понеділка по суботу)."
 
 
З тих пір минуло багато років, але філософія сірої маси не змінилася. Вуличний простір може бути зайнятий мафами, спотикачами, парковкою чи відгороджений будівельними парканами... От тільки про людей ніхто не думає.
 
Вірите чи ні, але за людське обличчя цієї вулиці довелося ще добряче поборотись. Адже початкова проектна пропозиція передбачала банальну реконструкцію того маразму, який був побудований кількадесят років тому. З усіма недоліками. Ми відразу включилися в роботу, і попросили, щоб Andriy Koman розробив нормальну організацію дорожнього руху, а Місто для людей подбало про мікродизайн і людиноорієнтованість вуличного простору.
 
Ось проектна пропозиція ОДР, яку розробили Koman Architektur Büro.
 
На першій ділянці, зі сторони вул. Довгої, бачимо наступні елементи організації дорожнього руху (ОДР).
 
- відразу за переходом розміткою позначена автобусна зупинка;
 
- за нею зона паралельного паркування (смуга сірого кольору, шириною 2м);
 
- посередині проїжджої частини розміщена смуга для руху усіх видів транспорту в напрямку вул. Новгородської (3,5 м завширшки);
 
- далі контрсмуга для руху велосипедистів у напрямку вул. Довгої (1,5 м завширшки);
 
- ну і на іншій стороні проїжджої частини - знову ж таки паркувальна зона, яка закінчується на перехресті з вул. Манюха, адже там починається таке необхідне розширення тротуару.
 
Планували додати пішоходам 2м, на практиці вийшло півтора. І то добро...
 
 
Як бачите, незважаючи на злам бордюрної лінії, смуги для руху транспорту і велосипедистів залишаються рівними. Все продумано грамотно.
 
Дивимось другу ділянку.
- бачимо першу антикишеню, яка розширює пішохідний простір в районі особняка, що вилазить на тротуар. Зверніть увагу, дана конструкція жодним чином не впливає на напрямок смуги руху транспорту, і організована виключно за рахунок “паркувальної зони”. Гадаю, жодна людина не буде ставити під сумнів той факт, що зручність тисяч людей щодня пріоритетніша, аніж паркувальна площа для чотирьох автомобілів. При тому, що на вулиці буде передбачено більш ніж 120 паркомісць.
 
- в цьому ж місці плавно закінчується розширення тротуару на протилежній стороні (сіра лінія зливається з червоною), тому дорога знову розширюється до 9 метрів.
 
- як наслідок, після антикишені з’являється простір для діагонального паркування під кутом 45 0.
 
- далі була пропозиція надбудувати платформу з кишенькою для зупинки ГТ і одночасно антикишенею для зручного пішохідного переходу. На даний момент цю ідею трохи переосмислили, але принцип залишається все той же. Ми скільки завгодно можемо гратися з зоною паркування, антикишенями і зупинками... Смуга для руху при тому залишається на одній лінії. Крім того, нарощування тротуару в правильних місцях дозволяють грамотно організувати кут паркування автомобілів, і плавно перейти від одного типу парковки до іншого.
 
 
На третій ділянці, від входу в “П’яний базар” до перехрестя з Новгородською, ми:
 
- бачимо суцільну парковку вздовж правого краю дороги. Ширина цієї зони - 4 метри. Для проїзду транспорту і велосипедної контрсмуги, як і раніше, залишається тих самих 5 метрів (3,5 + 1,5).
 
- до речі, навпроти Пасажу ширина вулиці складає цілих 10 м! І це при тому, що ми вирівняли бордюрну лінію, поставивши її паралельно до осі проїжджої частини. Тут варто наголосити, що нашою метою не було звуження дороги чи розширення тротуару на цій ділянці. Тут потрібно було просто вирівняти бордюри, і привести параметри проїжджої частини до якихось зрозумілих розмірів. Парковка тут як була, так і залишиться.
 
- ну і в самому кінці вулиці передбачена антикишеня, яка обмежує зону паркування і скорочує відстань між тротуарами. Це зручно, а найголовніше - безпечно!
 
 
Тепер давайте швиденько пробіжемося по процесу будівництва, і подивимось, що ми маємо на сьогоднішній день. Отже, спочатку було зрізано увесь асфальт, і вивезено кільканадцять вантажівок ґрунту. Будівельники зробили “корито” для нового “фундаменту” дороги. Спочатку постелили шутрову підоснову. Розрівнювали грейдером, трамбували картком. (До речі, гляньте лишень на ширину цієї вулиці. Це просто жах! Вона одностороння, а дехто скаржиться, що не буде місця для парковки.)
 
 
Інший ракурс... Навіть незважаючи на ремонт, вулицею ходили натовпи людей.
 
 
Потім прийшов час укладати суміш для ресайклінгу.
 
 
а це вже після нього...
 
 
По тому почали виставляти бордюри. На це пішло 4 дні...
 
 
... і врешті настав день укладки асфальту.
 
 
За 5 годин одного дня було встелено 300 тонн асфальтобетону (одна сторона дороги). Другого дня роботи були завершені.
 
 
Треба сказати, що зівак і радників цього разу у будівельників було більш ніж достатньо. Перехожі постійно зупинялися, дискутуючи між собою і вставляючи свої ремарки :) Судячи з настроїв у натовпі, можна було сказати, що “хлопці файно робліт” :)
 
 
Ну і, варто сказати, що вони мали рацію. Будівельники дійсно старалися, і виконували роботи дуже якісно (знаючі люди не дадуть збрехати). Навіть каналізаційні люки і решітки на Тичини будуть оригінальні. Вони не металеві, а отже немає сенсу їх красти. :)
 
 
Але давайте поглянемо на ті зміни, які ми закладали в проект. Як вони виглядають на практиці? Перш за все, це антикишеня “біля особняка”. Було/стало. (Мило, чи не так?)
 
Невдовзі на вулиці буде нанесена розмітка, за якою паркуватися біля антикишені буде заборонено. Парканчик, жовті бордюри і відповідні знаки мають зробити свою справу
 
До речі, йшла гостра полеміка про те, як мають розїхатися дві автівки в цій горловині. То пусте, що вулиця одностороння, а обганяти тут не можна :) Але навіть при неправильно припаркованій машині в найвужчому місці залишається простір ще для двох машин.
 
І найголовніше! Розширення тротуару, якого не було, і по якому щодня повинні ходити сотні студентів і тисячі містян. Давайте подивимося, що вийшло. Ось воно!
 
 
Виявляється, вуличного простору вистачає для всіх, якщо правильно його розподілити. Тут є де й машину припаркувати, є де проїхати, вийшов достатньо широкий тротуар і навіть залишилося місце для велосипедної контрсмуги. Хіба це так складно?
 
 
 
 
Ну і кінець розширення.
 
 
Автор тексту і фото - працівник Департаменту комунального господарства Мирослав Федорків.
 


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1392
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Травень
2024
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців