Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Не все те правда, що на весіллі співають

Василь Олексюк: «У проекті бюджету, який презентувала обласна державна адміністрація, враховані найважливіші потреби області в 2014 році»


21 Січня 2014 p.

За прийняттям загальнодержавного бюджету - на черзі затвердження відповідних головних фінансових документів по областях. Велику підготовчу роботу було проведено фахівцями Івано-Франківської обласної державної адміністрації, по всіх позиціях відбулося узгодження з постійно діючими комісіями обласної ради. Але перш, ніж бюджет області на 2014 рік буде остаточно затверджений на сесії облради, відбулися його презентація облдержадміністрацією та громадське обговорення за участі представників підприємств, установ, громадських організацій, профспілок та засобів масової інформації.

Прокоментував представлений проект учасник громадських слухань Василь Олексюк, аспірант кафедри економічної теорії та менеджменту Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

- Обласна державна адміністрація на громадське обговорення представила проект бюджету області на 2014 рік, який було затверджено на засіданні Колегії ОДА. До речі, хочу відзначити, що надзвичайно позитивним є те, що вперше даний проект буде доступним для широкого загалу на сайті ОДА, де всі бажаючі можуть з ним ознайомитись і внести свої пропозиції. Звісно, не кожне побажання обов’язково потягне за собою зміни в документі, але, хто зна, можливо серед них фахівці віднайдуть раціональну думку, котра буде врахована.

Загальне враження, яке склалося у мене, як економіста й мешканця області – бюджет порівняно з минулим роком по багатьох статтях є позитивно динамічним. Говорячи простіше – майже по всіх статтях видатків закладається збільшення фінансування, яке становить від 6 до понад 20 відсотків. Й в цілому обсяг цьогорічного бюджету складатиме 7,7 мільярди гривень, що на 465,9 млн. грн. більше, ніж минулого року.

Це означає, що Прикарпаття в цьому році матиме більше коштів для вирішення всіх нагальних проблем. Надзвичайно показовим є збільшення в 3,6 рази Фонду регіонального розвитку – від 40 до 143 мільйонів гривень, а також субвенції місцевим бюджетам – з 13 до 61 мільйона гривень. Нарешті область отримає кошти, котрі дозволять розібратися з усіма «довгобудами» та затяжними ремонтами, такими, як, наприклад, обласний перинатальний центр, обласний музично-драматичний театр, лікарня в Галичі та іншими.

На 9,8 відсотка збільшено виділення коштів на програми розвитку місцевого самоврядування.

Значною – і значно більшою у порівнянні з попереднім роком – є сума коштів, котру Івано-Франківщина отримає на ремонт доріг. Вона становить у відповідності до проекту обласного бюджету 513,8 мільйонів гривень. Зрозуміло, що це не дозволить відремонтувати всі дороги в області, але, принаймні, дасть суттєвий поштовх для покращення кричущої ситуації, яка викликає обурення у всіх без винятку прикарпатців.

Важливо відзначити, що поряд із загальним підвищенням рівня мінімальної заробітної плати на 8,2% та прожиткового мінімуму на 8,1%, відбудеться покращення оплати праці медичних працівників. Зокрема, виділено додаткову дотацію на доплати за якість та обсяг роботи медпрацівникам – 8,1 млн. грн., а також за особливий характер та умови праці (чого не було раніше) – 40 млн. грн.. Розвиток екстреної медичної допомоги отримає додатково 30,9 мільйони гривень.

Порівняно з минулим роком краще фінансуватиметься й освіта. Збільшення цієї статті видатків на 36.6 млн грн. і становитиме цьогоріч 337,1 млн грн. Важливим для кожної сім’ї, гадаю, стане те, що безкоштовні сніданки в школі отримуватимуть тепер не лише учні 1х-4х класів, але й всі інші школярі – на це виділено додатково 21,5 млн. грн..

Потрібно відзначити, що і до сільської культури, так би мовити, повернуться обличчям. Достатні суми коштів передбачено на ремонт сільських будинків культури, на придбання автомобілів для закладів культури тощо. В порівнянні із 2013 роком фінансування збільшено на 17,6%. З огляду на те, що 2014 рік проголошено Роком культури на Прикарпатті та Роком Тараса Шевченка в Україні, окремо виділено кошти й на відзначення на гідному рівні 200-річчя Кобзаря – 3,5 мільйони гривень.

Що важливо, при цих всіх названих збільшеннях жодна з довготермінових програм не буде обмежена у фінансуванні.

Звісно, ідеальним цей фінансовий документ не назвеш. Бюджет не може задовольнити всіх без винятку. Отож і тут знайдуться як прихильники, так і опоненти. Однак позитивність його динаміки не викликає сумнівів. Врешті решт, він не буде бюджетом проїдання, а цілком може вважитися бюджетом розвитку, адже, по-перше, в ньому враховані всі основні потреби області на 2014 рік і, по-друге, в нього закладена велика інвестиційна складова, котра означає, що запрацюють підприємства, будуть створені нові робочі місця, отже гроші будуть вкладені в те, що потім теж вироблятиме гроші. Сподіваюся, мене не назвуть безнадійним оптимістом за те, як я оцінюю презентований фінансовий документ області на рік. Але він безсумнівно є прогресивним, і це потрібно об’єктивно визнати. Отож чекатимемо затвердження бюджету обласною радою.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 655
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців