Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Скільки віслюка не мий, все рівно коровою йому не стати

Як оскаржити постанову про штраф ДАІ?


21 Грудня 2013 p.

Зима це радість для лижників, але це й купа неприємностей на дорогах.

Учора нашому журналісту поскаржився читач Андрій: мовляв, зима, на дорогах - снігова пороша, їде він по трасі, а перед ним - фура. Швидкість у фури - 30 км, з-під її коліс сніг так кидається на вікна автомобіля Андрія, що той після пів годинних мук вирішує її обігнати, обганяє, а тут - даівець: "Стоп! Ви перетнули двійну сплошну". Андрій каже: "Подивіться, в документах, я з іншої області (Андрій з Івано-Франківська, а історія відбувалось у сусідній області), дорогу замело снігом, двійної не видно." - "Це Ваші проблеми. Складаємо Протокол." - Андрій ще не вгамовується:"Але в ПДР є пункт, що можна обганяти транспортний засіб, якщо той йде 30 і менше км!!" - даівець йому: "Вантажівка йшла більше 30км." - "Ви це як визначили? Бо я бачив в себе швидкість в машині - я їхав 25" - геніальна відповідь геніального даівця: "Я на око визначив"... Загалом, кінець історії невеселий: машину на штрафмайданчик, на місці склав Протокол і Постанову. То Андрій запитує, чи можна якось з тим даівцем "поборотися".

На жаль, працівникам бріза незнайомі адвокати, які спеціалізуються на дорожньо-транспортних пригодах, тому ми знайшли і перепощуємо нижче поради водіям, як діяти, якщо вони не згідні з даівцем:

 "Існує два основних варіанти відстоювання водієм своїх прав. Перший стосується нетяжких порушень (порушення щодо стоянки, проїзду перехресть і т.д.), по яких постанову про штраф виписує працівник ДАІ. В таких справах оскаржується не протокол, а постанова, копію якої, як і копію протоколу, обов`язково потрібно забрати в інспектора або в підрозділі ДАІ (якщо постанову складає начальник такого підрозділу). З моменту складання постанови водію дано 10 днів на підготовку та подання скарги, яку він може скласти самостійно або з допомогою юриста чи адвоката. Закон дає можливість оскаржити штраф як на ім`я вищого керівника, якому підпорядкований інспектор, так і до суду. Практика показує, що скарги, подані керівництву ДАІ, не вирішуються на користь водія. Хоча з метою позитивного впливу на несумлінних працівників ДПС варто повідомляти їхнє керівництво про порушення прав водія. У такому випадку інспектор, який склав незаконний протокол та прийняв постанову про штраф, буде вимушений надавати офіційні пояснення з приводу своїх дій, що стимулюватиме його до діяльності в межах закону в майбутньому.

При судовому оскарженні водію надано право самостійно обирати, до якого суду звернутися (за місцезнаходженням управління ДАІ, якому підпорядкований інспектор, або за власним місцем проживання). Наприклад, якщо незаконний штраф застосований до водія працівником ДАІ Херсонської області, а водій проживає в Рівному, то він має право оскаржувати штраф у Рівненському міському суді, а не тільки у судовій установі Херсона.

Оскарження до суду здійснюється шляхом подання позовної заяви, в якій водій або адвокат викладає своє бачення причин незаконності штрафу. У заяві до суду варто зазначити свій міський номер телефону для полегшення виклику водія на розгляд справи (через недостатнє фінансування суд іноді не має можливості розсилати повістки поштою).

Якщо водій пропустив 10-денний строк на оскарження постанови, все ж можна спробувати відстояти справедливість. Законодавство надає водію право просити суд поновити строк звернення, якщо він пропущений з поважних причин.

Про день розгляду заяви у суді водія зазвичай повідомляють або телефоном, або за допомогою пошти. Якщо представники ДАІ не прибудуть у суд, можна погоджуватися на розгляд справи без їхньої присутності. Суддя, заслухавши при потребі пояснення водія, вивчивши зміст протоколу і пояснення, надані представником ДАІ, прийме рішення. Суд може скасувати постанову про штраф або залишити її в силі. Рішення суду по таких справах є остаточним — на нього не можна подати скаргу.

Другий шлях оскарження існує щодо тяжких порушень (керування у стані сп`яніння, ДТП, аварійна обстановка та ін.), протоколи по яких розглядає суд і лише суд вирішує, чи притягувати водія до відповідальності.

ДАІ має право передавати протокол про тяжке порушення до суду як за місцем проживання водія або реєстрації автомобіля, так і до суду за місцем вчинення порушення. Водій має право у своїх поясненнях у протоколі зазначити: «Прошу матеріали справи передати на розгляд до суду за місцем мого проживання». Але це не гарантує у всіх випадках, що ДАІ виконає таке клопотання. Зазвичай на адресу водія (яку він повідомив у протоколі) надійде повістка з датою розгляду справи у суді, хоча в деяких випадках про цю дату може повідомити інспектор, вказавши її у протоколі.

Для збільшення шансів на позитивне для водія вирішення справи варто підготувати і подати в суд письмові пояснення, в яких у більш докладній формі, ніж у протоколі, описати причини своєї незгоди з інспектором. Якщо є свідки, що можуть підтвердити відсутність порушення, варто просити суд провести їхній допит. Суд оцінить всі матеріали справи: зміст протоколу та докази, які подасть представник ДАІ, пояснення водія, пояснення свідків. У результаті суд може визнати водія винуватим та застосувати покарання (наприклад, позбавити посвідчення водія) або ж суд може визнати водія невинуватим і закрити справу.

По справах про тяжкі порушення рішення суду може бути оскаржене водієм до апеляційного суду протягом 10 днів. При цьому апеляція, переглядаючи справу, в більшості випадків аналізує лише ті матеріали та пояснення, які подавалися в суд першої інстанції або про які було повідомлено суду першої інстанції. Отже, водію не варто сподіватися на «авось», а необхідно докласти певних зусиль, для того щоб належним чином підготуватися до розгляду в суді справи про тяжке порушення. Інакше він може бути позбавлений судом права керування автомобілем, і апеляційна інстанція, можливо, залишить таке рішення у силі, навіть якщо водій буде вважати, що він невинуватий.

Максим ОГОРОДНИК, партнер юридичного агентства"


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1399
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців