Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


A horse stumbles that has four legs

Івано-Франківська міськрада прозоріша, ніж інші, проте не така, як хотілося б


1 Жовтня 2013 p.

Івано Маруняк - голова Івано-Франківського представництва ГМ "ОПОРА"Івано-Франківська міська рада та міський виконавчий комітет – на першому місці за індексом публічності.

Такими є результати моніторингу, проведеного створеною з ініціативи Львівського представництва громадянської мережі «ОПОРА» Мережею партнерів з вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування в рамках проекту, підтриманого Європейським Союзом.

Дослідження відбувалося в 11 обласних центрах України, як-от: Донецьк, Івано-Франківськ, Луганськ, Луцьк, Миколаїв, Одеса, Рівне, Черкаси, Чернігів та Ужгород – за 200 критеріями.

Його результати щодо органів місцевого самоврядування міста Івано-Франківська було презентовано головою Івано-Франківського обласного представництва ГМ «ОПОРА» Іваном Маруняком під час прес-конференції 1 жовтня.

Як стверджують організатори проекту, Індекс публічності  –  це практичний інструмент, що дозволяє всесторонньо оцінити та порівняти між собою рівень прозорості, відкритості та підзвітності муніципальних інституцій у їхній взаємодії з мешканцями. В цілому вимірювання Індексу публічності націлене  на те, щоб зрозуміти наскільки публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика муніципалітету, і яким є внесок основних суб’єктів місцевого самоврядування  –  міського голови, виконавчих органів і депутатів –  в цей процес. Результатом такого дослідження є рейтинг публічності муніципалітетів та окремих суб’єктів місцевого самоврядування – міських голів, виконавчих органів та депутатів місцевих рад. Унікальність Індексу публічності полягає в тому, що з одного боку вимірювання носить комплексний характер й оцінці підлягає широкий спектр функцій та напрямків діяльності муніципалітету – забезпечення доступу до публічної інформації, доступність адміністративних послуг, регуляторна політика, оприлюднення місцевих нормативно-правових актів, прозорість бюджетного процесу, забезпечення участі громадськості, функціонування офіційного веб-сайту, оприлюднення містобудівних та програмних документів. З іншого боку, вимірювання фокусується на оцінці та порівнянні окремих суб’єктів місцевого самоврядування  –  міських голів, виконавчих органів та депутатів.

Серед позитивів, якими можуть похвалитися івано-франківські чиновники та народні обранці, пан Маруняк називає насамперед наявність добре структурованої електронної бази нормативних актів Івано-Франківської міськради, в якій розміщені рішення ради і виконкому, а також розпорядження міського голови за 2010-13 рр. Доступ до також бази забезпечено як через інтернет-сайти, так і через електронні інформаційні бокси, що розміщені у фойє адмінбудівлі міської ради та у приміщенні відділу звернень громадян.

«Все це, - зазначає очільник прикарпатської «ОПОРИ», - спрощує доступ громадян до документів і можливість у потрібний час ознайомитись з рішеннями міськради, міськвиконкому тощо нема потреби звертатися з запитом про доступ до публічної інформації».

Іншим позитивним моментом у роботі місцевого самоврядування в Івано-Франківську І.Маруняк вважає роботу місцевого Центру надання адміністративних послуг. Для того, щоб оцінити значення такого центру, зі слів головного «опорівця» Прикарпаття, необхідно пожити там, де такого центру немає. «Це суттєвий прогрес у забезпеченні безперешкодного доступу до адміністративних послуг та підвищення якості надання адміністративних послуг, - зазначає громадський діяч, - оскільки громадянин за чіткими і зрозумілими правилами може отримати всі наявні адміністративні послуги в одному приміщенні. На веб-сайті ЦНАП наявна вичерпна інформація про усі послуги, що надаються виконавчими органами, і умови отримання цих послуг та бланки для заповнення з метою отримання адміністративних послуг. Це дозволяє громадянину відвідати ЦНАП для отримання послуги вже з готовим пакетом документів, зменшивши таким чином часові затрати на отримання адміністративної послуги. Сайт ЦНАП також у он-лайн режимі дозволяє як записатися у електронну чергу, так і перевірити стан виконання адміністративної послуги».

Серед інших позитивів, що їх виявив моніторинг, - можливість для громадян безперешкодно відвідувати засідання сесій, засідання виконкому та депутатських комісій; робота Інтернет-приймальні, а також – чого немає в багатьох містах – розміщення на офіційному Інтернет-ресурсі міськради звіту про витрати коштів депутатського фонду.

Разом з тим, зі слів пана Маруняка, перше місце у рейтингу щодо Івано-Франківська не означає, що Івано-Франківська міська рада та її виконавчий комітет – на 100% прозорі, проте на тлі міських рад інших 10 обласних центрів вони виглядають найкращими.

Відтак, дослідження виявило низку недоліків. В їх числі «опорівці» насамперед констатують відсутність чітких і зрозумілих процедур взаємодії громадян з владою.

«Так, в нормативній базі не знайшло чітке формулювання: яким чином міський голова і депутати мають звітувати перед громадянами. - розповідає лідер обласної «ОПОРИ», - Це дозоляє обранцям підходити до звітування формально». Так само не прописана процедура проведення керівниками міста прийомів громадян: «Графік прийому оприлюднено, місце оприлюднено, але у вільному зручному доступі, тобто на сайті відсутня процедура запису на прийом – це одна з перешкод, з якою стикаються громадяни під час запису до керівників міста».

Серед інших недоліків – відсутність у вільному доступі протоколів засідання конкурсних комісій з питань призначення на посади; відсутність інформації про відвідування депутатами сесійних засідань та текстів депутатських запитів, що не дозволяє виборцям відстежувати діяльність обраних ними депутатів; відсутність на Інтернет-ресурсах протоколів сесій та засідань депутатських комісій, записів відеотрансляцій сесій тощо.

На думку пана Маруняка, усі ці моменти слід в подальшому врахувати у роботі Івано-Франківської міськради.

Як стверджують активісти «ОПОРИ» наступного року їхня структура знову моніторитиме публічність органів місцевого самоврядування. При цьому планується, що проект охопить не 11 пілотних міст, як цьогоріч, а усі регіони України.

Сергій Білий


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 808
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Травень
2024
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців