Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Виховані люди повні сумнівами, а ідіоти - впевненості

Кримські мусульмани вже воюють у Сирії, Меджліс проти, а влада мовчить - Радіо Свобода


15 Квітня 2013 p.

 

За даними кримської преси, окремі кримчани, що сповідують іслам нетрадиційного для цього регіону спрямування, беруть участь у громадянській війні в Сирії. Представники Меджлісу кримськотатарського народу і Духовного управління мусульман Криму негативно прокоментували такі випадки, а голова Меджлісу народний депутат України Мустафа Джемілєв закликали владу їх перепиняти, - говорить Радіо Свобода
 
За повідомленням низки кримських мас-медій, лише з одного селища Сари-Су, що на околиці Білогірська, в Сирію виїхали щонайменше три особи. Нещодавно надійшла звістка, що один із них – 20-літній Абдулла – загинув, підірвавшись на міні, а його двоюрідний брат та одноліток Джевжет отримав важке поранення. Відомо, що обидва торік виїхали до сусідньої Туреччини. Разом з тим, родичі молодих чоловіків не підтверджують інформацію про їхню загибель і поранення, кажуть, що ті пропали десь за кордоном.
 
Про третього кримчанина інформації немає, відомо лише, що він був середнього віку і, як і молодші земляки, – сповідував нетрадиційну для Криму форму ісламу – салафізм, що інколи не зовсім точно називають ваххабізмом.
 
Керівник Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос уточнив для Радіо Свобода, що мова, очевидно, йде про «джихадистів» – салафітську групу, прихильники якої сповідують більш радикальні дії і не виключають можливість збройної боротьби для досягнення політико-релігійних цілей. Зазвичай, вони виходять із салафітських організацій. За неофіційною інформацією, що обговорюється в експертному і журналістському співтоваристві Криму, таких на півострові може бути близько 200 осіб.
 
Ігор Семиволос каже, що зіштовхувався із «джихадистами» в Криму, але ставить під сумнів названу цифру. Такої ж думки дотримуються і кримські ісламознавці. Зокрема, за словами доцента Таврійського національного університету Ельміри Муратової, інформація про відправку добровольців з-поміж кримських мусульман до Сирії поширюється в кримській уммі (мусульманській громаді) з минулого року, але досі якихось підтверджень цьому не було.
 
Крім того, Ігор Семиволос вважає, що в Криму відсутня система вербування найманців чи волонтерів до Сирії – якщо хтось вирушає туди, то в індивідуальному порядку. Він також припустив, що й рішення про це кримчани, очевидно, ухвалювали не в Криму, а вже за кордоном, найімовірніше, в Туреччині.
 
Разом з тим, у кримському главку Служби безпеки України відмовилися надати якісь коментарі про це. У прес-групі Головного управління СБУ в Криму повідомили, що вивчають повідомлення кримських мас-медій і поки не готові їх прокоментувати.
 
Відповідальність за відправку людей до Сирії ніхто на себе не бере
 

За словами голови Меджлісу Мустафи Джемілєва, українське законодавство не дозволяє громадянам України брати участь у війнах на чужій території, якщо це не санкціоновано державою. Не схвалює це і Меджліс. З іншого боку, правовірний мусульманин повинен бути завжди на боці справедливості, особливо там, де проливається кров одновірців, обов’язок кожного мусульманина надати їм допомогу, зазначив голова Меджлісу. Разом з тим, він наголосив, що визначити, де справедливість у сирійському конфлікті дуже важко. «Ми часто чуємо, що проти кривавого режиму Асада воюють і представники різних терористичних організацій, зокрема, «Аль-Каїди»», – сказав голова Меджлісу.


Заступник муфтія Криму аджі Айдер Ісмаїлов заявив Радіо Свобода, що Духовне управління мусульман Криму теж категорично проти того, щоб кримські одновірці брали участь у громадянській війні в Сирії. У Муфтіяті зауважили, що до Сирії, як правило, вирушають люди, які дотримуються нетрадиційного для Криму ісламу – ваххабіти-салафіти і прихильники «Хізб ут-Тахріру».
 
Керівник салафітської мусульманської громади в селі Дубки під Сімферополем Сейдамет Гемеджисказав Радіо Свобода, що, попри чутки, які поширювалися Кримом останнім часом, він не знає жодного з кримчан, хто б подався на сирійську війну для підтримки одновірців. Водночас він зазначив, що загибель в ім’я Аллаха, справді, відкриває ворота до раю, але чи необхідно для цього неодмінно їхати до Сирії – може сказати лише високоосвічений алем – учитель-богослов, а таких, за його словами, в Україні немає. Сейдамет Гемеджі переконаний, що насправді необов’язково виїжджати на Близький Схід – для «боротьби зі злом та несправедливістю, для пожертви в ім’я Всевишнього, є місце тут, у Криму».
 
Не підтвердили відправку своїх соратників до Сирії і представники кримського «Хізб ут-Тахріру». Один з активістів цього міжнародного політико-релігійного руху Енвер Кадиров зауважив Радіо Свобода, що це було б порушенням принципів «Хізб ут-Тахріру», який веде просвітницьку і політичну боротьбу, але не збройну. Хоч і не виключив, що хтось із симпатиків міг виїхати саме з метою боротися проти режиму Асада, але про це нікого не ставлять до відома.

Водночас член кримського відділення «Хізб ут-Тахрір» Фазил Амзаєв заявив, що своїх прихильників від поїздки до Сирії не відмовлятиме, бо «Асад несправедливо знищує народ, та Іслам дозволяє дати відсіч тиранії», – зазначив Фазил Амзаєв. 

Торік кримські хізби організували в Сімферополі за участі трьох тисяч осіб мітинг проти «знищення сирійських мусульман», а 1 березня цього року – в рамках всесвітньої кампанії «Одна умма, один прапор, одна війна» під час п’ятничної молитви виголосили промову в Ханській мечеті Бахчисарая.
 
Місцеві експерти зазначають, що кримська влада останнім часом перейшла від негласної підтримки до майже прямої співпраці з салафітськими групами і, в меншій мірі, з місцевими хізбами, оскільки і ті, і ті жорстко конкурують з Меджлісом та близьким до нього Муфтіятом Криму. Водночас представники уряду автономії і чільні кримські регіонали неодноразово заявляли, що не співпрацюватимуть із Меджлісом, бо той перебуває в опозиції до чинної влади і формально не зареєстрований.

Джерело: Радіо Свобода


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 814
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Травень
2024
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців