Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Можеш вбити мене, але свобода — безсмертна

Поціновувачі соціального абсенту. Влада та опозиція – криза стосунків


9 Квітня 2013 p.

Як відомо, схожі історії можуть повторюватися двічі. Нинішня – унаочнила розвиток більш жорсткого сценарію у протистоянні влади та опозиції в українському парламенті. 4 квітня 2013 р. "регіонали" та КПУ із залученням мажоритарників провели альтернативне засідання поза приміщенням парламенту. Голова ВР України Володимир Рибак наголосив, що проведення пленарного засідання парламенту поза стінами парламенту не суперечить нормам законодавства і рішенню Конституційного Суду, адже регламент, який набув статус закону, не забороняє можливість проведення пленарного засідання за межами Верховної Ради за умови прийняття відповідного рішення 226 народними депутатами.

Щось подібне мало місце 13 років тому, але якщо в січні-лютому 2000 р. протиріччя центристів і правих з лівими дуже специфічно розв’язалися шляхом проведення альтернативних зборів, "правоцентристською більшістю", підтриманих тодішньою АП в Українському домі, то сьогодні регіональна більшість обрала для свого засідання разом з КПУ ще більш відвертий варіант - вул. Банкову. Це також посилює певний символізм і демонструє те, хто сьогодні є справжнім господарем ВР.

Дванадцять років тому більшовики усунули комуністів і соціалістів від керівництва комітетами й фактично від вагомої частини впливу на ухвалення рішень до пленарних засідань, як тоді пояснював новий координатор парламентської більшості Леонід Кравчук. 1 лютого 2000 р. відбулась "історична подія, новий етап українського парламентаризму" (УНІАН, 1 лютого 2000 р.), через що, як запевнив він, найближчим часом буде вирішено всі економічні й політичні питання, котрі блокувалися протягом усіх років. Але, сталося не зовсім так, як гадалося і наступні роки стали тому підтвердженням зі своїми злетами та падіннями, розчаруваннями та перемогами.

Ліві тоді засуджували дії парламентської більшості, яка провела альтернативне засідання парламенту в Українському домі. А пізніше "соломонове" рішення прийняв Конституційний Суд України, який 27 червня 2000 р. виніс ухвалу про припинення конституційного провадження у справі за конституційними поданнями 57 та 69 народних депутатів України щодо визнання неконституційними актів, прийнятих на засіданні частини народних депутатів України у приміщенні Українського дому 21 січня та 1 лютого 2000 р.

Як відомо, сьогодні одним із основних каталізаторів протистояння стали події навколо організації виборів київського мера. Відтепер мінування дати київських виборів на невизначений час та очікування рішення Конституційного Суду стосовно цього стало значною мірою політичним завданням. Із цим опозиція не могла погодитися за визначенням і заблокувала трибуну.

Альтернативне засідання частини парламенту на Банковій 4 квітня показало, що регіонали змогли зібрати більшість – 244 депутати, нехай й певною мірою ситуативну та неконституційну. Це стало демонстрацією того, що подібна практика може застосовуватися і в подальшому як відповідь на блокування трибуни ВР з боку представників опозиційних фракцій. Засідання на Банковій зіграло роль своєрідного запобіжника блокуванню, улюбленій технології опозиції. Так, нинішній парламент протягом 17 днів не міг відкрити 2 сесію через блокування трибуни з вимогою запровадження персонального голосування депутатів, що врешті-решт було досягнуто. Наступним кроком стало блокування ВР через справу Сергія Власенка, позбавленого депутатського мандату за рішенням суду. Така тактика постійних блокувань почасти ускладнює сприйняття опозиції й далеко не завжди повною мірою знаходить повну підтримку у виборців. Втім, ситуація з парламентськими блокуваннями вочевидь демонструє не стільки безпорадність опозиції, скільки й безпорадність парламенту загалом, неможливість досягти бодай якихось домовленостей.

Подібний розвиток подій учергове показав збільшення рівня конфронтації і відсутність ознак діалогу, а також чергове виключення опозиції з контексту парламентської діяльності.

Альтернативне засідання на Банковій і в подібних форматах продемонструвало, що ПР поки здатна ухвалювати й інші, потрібні їм рішення, або не ухвалюватися чогось взагалі. Зокрема, на Банковій без запеклих обговорень було підтримано, наприклад зміни до додатку №3 Закону "Про Державний бюджет України на 2013" (щодо функціонування Міністерства доходів і зборів України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій) за реєстр. №2408, зокрема затверджено відповідні бюджетні призначення на 2013 рік на загальну суму 9 мільярдів 837 мільйонів 654 тисячі гривень і 3 мільярди 949 365,2 тисячі гривень відповідно, низку економічних законів. Так було підтримано законопроект, який змінює норми державних закупівель та має значні корупційні ризики.

Проте, тим же "регіоналам" і симпатикам варто зрозуміти сумнівну легітимність подібних рішень і сприйняття легітимності парламенту як такого в очах суспільства і виборців. Та й закони, які нехай тричі направлені на реалізацію домовленостей щодо підписання Угоди про Асоціацію з ЄС, але ухвалені "на коліні" на Банковій без залучення всього парламенту приречені на негативну чи надто обережну оцінку з боку ЄС, і можуть трактуватися як спекулятивні. Адже у половинчастості парламенту порушується сама логіка його існування та функціонування як представницького органу.

Політичні еліти отримують владу, однак, вона є обмеженою набором формальних та неформальних систем контролю з боку суспільства та самих політиків і, безсумнівно, самою періодичністю виборів, коли влада отримує оцінку у вигляді голосів виборців. До речі, припустиме й подальше існування ВР у такому обрізаному форматі, тоді дати київських виборів ми не побачимо й наступного року.

У нинішній ситуації опозиції також варто зосередитися не тільки на блокуванні й акціях протесту, адресованим "народу в цілому", але й на питаннях законодавства, як-то скасування закону про всеукраїнський референдум, створенні запобіжників для його проведення, віднайденні шляхів змін виборчого законодавства відповідно до критеріїв ОБСЄ, судовій реформі. Нехай ці пропозиції буде складно провести у парламенті, але цей зміст варто буде показати суспільству. Це може бути ефективнішим за загальні слогани про режим.

Коли періодичність виборчого процесу порушується, а контроль набуває значною мірою формальних ознак і часто-густо керується партійними інтересами, це, як правило, породжує відчуження політиків від тих соціальних груп, які вони теоретично презентують. Хочуть політики чи ні, але тоді починає прогресувати нездатність партій адекватно зрозуміти, оцінити і врахувати реальні інтереси виборців. У свою чергу виборці можуть до певної пори відповісти на це як індиферентним ставленням до політичного життя, - абсентеїзмом так і парадоксальною радикалізацією форм політичної участі, як показала гра в політичні сніжки під парламентом 2 квітня. Тоді, попри не таку вже й масовість політичної участі у мітингу, група осіб обкидала сніжками та брилами льоду низку депутатів більшості. А це вже унаочнення чітких симптомів зростання протестних настроїв у суспільстві й прогресування кризи легітимності в очах виборців політичних діячів та інститутів, які претендують на виступи від імені суспільства як з боку влади так і опозиції. Певний час така система може існувати, але наслідки й суспільні настрої можуть стати більш складними і радикальними ніж собі можна сьогодні уявити.

Юлія Тищенко, голова Ради УНЦПД


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 669
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців