Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Штучний розум здатний подолати тільки штучну дурість.

Блог на БРІЗ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342 559 066
Чи має бізнес платити за використання музичних творів?
30.1.2020, 16:15 (ред.)

З метою підвищення обізнаності населення щодо прав на безоплатну правовою допомогу, фахівцями Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надається правова консультація з питання: "Використання музики у закладах громадського харчування, торгівлі та послуг".

Музичні твори є такою самою власністю як і будь-яке інше майно. І так само як і у будь-якого іншого майна, у музичних творів є власники, які мають законне право отримувати кошти за використання їхньої власності у комерційних цілях. Згідно з Закону України «Про авторське право і суміжні права» публічне виконання музики повинно здійснюватися:

– з дозволу правовласників – осіб, які володіють авторським правом і суміжними правами на твори, а саме: авторів, композиторів, виконавців і виробників фонограм;
– з виплатою винагороди (роялті) правовласникам.

Також відповідно до п.3 ст.20 Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» – користувачі зобов’язані ДО початку використання у своїй діяльності об’єктів авторського права і (або) суміжних прав укласти з організацією колективного управління майновими правами у відповідній сфері, договір про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав. Законодавство України, так само як і законодавство всіх інших країн встановлює різні види відповідальності за нелегальне використання музики – цивільну, адміністративну, а у деяких випадках навіть кримінальну.

Що ж можна віднести до публічного виконання музики?

Публічне виконання – подання за згодою суб'єктів авторського  права і (або) суміжних прав творів, виконань, фонограм, будь-яким способом як безпосередньо (у живому виконанні), так і за допомогою будь-яких пристроїв і процесів (за винятком передачі в ефір чи по кабелях) у місцях, де присутні чи можуть бути присутніми особи, які не належать до кола сім'ї або близьких знайомих цієї сім'ї, незалежно від того, чи присутні вони в одному місці і в один і той самий час або в різних місцях і в різний час.

З ким заклади повинні укладати договори на використання музики?

Відповідно до ст.12 Закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав»:
1. В кожній сфері розширеного колективного управління може бути акредитована лише одна організація колективного управління (надалі-ОКУ).
2. Організації можуть здійснювати добровільне колективне управління в будь-якій сфері, окрім тих, у яких здійснюється розширене колективне управління. Сфера публічного виконання фонограм та зафіксованих в них виконань (як і сфера публічного виконання об’єктів авторського права) віднесена до переліку сфер, в яких здійснюється розширене колективне управління, тому жодна інша Організація, окрім акредитованої (ГС «УЛАСП»), не може здійснювати діяльності в сфері публічного виконання фонограм та зафіксованих в них виконань.
3. Розширене колективне управління поширюється на всю територію України та здійснюється щодо майнових прав усіх правовласників за відповідною категорією у сферах, щодо якої акредитовано організацію, у тому числі тих, що не укладали договір про управління об’єктами авторського права і (або) суміжних прав з акредитованою організацією. З цього випливає два висновки:
a. Договір з акредитованою ОКУ надає легальне право використовувати будь-які фонограми та зафіксовані в них виконання.
б. Акредитована ОКУ має право звертатись до суду для захисту прав необмеженого кола правовласників. Тобто, акредитована ОКУ може звертатись до суду наступного дня після фіксації факту позадоговірного використання фонограм та зафіксованих в них виконань.

Хто встановлює ставки роялті?

Легально використовувати музику можна лише використовуючи одночасно авторські та суміжні права. Ставки винагороди за використання авторських прав дорівнюють ставкам роялті за використання суміжних прав.

Також розрахунок ставок роялті відрізняється в залежності від виду закладу. Для кафе, барів та ресторанів грає роль кількість посадкових місць, для магазинів та торгових центрів – торгова площа. Є заклади, де музика звучить не на всій території: в готелях зазвичай озвучується тільки рецепція, лобі бар, ліфтова зона, ресторани і СПА-комплекси. У цьому випадку для розрахунку ставки роялті враховує тільки площа цих зон.

Які санкції застосовуються до порушників?

Цивільно-правові:компенсація за порушення виключних майнових авторських прав на один музичний твір становить від 10 мін. з/п до 50 000 мін. з/п в залежності від намірів користувача та обсягів порушення (ст. 52 ЗУ «Про авторське право та суміжні права»).

Адміністративно-правові:  штраф у розмірі від 10 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також конфіскація обладнання, за допомогою якого здійснювалось незаконне виконання музичних творів (ст. 51-2 КпАПУ).

Кримінально-правові: умисне порушення авторського права і суміжних прав, якщо це завдало матеріальної шкоди у значному розмірі, караються штрафом від двохсот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років (с. 176 ККУ).


Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців