Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Ахілес ніколи не наздожене черепаху, аж поки її не наздожене

Блог на БРІЗ


кафедра реклама та PR
Науковий та навчальний блог кафедри реклами та зв'язків з громадськістю Університету Короля Данила
Мовні ляпи в засобах масової комунікації
16.12.2018, 13:02

Качмар В.М.,

канд. філол. наук, доц.,

доцент  кафедри журналістики, реклами

та зв'язків з громадськістю

Івано-Франківського університету

Короля Данила,

м.Івано-Франківськ

 

Актуальність даної полягає  передусім у тому, що етична некоректність мови соціальних комунікацій, їх безграмотність і брак моральної свідомості – болюче  питання, оскільки впливає на формування і стан української масової культури. Тому мовна ситуація в Україні – чи не одне з найважливіших питання для кожного з нас. Сімдесят відсотків рекламних звернень містить мовленнєві помилки. Їх можна почути по радіо, прочитати в пресі, громадському транспорті, на вуличних стендах, побачити на телебаченні.

Дослідження вживання слів мови реклами торкається не тільки питання спеціальної лексики. Безліч дослідників звертають увагу саме на помилки в сучасній рекламі. Наприклад, Г. Козаков у статті «Саботаж: актуальні проблеми культури ефірного мовлення» розглянув сучасний стан культури усного мовлення в українському телерадіоефірі (у тому числі мову реклами) та проаналізував найбільш типові порушення норм української літературної вимови. Автор статті доводить, що мовлення телебачення та радіо сьогодні негативно впливає на населення, адже люди вважають помилки дикторів як  норму і повторюють їх.  

Також відомий мовознавець О. Пономарів у статті «Про мову реклами» торкнувся теми порушення норм сучасної української літературної мови в рекламних оголошеннях. Найбільше помилок, на його думку, виникає через російськомовність авторів (кальки, вживання активних дієприкметників теперішнього часу тощо). Учений стверджує, що «лексичні, стилістичні та інші помилки знижують ефективність рекламних матеріалів».
Відсутність належного редакторського і коректорського опрацювання
призводить до грубих лексичних, граматичних, орфографічних та 
пунктуаційних помилок у текстах. Найпоширенішою помилкою є 
використання русизмів, «суржикових» слів. І саме поява кваліфікованих 
редакторів, які спеціалізуються на рекламних текстах, могла б виправити цю ситуацію. 

Як правило, в помилках немає злого наміру, а є недбалість й безвідповідальність: хтось економить на літредакторі, а в підсумку навколишнє середовище перетворюється на граматичний смітник.

Та не все так безнадійно. Так, редакторський портал газети «Gazeta. ua” започаткував проект "Культ мови": все про українську мову та літературне редагування. У першому текстіпроекту подану низку прикладів порушення мовних норм у рекламі [5]. Іноді помилки в рекламі допускають свідомо. Це робиться для того, щоб бренд виділився з-поміж інших, привернув увагу, запам’ятався. Так, наприклад, замість «макарони» пишуть «мокорони». Або, наслідуючи популярні в молодіжній культурі тенденції, «автор» пишуть через «ф» [6].

Реклама - динамічна, швидко трансформуються у сфері людської діяльності[2, с.19]. Визначень реклами є доволі багато, але вартує уваги  визначення Євстаф'єва В.А, в якому  реклама виступає "особливим типом комунікації, де транслюються знання, норми і цінності введені в систему творчих координат, як суперпозицію маркетингових та інформаційних комунікацій" [3, с.6]. Тому вартує користуватися таким визначенням, оскільки воно вправно регламентує канони реклами, не тільки як споживчого продукту, але й взірця правильності та наслідування.

 Наведемо типові помилки у використанні лексичних засобів мови [4]: уживання лексичних росіянізмів. Таких помилок трапляється багато. Це явище зумовлене, напевно, тим, що українська мова впродовж віків була позбавлена змоги природно, еволюційним шляхом розвиватися. Як наслідок, ще й сьогодні ми використовуємо різноманітні мовні покручі, кальки, замість того, щоб просто заглянути в словник і перевірити правильний переклад слова; тавтологія, плеоназм; уживання паронімів без спеціальної стилістичної настанови як вияв незнання справжнього значення слова; міжмовні омоніми і пароніми в рекламних текстах як вияв незнання значення українського слова; уживання замість певного слова його синоніма з іншим стилістичним значенням або з іншою семантикою.

Що ж до помилок пунктуаційних, то їх налічується не менше, зокрема це відноситься до вживання ком. Погано, коли ком на своєму місці немає, але якщо вони стоять там, де їх не має бути, не краще. Тому принагідно користуватися порадами з "Українського правопису" в якому мовиться, що коли немає ясно визначеного підрядного речення, кому перед "як" чи "коли" ставити не треба. Не краща ситуація зі синтаксисом та морфологією. Зокрема вживання ступенів порівняння зі словом «самий», неправильність відмінкових закінчень тощо.

На сам кінець зазначу, що  одним зі шляхів уникнення помилок різного типу є підвищення мовленнєвої культури, компетентності фахівців, які створюють рекламні  тексти. Також важливим є те, що держава не контролює  централізовано  рекламну продукцію.

Список використаної літератури:

1. Дерпак О. Ефективність реклами: мовні особливості / О. Дерпак //      

Актуальні проблеми української лінгвістики: теорія і практика. – 2010. – №8. – С.24-33.

2. Мудре А. Аксіоми реклами: практична допомога / А. Мудре. – М.: Магістр, 2008. – С.19.

3. Євстаф'єв В. Що, де і як рекламувати / В. Євстаф'єв. – К. – 2015. – С.6.

4. Жалко Т. Й. Мовна парадигма рекламних повідомлень  / Т. Й. Жалко//  Лінгвістичні дослідження: зб. наук. праць ХНПУ ім. Г.С. Сковороди. – 2013. – Вип. 36.   – C.148- 153.

5. Запущено проект про мовна помилки: ляпи в рекламі: [Електронний ресурс] // Газета по-українськи. – 2017. – 25 червня. – Режим доступу: http://gazeta.ua.

6.      Обритько Б.А. Реклама і рекламна діяльність/ Б.А. Обритько – К., 2009. – 240c.


Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців