Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Горілка в малих дозах - ліки. Пиво - знущання.

Блог на БРІЗ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342 559 066
ЯК УКЛАСТИ ДОГОВІР З СІМЕЙНИМ ЛІКАРЕМ?
19.3.2018, 15:04

Масовий ажіотаж навколо чергового нововведення Верховної Ради України та Міністерства охорони здоров’я (далі - МОЗ) щодо так званих “угод із сімейними лікарями” набуває все більших масштабів.

Українців, які турбуються про власне здоров’я, цікавлять питання щодо того, як укладати договір, коли, із ким, що для цього потрібно та - що буде, якщо його не укласти до початку квітня поточного року?

Нагадаємо тим, хто в курсі, і розкажемо тим, хто зацікавився, що основною концепцією таких змін є надання особі можливості самостійно, без будь-яких перешкод фінансового характеру, звертатися до обраного нею ж самою фахівця з сімейної медицини для отримання первинної медичної допомоги. Плату ж за таку допомогу вноситиме держава.

У мережі Інтернет часто спливають відповідні тематичні заголовки та замітки, а тому ознайомившись із деякими з них, можна зробити ряд висновків, які, сподіваємося, дадуть відповіді якщо не на всі, то хоча б на найактуальніші питання.

По-перше, закон №6327 “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів“, який передбачає відповідні зміни в первинній ланці надання медичної допомоги, (далі - Закон) на даний час уже підписаний Президентом України, але конкретна дата щодо початку всеукраїнської кампанії з вибору лікаря та підписання договору з ним ще не визначена.

На своєму офіційному сайті МОЗ розмістило доступну кожному українцю та зрозумілу покрокову інструкцію щодо того, яким чином обрати сімейного лікаря та підписати відповідну декларацію, і навіть виклало попередній зразок потенційної документу.

Зокрема, МОЗ зазначає, що обрати лікаря кожен зможе самостійно на власний розсуд, із урахуванням індивідуальних побажань та можливостей. Відповідно до Порядку надання первинної медичної допомоги, який має бути найближчим часом затверджений Наказом МОЗ, лікар не зможе відмовитися від підписання декларації, якщо тільки кількість його пацієнтів уже не досягла 2000 осіб.

Отже, українці відтепер самі обиратимуть, хто їх лікуватиме.

Що треба знати громадянам для отримання медичної допомоги від сімейного лікаря (за інформацією з сайту МОЗ):

КРОК ПЕРШИЙ – ВИЗНАЧІТЬСЯ З ЛІКАРЕМ

Найпростіший варіант – Ви знаєте хорошого лікаря, обслуговувались у нього і залишились задоволені результатами. Якщо ж такого лікаря Ви поки не знайшли, поцікавтеся у родичів, сусідів, друзів, колег – можливо, у них був позитивний досвід у амбулаторії сімейної медицини або поліклініці, яка підходить Вам географічно.

Ви також можете звернутись у місцевий відділ охорони здоров’я. Там Вам розкажуть, які лікарі працюють у вашому населеному пункті чи районі. Інший варіант – просто зверніться у будь-який медичний заклад і познайомтеся з лікарями. Інформацію про них можна отримати у місцевому відділі охорони здоров’я або безпосередньо в реєстратурі. Деякі медичні заклади вже мають свої власні сайти з такою інформацією.

Пам’ятайте, що зараз Ви не мусите звертатись до лікаря «строго за пропискою» - можете обрати лікаря, який працює біля вашого дому, роботи тощо.

КРОК ДРУГИЙ – ПІДПИШІТЬ ДЕКЛАРАЦІЮ

Заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, підписують контракт з Національною службою здоров’я, а пацієнти – декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали.

Декларація підписується безстроково, тобто Вам не потрібно буде перепідписувати її щороку. З іншого боку, якщо Ви вирішите підписати угоду з іншим лікарем, Ви зможете зробити це у будь-який час.

Документи, які знадобляться для підписання угоди з лікарем, – Ваш паспорт та ідентифікаційний номер. Якщо ж ви підписуєте декларацію з педіатром (чи сімейним лікарем, який буде обслуговувати вашу дитину), то також знадобиться свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт та код) одного з її батьків або опікунів.

Основний спосіб заповнення декларації — електронний лікар внесе Ваші дані в систему. Важливо, що декларація з’явиться в системі після подвійної авторизації: лікар попросить назвати код, який надійде вам СМС-повідомленням. Якщо ж у Вас немає мобільного телефону, лікар сфотографує чи відсканує Ваші документи, щоб долучити їх до декларації.

Потім лікар роздрукує декларацію, яку Ви підпишете у двох примірниках (один із них залишається у Вас), – і з цього моменту ви можете звертатись до лікаря у будь-який час.

На випадок відпустки або хвороби у Вашого лікаря має бути заміна — інший лікар первинної ланки або черговий заклад первинної медичної допомоги. Якщо Вам знадобиться допомога, а Ви знаходитесь в іншому місті, звертайтесь до найближчого закладу первинної медичної допомоги.

Один лікар може обслуговувати максимум 2 тисячі пацієнтів. Таку кількість пацієнтів рекомендує МОЗ. Можуть бути і виняткові ситуації, наприклад, коли лікар працює в селі, де проживає більше 2 тисяч людей. Тож якщо Ви впевнені, що знайшли хорошого лікаря, не гайте часу, адже у нього може просто не залишитись місць для нових пацієнтів.

КРОК ТРЕТІЙ – ЗВЕРТАЙТЕСЬ ПРИ ПЕРШІЙ НЕОБХІДНОСТІ

Ви зможете звертатись до Вашого лікаря з будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям. Як показує світовий досвід більшість проблем із здоров’ям можуть бути вирішені на рівні первинної ланки, особливо у разі вчасного звернення. Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки в разі необхідності будуть також видавати направлення до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на ліки, в т.ч. які підпадають під програму “Доступні ліки” (безкоштовні ліки в аптеці, за які платить держава), та будь-які медичні довідки, наприклад, до басейну тощо.

Тож з цих міркувань краще обирати лікаря, який практикує поруч з Вами – це скоротить витрати часу на дорогу.

Будь-якій особі цікаво знати, а що ж він отримає від лікаря, який має його обслуговувати. МОЗ надає наступні роз’яснення:

ЩО ВХОДИТЬ ДО ОБОВ’ЯЗКІВ ЛІКАРЯ ПЕРВИННОЇ ЛАНКИ?

- Безпосереднє надання первинної медичної допомоги пацієнтам.

- Формування та контроль виконання плану обстежень та лікування, аналіз результатів досліджень, призначення медичних препаратів та інших лікувальних заходів.

- Надання медичної допомоги пацієнтам у невідкладному стані.

- Направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

- Координація роботи з іншими ланками медичної допомоги.

- Ведення пацієнтів, що хворіють на соціально небезпечні інфекційні захворювання відповідно до законодавства.

- Здійснення імунопрофілактики відповідно до чинного законодавства.

- Консультування щодо здорового способу життя.

- Проведення заходів масової та індивідуальної профілактики інфекційних захворювань.

- Оцінка індивідуальних ризиків захворювань і консультування з питань профілактики. Розробка індивідуальних програм обстеження та спостереження за здоров’ям.

- Інформування пацієнта щодо національних скринінгових програм та виконання інших функцій відповідно до законодавства або до програми.

- Динамічне спостереження за неускладненою вагітністю.

- Здійснення медичного догляду за здоровою дитиною.

- Ведення хворих із психічними розладами, зокрема, враховуючи рекомендації спеціаліста.

- Надання паліативної допомоги, що охоплює:

* оцінку ступеню болю;

* призначення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;

* лікування больового синдрому;

* оформлення рецептів на наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори відповідно до чинного законодавства.

- Координація та організація виконання лабораторних досліджень, проведення забору біологічного матеріалу.

- Проведення лабораторних досліджень, у тому числі з використанням швидких тестів.

- Призначення лікарських засобів з оформленням документів відповідно до законодавства.

- Підготовка медичної документації для направлення осіб з ознаками стійкої втрати працездатності на медико-соціальну експертизу та на медико-соціальну реабілітацію.

- Оформлення довідок, форм, листків непрацездатності.

Тобто всі перелічені дії лікар має здійснювати безкоштовно та за них розраховується держава.

Щодо термінів підписання таких декларацій – офіційні відомості поки що відсутні, однак різні інформаційні ресурси з непрямим посиланням на сайт МОЗ вказують, що відповідні декларації бажано підписати до 01.07.2018 року.

У протилежному ж випадку первинна медична допомога надаватиметься за місцем проживання пацієнта в загальному порядку, як це відбувається і зараз, але це не триватиме постійно, оскільки реформа має на меті переведення обов’язку надання первинної медичної допомоги виключно на “задекларованих” сімейних лікарів.

Радимо всім громадянам пильніше придивитися до знайомих лікарів, оскільки встановлене обмеження кількості пацієнтів на одного лікаря може призвести, що найкращих «розметуть» швидко, а громадяни змушені будуть обирати серед тих, хто залишився.

Крім цього, Івано-Франківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізується Міністерством юстиції України у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів та партнерів.

Метою даного проекту є підвищення юридичної грамотності українців та формування нової правової культури в суспільстві. Це масштабна реформа правової свідомості, яка забезпечить сталий розвиток України як сучасної демократичної держави.

Ми не лише інформуємо громадян про їхні права, а й навчаємо їх, як ці права захищати. Ми даємо чіткі й зрозумілі поради, як діяти, коли твої права порушують. Ми доводимо, що держава може бути твоїм партнером, і встановлюємо рівність перед законом для кожного українця.

Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.

За більш докладною інформацією звертайтесь до Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Франка, 4 (І поверх «ДІПРОМІСТО») тел. (096) 138-82-89.


Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців