Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Говорити лихе, а промовчувати добре – однакове зло

Блог на БРІЗ


кафедра реклама та PR
Науковий та навчальний блог кафедри реклами та зв'язків з громадськістю Університету Короля Данила
ДО ПРОБЛЕМ ВИЗНАЧЕННЯ КОНЦЕПТУАЛЬНОЇ ТЕМИ ДЛЯ РЕКЛАМНОЇ КАМПАНІЇ (НА ПРИКЛАДІ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ КЛІНІНГОВОЇ ФІРМИ «КВАМА»)
7.5.2015, 21:44 (ред.)

логотип КВАМАУспішна підготовка фахівців з реклами та зв’язків з громадськістю передбачає оволодіння ними практичними навиками розробки та планування рекламної кампанії. Тому під час вивчення дисципліни «Організація і проведення рекламної кампанії» увагу студентів слід привертати не на теоретичну, а на практичну частину вивчення предмету, де розглядаються процеси рекламної кампанії, як спільні узгоджені дії рекламодавця (як замовника рекламної кампанії), рекламного агентства (як творця, організатора і координатора кампанії) та засобів поширення реклами (як каналу, яке доводить рекламне повідомлення до споживача).

Для досягнення такого розуміння ми ставимо за мету дисципліни сформувати у студентів навики пізнавальної діяльності в проведенні рекламних кампаніях, а серед завдань окреслюємо формування стійкого уявлення  про сутність,цілі і вміст технологій проведення  рекламних кампаній.

Таким чином, під час вивчення дисципліни «організація і проведення рекламних кампаній» залучаються реальні фірми, яким потрібна розробка рекламних кампаній.  

 Для повноцінної побудови стратегії рекламної кампанії необхідно «провести підготовчий етап, який включає в собі визначення її мети, цілей та цільової аудиторії» [2, с. 25] Для цього студент готує технічне завдання (бріф), який надсилається Замовнику для самостійного заповнення. І за даними цього бріфа проводяться дослідження усіх елементів і готується рекламна кампанія.

Розглянемо процес роботи студентів над розробкою рекламної для клінінгової компанії «КВАМА».

На етапі оформлення замовлення на проведення рекламної кампанії студент, який по факту практичного завдання стає в одній особі рекламним агентством,  самостійно формує запитання для бріфа, надсилає його Замовнику і отримує результативні відповіді.

Після проведення укрупненого аналізу товару рекламодавця й рин­ку, його конкурентів і покупців студент приступає до фази прогнозування ефективності рекламної кампанії.

На етапі стратегічного планування студентом було проведено:

- детальне дослідження товару, рекламодавця, споживачів, конкурентів;

- розробку цілей рекламної кампанії;

- визначення асигнувань на проведення рекламної кампанії;

- вибір носіїв (розробка кількох варіантів);

- розробку ескізу, попереднього макета рекламного звернення (краще кілька варіантів);

- проведення попереднього тестування рекламного звернення;

- визначення можливого ефекту рекламного звернення.

З цього процесу були виключені фази розробки ескізу, попереднього тестування та визначення ефекту рекламного месіджа.

Для вивчення конкурентного середовища студент користувався підручними засобами, а саме – аналізом зовнішньої реклами, реклами в друкованій пресі та Інтернет-реклами.

За результатами проведеної роботи студент зробив висновок про цілі рекламної кампанії як такі, що поділяються на економічні, іміджеві та інформаційні: «збільшення обсягів продажу та залучення нових клієнтів, відповідно збільшення прибутку; ТзОВ «КВАМА» повинна підтримувати свій імідж, нагадуючи споживачам про себе; ТзОВ «КВАМА» впроваджує нові послуги, про що необхідно інформувати свого споживача».

Метою проведення рекламної кампанії студент визначив «збільшення впізнаваності серед мешканців Івано-Франківська, подолання стереотипу «клінінг - це дорого», створення іміджу соціально відповідальної компанії».

Та, попри загальне теоретичне розуміння суті підготовки до рекламної кампанії, студентом не було проведено  SWOT-аналізу ситуації, а це призвело до традиційної для багатьох рекламних агентств помилки, коли обмежуються стандартними підходами до створення рекламних повідомлень.

При вивченні дисципліни «Організація і проведення рекламних кампаній» ми неодноразово звертаємо увагу студентів на гасло Д. Огілві: «немає нудних товарів, є нудні рекламісти» [1].

У цьому контексті важливим є те, що на практичному занятті з дисципліни «організація і проведення рекламних кампаній» студент  за участю своїх одногрупників провів мозковий штурм, метою якого було визначити ключові слова, які вдало б асоціювалися з фірмою «КВАМА». В результаті кропіткої проведеної роботи були відокремлені слова:

-      Чистота; спокій; затишок; безтурботність;якість.

 А далі студент знову допускає помилку і йде стандартним шляхом,  наводячи приклади рекламного слогану для «КВАМА», який по суті нічим не відрізняється від слоганів конкурентів:

- З чистотою до Івано-Франківська;

- Все буде чисто;

- Ми – це чистота!

- Наша мета- це чистота!

- Ми працюємо на якість!

- «КВАМА» - запорука чистоти!

Такі слогани є дуже загальними і їхні автори, йдучи шаблонним шляхом, забувають про соціальні чинники реклами, для якої важливим є поняття «образу Я». На початку XX ст. соціолог Ч. Х. Кулі сформулював теорію «дзеркального Я». Відповідно до цієї теорії, уявлення людини про себе («образ Я») формується під впливом думок оточення і включає три компоненти: 1) уявлення про те, якою людина здається іншій людині; 2) уявлення про те, як цей інший оцінює людину; 3) самооцінка, почуття гордості чи приниження, пов’язані з оцінками інших людей [3, стор. 117]. Тому важливо є при розробці рекламного звернення наближуватися до кожного конкретного індивіда своєї цільової групи.

Ми запропонували інший варіант, який відходить від стереотипних рекламних повідомлень. Основним лейтмотивом кампанії обрали лозунг: «Прибирання – це не тільки чистота, це економія часу для сім’ї». Об’єднавши ключові слова з таким лозунгом, ми можемо будувати рекламне звернення до цільової аудиторії з візуалізацією щасливої сім’ї, яка відпочиває на природі (наприклад, зараз модно кататись на велосипедах – такий мейнстрім для рекламної кампанії фірми буде вдалим). Інший варіант – бабуся чи дідусь займається з онуками (читає їм книжку, грається у конструктор тощо). В такій візуалізації необхідно зробити акцент на те, як було складно (батьки не мають часу на дітей, бо потрібно прибирати, бабуся чекає на приїзд онуків – відмиває весь будинок, а коли вони приїжджають, то вона втомлена від роботи) ДО і як ПІСЛЯ виклику прибиральників стало ЗАТИШНО та БЕЗТУРБОТНО.

Слоган рекламної кампанії може так і звучати:

«Затишок від КВАМИ»

КВАМА. Ми економимо час

КВАМА. Щоб Ви були щасливі

КВАМА. Щоб ви були разом

Після тривалої (не менше трьох місяців) такої реклами слоган можна буде замінити на такий, що нестиме основну думку про чистоту. При чому, обираючи слоган на початок кампанії, варто відразу передбачити його майбутню трасформацію. Як приклади:

«Затишок від КВАМИ»                             «Чистота від КВАМИ»

КВАМА. Ми економимо час                     КВАМА. Це ми прибираємо     

КВАМА. Щоб Ви були щасливі                КВАМА. Щоб у вас було чисто  

КВАМА. Щоб ви були разом                      КВАМА. Чистота поруч.

 Через особливості підготовки цієї рекламної кампанії розроблявся тільки Проект, без його втілення у життя, тож оперативна робота обмежилась виключно прогнозуванням медіа-плану.

 Студент взяв до уваги рекомендації теоретиків реклами, що «значна частина цільової аудиторії взагалі не помітить звернення. Тому рекламодавець не повинен обмежуватися одним показом. Необхідно також брати до уваги фактор забування. Тому зарубіжні спеціалісти з рекламного бізнесу рекомендують рекламодавцям робити кілька експозицій (показів) у кількох засобах масової інформації» [2, с. 35]. Щоб обрати ефективний засіб масової комунікації студент вивчив кожен з видів ЗМІ, його цільову аудиторію, характеристики ЗМІ (тираж, кількість слухачів, кількість переглядів на добу інтернет- сторінки тощо). Як наслідок, було запропоновано достатньо грамотний медіа-план, який відповідає вимогам рекламного звернення, розробленого цим Проектом, та відносно невеликим бюджетом Замовника, вказаного в бріфі.

Результатом проведеної роботи стало цілковите прийняття директором клінінгової фірми «КВАМА»  розробленого проекту рекламної кампанії.

Отже, при розробці рекламної кампанії потрібно вміти виходити за стандартні рамки і долати стереотипи.

Список використаних джерел:

1. Огилви Д.  Тайны рекламного двора: советы старого рекламиста/ Д. Огилви.- М.: Ассоциация  работниковрекламы.

2.Лук’янець Т. І. Рекламний менеджмент: Навч.-метод. посібник для самост.вивч. дисц./ Т. І. Лук’янець.— К.: КНЕУ, 2002. — 200 с.

3. Бутенко Н. Ю. Соціальна психологія в рекламі: Навч. посіб. / Н. Ю. Бутенко. — К. : КНЕУ, 2006. — 384 с.

4. Примак Т. О. Рекламний креатив: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч.
дисц./ Т. О. Примак.— К.: КНЕУ, 2005. — 168 с.

5. Владимирська А., Владимирський П. Реклама: Навчальний посібник. / А. Владимирська, П. Владимирський—К.: Кондор,2009. – 334 с.

Говера Оксана Іванівна,  Викладач кафедри реклами і

                                                                                   зв’язків з громадськістю


Гість 23:56, 9.5.2015

Богородчанській авто дор розкраюають

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців