Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Не сподівайся на сусіда, коли хочеш добробуту

Блог на БРІЗ


Володимир Гарматюк
Журналіст
Апелювання до пам'яті, або "крамольні" думки окупантового онука напередодні...
26.4.2013, 22:55 (ред.)

"Червона армія -- це армія, яка відбирала в 1933 останній кусок хліба в матері, дитини та старця. Це армія, котра мільйонами вивозила українців в Сибір чи садили в тюрму тільки за любов до свого, до рідного. Тому який _нормальний_ українець буде святкувати такі свята, як 23 лютого та 9 травня?..."

Ось таке нещодавно вичитав на одній зі сторінок однієї із соціальних мереж. Не буду казати, хто написав. Бо суть не в тому, хто, а суть в тому, що...

Я категорично ставлюся до злочинів комуністичного режиму проти мого народу. І минулих, і сучасних. Мене дратує постійне їхнє штрикання тим, що за комуністичної радянської власті ми отримали "бєзплатнає абразаваніє" і дешеву "калбасу". Мене бісить захоплення, з яким сучасні політики і вже навіть шмаркаті адепти пускають слину за тим, що Сталін вєлікій стратєг. Мене шляк трафляє від стратегів сучасних, яким "шотатампадєбільнамунапісалі" про складання списків тих, кого не варто пускати в ЄС. 

Але... Попри все те... 

Крайні прояви завжди загрозливі тим, що далі вже нікуди, бо це край. Тому вважаю за потрібне висловитися з того приводу. Бо маю, воечвидь, право, як внук "окупанта".

Отже,
 23 лютого не відзначаю. Але не з причин, описаних вище. Не служив в армії Радянського Союзу, тобто в Радянській, як правонаступниці Червоної Армії. Відповідно, не вважаю, що маю "лице" відзначати день її народження. Тим більше, що він притягнутий за вуха. Тим, у кого закоротка пам'ять, раджу перечитати історію дати 23 лютого 1918 року, а саме про "доблесну" капітуляцію радянської Росії перед кайзерівською Німеччиною.

Зрештою, не служив я і в українській армії. Тому не маю лиця відзначати і адаптований українським політикумом "дєнь защітніка атєчєства". Однак, потенційним захисником себе вважаю, і у випадку загрози, вочевидь, матиму обов'язок мати лице. А наразі приймаю традиційні вітання з нагоди дня української армії.

Той пост у соцмережах мене неприємно вразив. Автор часом нічого не плутає? Саме армія? Не війська НКВД, МГБ, ЧК? Саме Армія?

   А як же тоді бути з моїм дідом?! Котрий простим рядовим солдатом пройшов всю війну - спочатку артилеристом, а потім, після поранення, зв'язківцем. Під Сталінградом, до речі, служив. Зв'язок налагоджував. Там було таке озеро-болото Сиваш. Неглибоке. Можна було вбрід перейти. Але то в мирний час все так просто. Так от, дном того озера прокладали дроти для зв'язку. От дід і був одним із тих, хто через Сиваш із котушкою на плечах і рушницею в руках ходив убрід. Не просто ходив, не рибу лапав, не лєчєбниє грязі приймав. А дроти тягав. ПІД ОБСТРІЛОМ. Тим, хто переходив 12 разів, Героя Радянського Союзу давали. Це історичний факт. Просто мало кому вдавалося стільки разів. Дід перейшов 9 разів. Так, мій дід, червоноармієць, рядовий Гарматюк Василь Юрієвич. Хто має можливість, нехай перевіряє. А додому дід повернувся з війни аж у 46 році. В родині довго не знали, думали, все. Чогось їх тримали біля Румунії, здається. Вагонами-вантажівками-чумайданами трофеїв з війни не привіз, по розпотрошеній Європі не мародерствував. 

Повернувся, спромігся виховати двох дітей - мого тата і тітку. Сам із Дебеславець, Івано-Франківської області. Вєртухаєм на зоні для тих, хто з-під обстрілу не вибрався і в кращому випадку в полон потрапив, не був. В заградотрядах в спину людям не цілився. Нікого нікуди не вивозив, "хліба в матері, дитини та старця" не забирав, в тюрму не садовив. Хоч і був рядовим комуністом. Але на мерседесах не катався. Навіть жигуля чи запорожця задрипаного за все життя не отримав як інвалід війни. Мав осколок в тілі. Так і помер з ним у віці 62-років у далекому нині 85-му. Якби рушили той осколок, то вмер би раніше. Так зі своїм другом-ворогом під серцем до кінця днів і прашагал. Спочатку полЄвропи, а потім другу половину життя. По вОйні пахав у Коломийській друкарні. Свинцем просякнутий був від фарби типографської. Свинець його здоров'я і підірвав остаточно. На війні не зловив, то в мирний час отримав дозу сповна.

Мав, правда, один гріх перед партією і своїм народом. Коли його, як рядового комуніста послали в гірське село контролювати збір урожаю, дід відмовився від положеної всім работнікам ідєалагічєскага фронта табельної зброї, заявивши, що йде до людей говорити, а не стріляти. Як сказали йому потім, через багато років місцеві жителі, того й залишився живий. Майже щодня під прицілом ходив. І якби був при карабіні, ходив би не довго...

І якщо вже на те пішло, то саме йому пасувало би виходити на вулицю зі стрічками чорно-жовтого кольору і говорити про подвиги. Але він про подвиги не говорив. Я жодного разу не чув від діда про його бойові подвиги. Я, десятирічна радянська дитина, котра виростала на історіях про Валю Котика і Зою Космодем'янську. І батько мій від свого батька про подвиги не чув. Один єдиний раз дід сказав йому, що пережите ним було жахом. І більше він до того повертатися не хоче. Це вже батько розказував через багато років. А йому - мама, дідова дружина.

Натомість я добре пам'ятаю, як "вєтєрани" у школі розповідали нам про доблесть і "лічниє баєвиє подвігі". Тоді я ще не розумів, що то спеціально підготовлені в "асобих атдєлах" "ідєалагічєскіє работнікі". Зараз переважно вони на парадах "рісуюцца". Бо справжні фронтовики або в окопах полишалися, або від ран, хвороб і психічних зрушень давно відлетіли до Вирію.

Тому варто зважено підходити  до цих моментів. 

Не знаю, тільки як мені тепер із цим жити. Бо не вважаю себе "несправжнім українцем"...

До речі, в Івано-Франківську 9 травня визнано Днем жалоби за загиблими у Другій світовій війні. То ж помоліться за них мовчки.


орися 10:46, 26.4.2013

дуже емоційно, з надривом написано: читала і розуміла, що хочу плакати. Шкода, що 9 травня втратило той свій святковий настрій. Шкода Вашого діда, шкода за тим, що оці сволотні обісранці намагаються зробити з історією.

Гарматюк 10:55, 26.4.2013

Дякую. Але все ж давайте не будемо нікого ображати. Їм прийде своє. Принесіть квітку на плиту біля вокзалу. Тихо, не на камеру. Навіть не 9 травня.. Запаліть свічу. Підійміть очі догори, знайдіть на небі місце (воно там, кужи не глянеш, не помилишся) і скажіть серцем кілька слів)

Вдячний франківець 21:47, 26.4.2013

До речі про небо: а воно все ж таки блакитне і мирне - значною мірою завдяки Вашому дідові і мільйонам таких, як він!

країнський тиждень № 11:02, 27.4.2013

Ветерани по-радянськи
Створений у брєжнєвський період культ ветеранів мав не тільки насадити суспільству офіційну пам’ять про війну, а й замаскувати брак уваги до цих людей у перше повоєнне десятиліття.
Микола Боровик

Гість 21:07, 5.5.2013

МІФ ПЕРЕМОГИ

Ви ніколи не замислювалися, чому тупий радянський агітпром 20 років не святкував перемогу над Третім Рейхом? Здавалося б 9 травня 1946 року перша річниця перемоги. Парад, ордена, барабани, повітряні кульки. НУЛЬ! 1950 рік - п'ятиріччя перемоги. НУЛЬ! 1955 - 10 РОКІВ ВЕЛИКОЇ ПЕРЕМОГИ! НУЛЬ! У країні щороку з помпою відзначається велика жовтнева революція, річниця Леніна, перше травня, в кінці кінців, новий рік. Але 9 травня культурно працюють на перемогу комунізму в колгоспах і заводах. Немає ніяких медалей і почесних знаків на честь річниці перемоги, немає об'єднань фронтовиків. Навпаки, генералітет відразу після 1945 року трусять арештами та перевірками. Це ще зрозуміло, бо стиль. Але куди дивиться агітпром? 1960 рік.- НУЛЬ! Святкування починається тільки в 1965 і фронтовиків-переможців починають подавати як безпорадних пенсіонерів, яким треба "допомагати" та шанувати. ЧОМУ???
Те що нам полюбляють брехати стосовно цього совки , що мовляв треба було працювати і піднімати країну з руїн ... Тому за цим святкувань не було ... Так це чиста ахінея. Адже 23 лютого, 7 листопада, 1 травня та інші демонічні свята, СРСР святкував навіть під час війни.
Відповідь проста.Головне ніякої перемоги не відбулося і це добре розуміли тодішні большевицькі керманичі.Большевицького переможного захоплення на континенті не сталося як планувалося ВКП(б),Адольф Гітлер їх вправно випередив напавши першим і ціною своєї країни врятував пів толерантно-жидівської невдячної Європи від большевизму.
Але головна причина була та,що після війни були чоловіки- реальні ветерани,фронтові вовки які скуштували всі "принади" війни .Вони пройшли через вогонь, і їхній дух зломити було вже не так просто, партноменклатуру фронтовики зневажали. Їм було в 45-му років по 30-40, і більше. Якщо при них вимовиш слово "війна", або ще як то нагадаєш про те, що було-тебе могли реально вбити. Розрубати на місці. Серед цих людей були контужені і сильно покалічені.І які добре пам'ятали турботу Батька всіх народів Сталіна та партії про них,як то на Лінії "Вотана",на форсуванні Дніпра,пам'ятали Ржев та Волхов та багато іншого. Так от, якраз, через 20 років, ці самі ветерани вже померли, а залишилися інтенданти тилові щури та ветерани НКВД-МГБ та особітси СМЕРШу разом з свіжоспеченими 18 річними зеленоротими хлопцями,що скуштували війну лише вкінці в 1944 і 1945 роках пару фронтовими атаками.От тоді і було прийнято рішення святкувати 9 травня ....

(с) Ukrainian Military Honor

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців