Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Добре тому в дорозі, хто сидить на возі

Головні податкові нововведення 2013 року


2 Лютого 2013 p.

Що нас чекає з першого січня 2013 року: аналіз важливих змін, які стосуються податку на прибуток, ПДВ, звичайних цін, єдиного соціального внеску, П(С)БО, бухгалтерської документації, нових КВЕДів тощо.

З першого січня 2013 року ставка податку на прибуток – 19%

Пунктом 10 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено такі ставки податку на прибуток підприємств:

- з 1 квітня 2011 року по 31 грудня 2011 року включно – 23%;

- з 1 січня 2012 року по 31 грудня 2012 року включно – 21%;

- з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2013 року включно – 19%, а для суб’єктів індустрії програмної продукції, які застосовують особливості оподаткування, передбачені у п. 15 підрозділу 10 цього розділу, – 5%;

- з 1 січня 2014 року – 16%, а для суб’єктів індустрії програмної продукції, які застосовують особливості оподаткування, передбачені у п. 15 підрозділу 10 цього розділу, – 5%.

Пункт 10 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України

Набирає чинності стаття 39 Податкового кодексу України, яка визначає порядок застосування звичайної ціни

З першого січня 2013 року набирає чинності ст. 39 Податкового кодексу України, яка визначає порядок застосування звичайної ціни. Відповідно втрачає чинність п. 1.20 Закону «Про оподаткування прибутку підприємств (докладніше – с. 33).

Пункт 1 розділу XIX «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України

У складі фінансової звітності зазначаються тимчасові та постійні податкові різниці

З першого січня 2013 року набирає чинності абзац третій п. 46.2 ст. 46 ПКУ, згідно з яким у складі фінансової звітності платник податків зазначає тимчасові та постійні податкові різниці за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Пункт 1 розділу XIX «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України

З першого січня 2013 року до першого січня 2023 року звільняються від обкладання ПДВ операції з постачання програмної продукції

Для цілей цього пункту до програмної продукції належать:

– результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;

– криптографічні засоби захисту інформації.

Для підтвердження права суб’єкта індустрії програмної продукції на застосування особливостей оподаткування орган Державної податкової служби має право провести документальну позапланову невиїзну перевірку платника для встановлення достовірності поданих документів. Така перевірка може бути проведена протягом 10 робочих днів після отримання реєстраційної заяви.

Суб’єкт індустрії програмної продукції має право застосовувати особливості оподаткування з першого числа місяця календарного кварталу, що настає за місяцем, у якому його було включено до реєстру суб’єктів, які застосовують особливості оподаткування.

Пункт 26 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України

Запроваджується сплата податків «авансом»

Пункт 57.1 статті 57 ПКУ доповнено новими абзацами, згідно з якими платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 млн грн) щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.

Платники податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році без подання податкової декларації за звітні (податкові) періоди (календарний квартал, півріччя та дев’ять місяців) та не сплачують авансового внеску.

Платники податку, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний (податковий) період не перевищують 10 млн грн, та неприбуткові установи (організації) сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку подають до органів Державної податкової служби за звітний (податковий) рік, і не сплачують авансових внесків.

Якщо платник податку, який сплачує авансовий внесок, за підсумками першого кварталу звітного (податкового) року не отримав прибуток або отримав збиток, він має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за перший квартал. Такий платник авансових внесків у другому – четвертому кварталах звітного (податкового) року не здійснює, а податкові зобов’язання визначає на підставі податкової декларації за підсумками першого півріччя, трьох кварталів та за рік, яка подається до органу ДПС.

Платник податку, який за підсумками минулого звітного (податкового) року не отримав прибутку або отримав збиток, податкові зобов’язання не нараховував і не мав базового показника для визначення авансових внесків у наступному році, а за підсумками першого кварталу отримує прибуток, має подати податкову декларацію за перше півріччя, три квартали звітного (податкового) року та за звітний (податковий) рік для нарахування та сплати податкових зобов’язань.

У складі річної податкової декларації платником податку подається розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися у наступні дванадцять місяців. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов’язань.

При цьому дванадцятимісячний період для сплати авансових внесків визначається, починаючи з місяця, наступного після місяця, у якому визначено граничний строк подання річної податкової декларації за попередній звітний (податковий) рік, до місяця її подання за поточний звітний (податковий) рік.

Закон від 05.07.2012 р. №5083-VI

Скасовується рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні

З пункту 9.1 статті 9 ПКУ виключено пп. 9.1.8, який до загальнодержавних податків та зборів відносив рентну плату за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні.

Закон від 24.05.2012 р. №4834-VI

Нове визначення терміна «розміщення відходів»

Внесено зміни до пп. 14.1.223 ст. 14 ПКУ: «у підпункті 14.1.223 слова «зберігання (тимчасове розміщення до утилізації чи видалення) та» замінено словами «постійне (остаточне) перебування або».

Таким чином, з першого січня 2013 року «розміщення відходів – постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об'єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів».

Закон від 24.05.2012 р. №4834-VI

З першого січня 2013 року вводиться сплата єдиного внеску за одним платіжним дорученням

Першого січня 2013 року набирає чинності Закон «Про внесення змін до статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо сплати єдиного внеску» від 16.10.2012 р. №5455-VІ.

Закон змінює пропорції розподілу єдиного внеску, що дає можливість зменшити кількість платіжних документів, які формуються платником для сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Як повідомляє офіційний сайт Пенсійного фонду України, сьогодні в органах ПФУ відкрито 88 рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування залежно від категорій платників та класів професійного ризику виробництва, визначених Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Залежно від видів платежів один роботодавець нині формує від двох до семи платіжних документів.

Законом від 16.10.2012 р. №5455-VІ змінено розподіл єдиного внеску за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, що дасть можливість роботодавцям сплачувати нарахований єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за одним платіжним дорученням. Для цього з першого січня 2013 року органи ПФУ відкриють нові рахунки в органах Державної казначейської служби для його зарахування.

Закон «Про внесення змін до статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо сплати єдиного внеску» від 16.10.2012 р. №5455-VІ

По-новому сплачуємо пенсійний збір при купівлі легкового авто, держмито, податок з доходів при продажу транспорту

З першого січня дохід від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об'єкта, визначеної згідно із законом.

Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (на вибір платника податку).

Середньоринкова вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів визначається щокварталу центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (для кожної марки, моделі таких транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів), і оприлюднюється на офіційному веб-сайті цього органу в режимі вільного доступу до 10-го числа місяця, наступного за звітним кварталом.

3 4 грудня державне мито за посвідчення відчуження транспортних засобів стороннім особам становить 5 неоподатковуваних мінімумів, близьким родичам (дітям, одному з подружжя, батькам) – 1 неоподатковуваний мінімум.

По-новому справляється і пенсійний збір:

- 3% – якщо об'єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;

- 4% – якщо об'єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;

- 5% – якщо об'єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів» від 02.10.2012 р. №5413-VI

З першого січня 2013 року набирає чинності новий Закон «Про зайнятість населення»

Закон «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. №5067-VI підписано Президентом В.Януковичем 15 серпня 2012 року (чинний з 01.01.2013 р.).

Згідно зі ст. 14 цього Закону до категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, належать:

1) один з батьків або особа, яка їх замінює і:

- має на утриманні дітей віком до шести років;

- виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину-інваліда;

- утримує без одного з подружжя інваліда з дитинства (незалежно від віку) та/або інваліда I групи (незалежно від причини інвалідності);

2) діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи, яким виповнилося 15 років та яких за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можна, як виняток, приймати на роботу;

3) особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;

4) молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і яку вперше приймають на роботу;

5) особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» залишилося 10 і менше років;

6) інваліди, які не досягли пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»;

7) особи, яким виповнилося 15 років та яких за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можна, як виняток, приймати на роботу.

Закон від 05.07.2012 р. №5067-VI

З першого січня 2013 року набирає чинності Порядок укладення та виконання договорів про ціноутворення для цілей оподаткування

Порядок визначає механізм укладення та виконання договорів про ціноутворення для цілей оподаткування між великим платником податків та ДПС.

Згідно з п. 3 цього Порядку у проекті договору слід передбачати метод визначення звичайної ціни товарів (робіт, послуг).

Звичайна ціна товарів (робіт, послуг) визначається шляхом застосування одного з методів, передбачених п. 39.2 ст. 39 Податкового кодексу України в установленій послідовності за умови, що кожний наступний метод застосовується у разі, якщо ціна не може бути визначена за попереднім методом.

Постанова КМУ від 22.08.2012 р. №787

З першого січня 2013 року чинні нові КВЕДи

Як нагадує Державна податкова служба у м. Києві, у зв’язку із набранням чинності 01.01.2012 р. національним класифікатором України ДК 009:2010 «Класифікатор видів економічної діяльності», затвердженим наказом Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. №457 (зі змінами та доповненнями), попередні КВЕД діють лише до 01.01.2013 р., після чого всі суб’єкти підприємництва зобов’язані замінити їх новими.

Наказ Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. №457 (зі змінами та доповненнями)

Новий порядок передавання контрольної стрічки РРО до податкового органу

З першого січня 2013 р. суб’єкти господарювання, які використовують РРО, що створюють контрольну стрічку:

– в електронній формі або електронні контрольно-касові реєстратори, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, повинні подавати до органів податкової служби електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці у пам’яті РРО або в пам’яті модемів, які до них приєднані;

– у друкованому вигляді, за винятком електронних контрольно-касових реєстраторів, повинні подавати до органів податкової служби інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій або безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яка міститься в їх фіскальній пам’яті.

Наказ Міністерства фінансів України від 08.10.2012 р. №1057

Нові терміни зберігання бухгалтерської документації

З першого січня 2013 року набирає чинності наказ Міністерства юстиції від 12.04.2012 р. №578/5 про терміни зберігання бухгалтерської документації.

Перелік включає типові документи, що створюються при документуванні однотипних (загальних для всіх) управлінських функцій, виконуваних органами державної влади та місцевого самоврядування, іншими установами, підприємствами та організаціями незалежно від функціонально-цільового призначення, рівня і масштабу діяльності, форми власності, а також документацію, що створюється унаслідок виробничої та науково-технічної діяльності організацій.

Для полегшення роботи з визначення строків зберігання документів до Переліку включено також окремі види документів нетипового характеру.

Перелік є нормативно-правовим актом, призначеним для використання усіма організаціями при визначенні строків зберігання документів, їх відборі для постійного та тривалого (понад 10 років) зберігання або знищення.

Цей Перелік може використовуватися також фізичними особами – підприємцями.

Як зазначає Держархівслужба, бухгалтерську документацію слід зберігати протягом трьох років за умови завершення податкової перевірки. Документи, що містять інформацію про операції, що підлягають фінмоніторингу, зберігаються протягом п'яти років. У спірних випадках, наприклад, при оскарженні податкових рішень у суді, відповідні папери зберігаються до ухвалення остаточного рішення.

Наказ Міністерства юстиції України від 12.04.2012 р. №578/5, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.04.2012 р. за №571/20884

Нова форма державного статистичного спостереження №1-ціни (пром) «Звіт про ціни виробників промислової продукції»

Нова форма державного статистичного спостереження №1-ціни (пром) «Звіт про ціни виробників промислової продукції» набирає чинності, починаючи зі звіту за січень 2013 року.

Форма №1-ціни (пром) поширюється також на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичних осіб, які займаються видами діяльності, що класифікуються за секціями «B», «C», «D» (незалежно від основного виду діяльності).

Наказ Державної служби статистики України від 13.07.2012 р. №296

Встановлено норми тривалості робочого часу на 2013 рік

Згідно зі статтею 73 КЗпП у 2013 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться у такі святкові і неробочі дні:

• 1 січня – Новий рік;

• 7 січня – Різдво Христове;

• 8 березня – Міжнародний жіночий день;

• 1 і 2 травня – День міжнародної солідарності трудящих;

• 5 травня – Пасха (Великдень);

• 9 травня – День Перемоги;

• 23 червня – Трійця;

• 28 червня – День Конституції України;

• 24 серпня – День незалежності України.

Згідно з частиною третьою ст. 67 КЗпП у разі, якщо святковий або неробочий день (ст. 73 КЗпП) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тому за графіком п'ятиденного робочого тижня з вихідними днями у суботу та неділю у 2013 році вихідний день у неділю 5 травня має бути перенесений на понеділок 6 травня, вихідний день у неділю 23 червня має бути перенесений на понеділок 24 червня, вихідний день у суботу 24 серпня – на понеділок 26 серпня.

Лист Міністерства соціальної політики України від 21.08.2012 р. №9050/0/14-12/13

Руслан Ребізант, експерт, журнал "Налоговое планирование"


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1912
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців