Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Жінка без сорому, що їжа без солі

Альтернативним газотрейдером стане Фірташ - Радіо Свобода


9 Січня 2013 p.

 

Чи з’являться на українському ринку газу нові гравці? Юридично право обирати постачальників газу підприємства отримали у 2012 році. Але скористатися ним поки що змогла обмежена кількість підприємств. Тепер же керівництво «Нафтогазу» закликає промисловців шукати альтернативних постачальників палива. Дехто з експертів розцінює це як спробу влади створити внутрішній ринок газу. Утім, на думку інших, йдеться про перерозподіл газового ринку, - зазначає Радіо Свобода
 
Право обирати постачальника газу підприємства отримали у 2012 році. А з 1 січня 2013-го таке право отримали і бюджетні установи. Це передбачене постановою Комісії з регулювання електроенергетики, розробленою на виконання закону «Про основи функціонування ринку газу».
 
Тепер же голова «Нафтогазу» Євген Бакулін закликає керівників промислових підприємств домовлятися про закупівлю газу в альтернативних трейдерів.


«Ми підійшли до того моменту, коли наш ринок можна лібералізувати, – каже Бакулін. – Контракт між «Нафтогазом» та «Газпромом» дуже жорсткий. Ми розуміємо, що ціни згідно із цим контрактом навіть вищі, ніж європейські. Це ставить нашу промисловість у нерівні умови з іншими країнами».
 
При цьому Євген Бакулін наголосив, що «Нафтогаз» за собою залишає населення, яке споживає газ українського видобутку, а також теплокомуненерго, які отримують державні дотації.
 
Керівники ж підприємств позитивно оцінюють можливість обирати постачальника газу.
 
«Якщо буде дешевший газ, то, звісно, купуватимемо (газ в альтернативних трейдерів)», – пояснює Радіо Свобода голова правління Маріупольського меткомбінату імені ІллічаВолодимир Бойко.
 
Він пригадує, як у 90-х роках підприємство купувало газ напряму в «Газпрому» і сподівається, що це вдасться робити і зараз.
 
Про дешевший газ домовлятиметься Фірташ 
 
У грудні 2012 у рамках DF Group Дмитра Фірташа була зареєстрована компанія Ostchem Gas Trading AG, яка має займатися торговими операціями з газом. У 2013-му Дмитро Фірташ планує поставити на український ринок 8 мільярдів кубів газу. Йдеться передусім про постачання для хімічних підприємств, які належать Фірташу. При цьому він заявив, що неготовий сказати, чи зможе забезпечити постачання газу у великих обсягах для потреб інших споживачів.
 
Разом з тим, Федерація роботодавців, головою якої є Фірташ, уповноважила його взяти участь у переговорах, щоб отримати нижчу ціну газу для української промисловості.


«Зниження на 10% ціни газу дає можливість не скоротити близько 100-150 тисяч робочих місць, – каже Фірташ. – Я пропоную, щоб Федерація взяла активну участь у переговорах, щоб Федерація не стояла осторонь переговорних процесів лібералізації ринку. Що таке Федерація? Тут присутні фактично всі напрямки нашої промисловості. Тут не важливо, хто буде трейдером, тут важливе питання ціни».
 
Альтернатива із Заходу чи Сходу? 
 
Що ж до інших трейдерів, то, за словами голови правління альянсу «Нова енергія України» Валерія Боровика, їх коло може бути достатньо широким.


«Буде намагання залишити у своїх руках контроль над газовими потоками з боку групи Бойка-Фірташа-Львочкіна, – пояснює Боровик. – Гравцем на цьому ринку окремо буде «Газпром» через свої дочірні підрозділи. Також може виходити на цей ринок компанія «Новатек», друга по видобуванню газу в Росії, якщо «Газпром» допустить її до мереж та до продажу на зарубіжні ринки. Також це можуть бути гравці, створені іншими газоносними країнами – Казахстаном, Азербайджаном, Узбекистаном. Газові трейдери можуть бути створені також великими промислово-фінансовими групами з боку Ахметова чи Коломойського».
 
Тим часом експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін не виключає, що поставки будуть також і з Заходу. Що ж до ціни, то, на його думку, вона може бути суттєво нижчою, ніж та, яку «Нафтогаз» платить «Газпрому».


«Що стосується Заходу, то тут потрібна підтримка держави, оскільки мають бути задіяні компанії кількох держав, – вважає Саприкін. – Це непросто. Однак це можуть бути мільйони кубічних метрів на день. Згодом, можливо, і більше. Що ж стосується «Газпрому», то Фірташ купує вісім мільярдів, а чому ж не може Ахметов купити, скажімо, три мільярди. Питання вирішується. І, можливо, ціна буде набагато нижчою ніж та, за якою сьогодні купує «Нафтогаз».
 
Спроби створити внутрішній ринок газу…
 
Право обирати постачальника газу споживачам потрібно було дати вже давно, зазначає колишній голова «Нафтогазу» Олексій Івченко. Але, наголошує він, говорити про створення внутрішнього ринку газу в Україні – зарано. Поки що це лише намагання.
 
«Певні кроки робляться, але робляться вони від безвиході. Є безвихідь, тож шукаються альтернативні шляхи, – каже Івченко. – Але до цього просто не потрібно було доводити. Всі можливості для введення внутрішнього ринку газу були і чотири, і п’ять років тому. Це потрібно було робити».
 
… або бажання перерозподілити його
 
Створення компанії Ostchem Gas Trading, заклик Бакуліна шукати альтернативних газотрейдерів та засідання Федерації роботодавців, головою якої є Фірташ, – це, на переконання експерта з енергетичних питань Олександра Нарбута, не що інше, як бажання перерозподілити газовий ринок.


«Це бажання вибудувати на цьому ринку нові монополістичні конструкції, передати в руки наближених до влади олігархічних груп найбільш платоспроможних споживачів, – наголошує Нарбут. – Це нерівні умови, оскільки це супроводжується абсолютно неконкурентними діями. Їх проводять деякі керівники «Нафтогазу», які не видавали ліміти незалежним постачальникам газу, які забезпечують середніх та дрібних споживачів газом власного видобутку».
 
Після імплементації другого енергетичного пакету ЄС Україну очікує імплементація третього. Важливим є і те, що прозорість газового ринку відчинить двері для європейських компаній. Вони також зможуть виступати у ролі газотрейдерів і постачати газ українській промисловості.
 
Але до того часу потрібно завершити реформу «Нафтогазу», яку ніяк не осилить нинішнє керівництво компанії. Після цього і населення отримає змогу вибирати постачальника газу або ж трейдера. До того часу в Україні, як і в сусідній Польщі, має почати функціонувати газова біржа, яка зводитиме продавців і покупців палива.

Джерело: Радіо Свобода


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 721
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців