Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Яскраве доброму світить, а лихого сліпить

Єдиний демографічний реєстр: що це і навіщо воно українцям? - Радіо Свобода


26 Грудня 2012 p.

 

Закон про демографічний реєстр, який набув чинності 6 грудня і передбачає запровадження в Україні біометричних паспортів, потребує внесення поправок. На цьому наголошують експерти. За їхніми словами, є положення, від яких взагалі треба відмовитися, а є й такі, які варто деталізувати, щоб уникнути подальшої правової колізії. Зокрема, кажуть фахівці, донині незрозумілим є перелік даних, які вноситимуться у Єдиний демографічний реєстр, - повідомляє Радіо Свобода
 
Ухвалення парламентом і підписання Президентом закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» супроводжувалися хвилями і схвалення, і протесту. Запровадження біометричних паспортів гостро розкритикували, наприклад, представники деяких релігійних об’єднань.
 
Натомість у провладній парламентській більшості наголошували: такого закону від України вимагає Європейський Союз, із яким офіційний Київ так прагне спрощеного візового режиму. Щоправда, цю тезу спростували у самому представництві України у Брюсселі. Окрім того, певні пояснення змушені були робити й у МЗС України.
 
Зауваження ж експертів і правозахисників зосереджувалися на питанні: а чи гарантуватиме держава захист усієї тієї кількості даних, які про громадян збере Єдиний демографічний реєстр, створення якого передбачає закон?
 
Автор закону, народний депутат шостого скликання Василь Грицакраніше запевнив, що ніякої загрози немає. «Вся база даних про фізичних осіб, громадян України, яка буде в реєстрі, охороняється державою. Вся база даних охороняється гарантіями закону про захист персональних даних», – сказав він в ефірі Радіо Свобода.
 
Законові бракує конкретики – експерт
 
Нині ж фахівці наголошують: окрім глобального запитання про доступ до реєстру, яке виникає після прочитання цього закону, є й низка інших, дрібніших.
 
Наприклад, увагу привертає сьома стаття. Олександр Сушко, експерт Інституту євроатлантичного співробітництва, каже, що положення має містити вичерпний перелік даних, якими володітиме реєстр. Наразі, за його словами, конкретика відсутня.
 
«Тут же ми бачимо в пункті 13-му можливість внесення «додаткових і інших даних», і саме цей пункт 13 статті 7 має бути однозначно вилучений, тому що він передбачає внесення до реєстру потенційно невичерпного переліку інформації з так званих відомчих інформаційних систем», – зазначає він.
 
Окрім того, експерти критикують 35-у статтю, якою запроваджується так звана картка мігранта. Аналітики вказують на те, що українське законодавство взагалі не визначає правового статусу мігранта, тож немає ніяких правових підстав для визначення категорії осіб, яким цей документ має видаватися.
 
Експерти також наголошують на необхідності скоригувати тлумачення понять «розпорядник реєстру» та «уповноважений орган». «У чинній редакції закону обидва суб’єкти є органами «з питань реалізації державної політики у сферах міграції, у тому числі протидії нелегальній міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів», що спричинятиме плутанину з ідентифікацією вказаних органів», – пишуть аналітики у своїй оцінці закону.
 
Проблем із захистом персональних даних не уникнути?
 
Закон спричинив критику і Державної служби з питань захисту персональних даних. Заступник голови відомства Володимир Козак вказує на те, що проблеми можуть виникнути щонайменше через відсутність чіткого визначення мети створення Єдиного демографічного реєстру.
 
Окрім того, за його словами, деякі положення закону вступатимуть у протиріччя з вимогами закону про захист персональних даних.


«Ми розуміємо потребу того, що в державі має бути правильна система управління ідентифікацією людей. Але потрібен баланс між інтересами держави і правами особи», – заявляє Володимир Козак.
 
Демографічний реєстр – один із різновидів поточного обліку населення, який охоплює як окремих осіб, так і, наприклад, громади. Водночас, як наголосила зокрема професор Ірина Прибиткова, нині такі реєстри поширені переважно в державах із невеликою кількістю населення.

Джерело: Радіо Свобода


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 805
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців