Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Те, що людина — істота розумна, може підтвердити будь-який дурень

Виклики війни: голови громад Прикарпаття давали настанови парламентарям


12 Серпня 2022 p.

З ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України відбулися загальні збори уповноважених органів місцевого самоврядування – членів АМУ на Прикарпатті та засідання регіональної платформи з політичного діалогу, під час якої обговорили чимало важливих для громад питань, зокрема про зміни державної регіональної політики та політики відновлення регіонів і територій; про виклики місцевих бюджетів в умовах воєнного стану; про підготовку та забезпечення опалювального сезону 2022-2023 рр. у територіальних громадах; про проблеми облаштування споруд цивільного захисту в закладах освіти; про спрощення публічних закупівель; про недоцільність централізації лісогосподарських підприємств та недопущення створення єдиного державного унітарного комерційного підприємства «Ліси України». Відповідно було прийнято низку звернень до органів центральної влади з метою вирішення актуальних питань. 

У зібранні взяли участь голова Івано-Франківського РВ АМУ, очільник Івано-Франківської ТГ Руслан Марцінків, народні депутати України від Івано-Франківської області – Оксана Савчук, Олег Марусяк, Олександр Матусевич, а також Віталій Безгін, міські, селищні, сільські голови та експерти. Захід модерував виконавчий директор Івано-Франківського РВ АМУ Юрій Стефанчук.
Голова Івано-Франківського РВ АМУ Руслан Марцінків привітав учасників заходу. Він зокрема звернув увагу, що через військову агресію російської федерації перед місцевими бюджетами в усіх регіонах України постало чимало викликів. Івано-Франківськ – не виняток. «В умовах воєнного стану надзвичайно важливо забезпечити оперативне, належне та безперервне виконання місцевих бюджетів, – наголосив Р. Марцінків. – А наша громада має залишатись надійним та міцним тилом для держави. Оскільки зараз місцеві бюджети стикаються з викликами, пов’язаними з війною, кожне рішення має бути особливо зваженим та чітко підкріпленим нормами законодавства, що постійно змінюється. Ми не можемо сьогодні собі дозволити неефективні витрати. Тому скорочуються видатки, які не принесуть ефекту економії у майбутньому, та здійснюються заходи, що призведуть до економії коштів. Також слід розуміти, що зараз в Україні є певна пріоритетність здійснення видатків казначейством. Тому найперше видатки йдуть на національну безпеку і оборону держави. В другу чергу йдуть на погашення та обслуговування державного (місцевого) боргу, виконання гарантійних зобов’язань, забезпечення виплати пенсій, а також забезпечення безперервної роботи, захисту та розвитку об’єктів критичної інфраструктури. Вже в останню чергу йде оплата праці працівників бюджетних установ, соціальне забезпечення, придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів, забезпечення продуктами харчування, медичне обслуговування населення, комунальні послуги й енергоносії та інше». 
Р. Марцінків нагадав, що на позачерговій сесії міської ради депутати звернулись до уряду щодо необхідності доповнення переліку видатків, що можуть здійснюватися в період воєнного стану. Зокрема щодо капітальних видатків на розвиток критичної інфраструктури, щодо оплати послуг на реставрацію, реконструкцію, капітального ремонту об’єктів сфери охорони здоров’я комунальної власності, щодо поточного ремонту житлового фонду тощо. Адже через війну місцеві бюджети зазнали розбалансованості та стикнулися з багатьма викликами.
Голова Надвірнянської ТГ Зіновій Андрійович звернув увагу учасників заходу, що необхідно на законодавчому рівні вдосконалили механізми реалізації державної регіональної політики, і таким чином підвищити її ефективність. Кожний регіон має бути сильним та інвестиційно привабливим, адже розвиток регіонів є одним із пріоритетних напрямків стратегії розвитку країни, а особливо під час воєнної агресії російської федерації. «Підсилення спроможності кожного регіону має відбуватись у максимально ефективний спосіб, зокрема Надвірнянська міська територіальна громада має свій індивідуальний інвестиційний клімат для ведення та релокації бізнесу. В нас вже є готові практики, тобто підприємства, які успішно ведуть свій бізнес: фірма із пошиття військового одягу, Київська ветеринарна клініка… Ми все робимо для того, щоб релокований бізнес не відчув змін переміщення з одного регіону в інший», – розповів З. Андрійович. 
Голова Коломийської ТГ Богдан Станіславський підкреслив: «Після 24 лютого Коломийська громада зіткнулась з такими ж викликами, як й інші громади. Головні проблеми – те, що казна не проводить платежі, суттєво скоротились доходи місцевого бюджету через зупинку підприємств, не проходять капітальні видатки. Як Коломийська громада справляється з цими викликами? Коли казна не проводить платежі, то ми починаємо діалог з людьми. Пояснюємо, що гроші будуть, але треба почекати. Інший вихід, як розуміння і терпіння, наразі важко знайти в таких умовах.
Також ми проводимо постійну роз’яснювальну роботу з малим бізнесом про те, наскільки важлива зараз їхня робота та сплачування податків. Тільки завдяки військовим частинам, які знаходяться на території Коломийської громади, збільшились надходження у місцевий бюджет. Це дозволило нам розширили на 24 мільйони гривень програми підтримки наших військових.
Господарка – це болюче питання для багатьох. Дуже багато є запитів на різні капітальні ремонти від жителів громади, але їх робити ми не можемо. Тому виконуємо те, що можемо господарським методом. Міська рада закуповує тільки матеріали, а самі роботи виконуються силами наших працівників.
Ми навчились не просто жити з викликами, які принесла повномасштабна війна, а навіть розв’язувати проблемні питання, що стосуються грошей. Бо громада має продовжувати розвиватися, бути надійним тилом для наших захисників. Ми маємо і надалі підтримувати військових, переселенців, місцевих мешканців та дбати про саму громаду».
Парламентарка Оксана Савчук у своєму виступі звернула увагу, що уряд планує ліквідувати лісгоспи і надати контроль за всією лісовою галуззю одному підприємству «Ліси України». За її словами, монополізувати всі лісництва хотіли ще до війни. Але тоді, через побоювання резонансу, вдалося цю тему закрити. «Нині, в розпал війни, непрозорі схеми щодо монополізації ринків знову витягають з темних кімнат. Вважаю, що такі ідеї прямо суперечать курсу держави до ЄС, адже забирають кошти з бюджетів громад і переносять все в центральне управління. В лісовій галузі є багато прогалин, які потребують контролю, і краще це зроблять на місцевому рівні. Ліси садили наші пращури для нас, а не чиновники в Кабміні», – підкреслила О. Савчук.
Нардеп Віталій Безгін під час дискусії акцентував: «Війна змінила підходи до функціонування всього в країні. Громади показали свою спроможність функціонувати в період воєнного стану, але зіштовхнулися з новими викликами. Перш за все проблеми дефіциту Державного бюджету мають наслідком обмежене функціонування місцевих бюджетів. А велика кількість ВПО зробила підходи до регіональних стратегій минулого неактуальними. Всі ці складові треба перезбирати наново. Виклики і проблеми зафіксовані в державному плані відновлення, як і шляхи вирішення. Головне не забаритися на стадії імплементації».
Підбив підсумки дискусії виконавчий директор Івано-Франківського РВ АМУ Юрій Стефанчук: «Територіальні громади Прикарпаття ефективні у своїх діях та зосереджують увагу на викликах, спричинених війною. Сьогодні немає прописаних чітких алгоритмів дій, все потрібно вирішувати швидко, тому постійна комунікація експертів АМУ із керівниками громад дає можливість реагувати на проблеми заздалегідь, що дозволяє надавити пропозиції як до нормативних актів уряду, так і до законів України, які обговорюють в залі ВРУ. Це нам дозволило не підняти ціну на газ під час проходження опалюваного сезону 2022-2023 та відшкодовувати заборгованості з різниці в тарифах, спростити закупівельні процедури, змінити постанову №590, яка регулює роботу Державної казначейської служби в умовах воєнного стану, відповідно до потреб громад та удосконалити механізм реалізації регіональної політики держави. За це хочеться подякувати народним депутатам, які дослухаються до пропозицій АМУ. Водночас потрібно усвідомлювати, що є ще багато викликів, які необхідно нам спільно вирішити та підготуватися до можливих проблем, які виникатимуть вже завтра. Найперше, це підтримка військових та організація на належному рівні роботи освітніх, медичних та соціальних закладів, що обслуговують не тільки жителів Івано-Франківської області, а й при потребі тих, які шукають прихисток в нашій області. Впевнений, що керівники громад Прикарпаття та народні депутати України сформують єдину позицію та спільно будуть ефективними у вирішенні проблем, які постають перед громадами та державою». 
Крім цього експерт підкреслив, що із врахуванням завдань, які виконують органи місцевого самоврядування у період воєнного часу та необхідність оперативного їх вирішення, громади потребують спрощення процедури закупівель. На фоні інфляції та підняття цін на товари і послуги, гостро стоїть підняття їх вартісного порогу.
 
Оксана ПРОЦЮК.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 249
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців