Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Хто літом спеки боїться, той зимою не має чим погріться

Юрій Стефанчук: Громади Прикарпаття – яскравий приклад належної роботи муніципалітетів під час війни


1 Липня 2022 p.

 

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України, експерт з бюджетних питань Юрій СТЕФАНЧУК розповів для читачів газети «Галичина» про те, як живуть прикарпатські громади у час війни, що необхідно для ефективного функціонування самоврядування сьогодні, законодавчі ініціативи, які вдалося реалізувати за період воєнного стану, він також наголосив, що громади Прикарпаття стають магнітом для інвесторів, а переселенці мають отримати належні умови для соціалізації.

– Пане Юрію, як відомо, Асоціація міст України започаткувала і регулярно випускає щотижневе видання – електронний дайджест «Робота громад в умовах воєнного стану». Розкажіть, як живуть прикарпатські громади у час війни? 

– Насамперед хочу розпочати з того, що на 120-му дні війни Європейська рада на саміті в Брюсселі підтримала надання статусу кандидата в ЄС для України. Органи місцевого самоврядування упродовж останнього місяця зверталися до муніципалітетів країн Європи, щоб наголосити наскільки нині важливим для України є наближення до Європейського Союзу. АМУ для підтримки надання Україні статусу кандидата у члени ЄС з боку європейського політикуму на усіх рівнях звернулася до місцевого самоврядування всіх країн-членів ЄС, співпрацювала з  партнерськими асоціаціями місцевого самоврядування та їх об’єднаннями, з дипломатичними місіями країн Євросоюзу. А 2 червня 2022 року АМУ провела міжнародний форум «reVIVEd communites – revVIVEd Ukraine» за участі високих представників ЄС, політиків, дипломатів, місцевих лідерів.

Із врахуванням партнерських відносин і плеяди партнерів, які виконують колосальну роботу щодо гуманітарної допомоги, можна стверджувати, що органи місцевого самоврядування стали надійним тилом для військових. Сьогодні велика кількість голів прикарпатських громад їздять на передову задля забезпечення захисників машинами, військовим інвентарем, харчуванням, засобами гігієни тощо. 

Також прикарпатські громади нині займаються підтримкою тих людей, які тікали від війни й тепер проживають у нашій області. Увага громад прикута до того, щоб, крім харчування і адміністративних послуг, переселенці мали можливість отримати роботу і належні соціальні стандарти.

Й звісно органи місцевого самоврядування дбають про господарку, а це і часткові ремонти дорожньої інфраструктури, і підготовчий процес до нового навчального року, розширення медичної мережі тощо. Адже всі розрахунки проводили відповідно до кількості людей, що проживають у громадах. З огляду на внутрішньо переміщених осіб виникла потреба в розширенні послуг.

У нашому щотижневому електронному дайджесті «Робота громад в умовах воєнного стану» зібрано всі законодавчі норми, важливі для органів місцевого самоврядування, що набули чинності. І представлено досвід громад, що працюють на тимчасово окупованих територіях та на лінії фронту. Також можна ознайомитися з кращими практиками громад у тилу. Зокрема громади Прикарпаття нині є яскравим прикладом належної роботи муніципалітетів під час війни.

Хочу звернути увагу, що експерти АМУ підготували довідник «Перелік організацій, які допомагають громадянам України, що опинилися під час війни в складних життєвих умовах». Добірка  містить опис допомоги, що надається організацією або фондом, а також лінки і контакти, за якими можна зареєструватися для отримання допомоги.

– Упродовж років АМУ активно долучається до розробки законодавства, яке є важливим для місцевого самоврядування. Які на сьогодні законодавчі зміни є необхідними для ефективного функціонування громад, і які законодавчі ініціативи вдалося реалізувати за час війни, щоб хоч трохи полегшити життя громад?

– З 24 лютого, коли розпочалася війна, багато треба було внести змін у закони України для того, щоб органи місцевого самоврядування мали можливість ефективно реагувати на ті виклики, що постали перед ними.

Є низка законопроєктів, які стали основою роботи громад у цей складний час. Зокрема це закон, що передбачив можливість органам місцевого самоврядування за спрощеною процедурою передати в оренду землі сільськогосподарського призначення комунальної власності на період воєнного часу з метою забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану. Схвалені зміни до законодавства було підготовлено за зверненнями органів місцевого самоврядування, вони відповідають потребам територіальних громад в умовах воєнного стану.

Також хочу звернути увагу на закон щодо містобудівної діяльності в умовах воєнного стану, який визначає правові та організаційні засади відбудови зруйнованих територій, спрощує процедуру розміщення тимчасових споруд для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. На мою думку, такі будівлі варто розміщувати не в чистому полі, а наближувати їх до потрібних послуг. Тобто, щоб переселенцям було зручно отримувати адміністративні, медичні послуги, дітям – ходити до школи тощо. Люди мають соціалізуватися, а не бути ізольованими. Також закон спрощує процедуру зміни цільового призначення земельної ділянки без дотримання її функціонального призначення території, врегульовує окремі питання розміщення виробничих потужностей релокованих підприємств.

Щодо законодавчих змін, які є необхідними для ефективного функціонування громад сьогодні, то не секрет, що трудові відносини в органах місцевого самоврядування потребують врегулювання, вони повинні бути чіткими і зрозумілими для роботи. Найперше це стосується призупинення трудових відносин, роботи посадових осіб органів місцевого самоврядування за сумісництвом, використання відпустки під час воєнного стану. Із врахуванням цього нині є розроблено законопроєкт 7251, де враховано пропозиції АМУ, він уже пройшов перше читання.

Також необхідними є законодавчі зміни в освітній галузі. Днями уже було прийнято закон щодо особливостей освітньої діяльності в умовах воєнного стану (№7325), який, зокрема, знімає обмеження щодо максимальної кількості учнів у класі, надає право Кабінету Міністрів визначати тривалість навчального року, дати його початку та закінчення, а також передбачає право засновника закладу загальної середньої освіти на продовження без проведення конкурсу строку дії трудового договору, укладеного з керівником такого закладу, але не більше ніж на шість місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану. Це свідчить про те, що освітній процес в Україні буде, що він має бути безпечним, а також може розпочатися не з 1 вересня, а, можливо, й з 1 серпня. Але законодавчу роботу у цьому напрямку потрібно продовжити, оскільки не чіткі норми щодо безпеки дітей, навчальний процес під час війни є не повністю зрозумілим для органів місцевого самоврядування.

Неодмінно потребує законодавчого врегулювання постанова 590, що є нині настільною книжкою для Державного казначейства. Тут є багато перепон щодо фінансування потреб громад, на переконання керіництва яких уряд має дозволити всі інструменти для покращення послуг медичної, освітньої галузей, втілювати в життя інфраструктурні проєкти в тилових громадах, а також дозволяти самоврядуванню розраховуватися з підприємцями, що в майбутньому сплачуватимуть податки. Тому на кожне урядове засідання АМУ готує пропозиції, які є результатом комунікації з лідерами громад. Сподіваємося, що цю постанову буде змінено в інтересах громад.

– Попри те, що ще триває війна, вже сьогодні чимало говорять в країні про відновлення економіки. Днями було прийнято закони, які надають податкові та фіскальні стимули учасникам індустріальних парків. Чи зможуть муніципальні парки завдяки цим законам стати потужним інструментом швидкого відновлення промисловості нашої країни та сприяти місцевому економічному розвитку?

– Нині чимало говориться про роботу підприємств, які перебралися із зони бойових дій у тилові області, зокрема й на Прикарпаття. Івано-Франківщина зареєструвала перший індустріальний парк у місті Долині. А останній індустріальний парк, який було зареєстровано на Прикарпатті, розташований у Калуші. Такі індустріальні парки, зокрема муніципальні, можуть стати майданчиком для бізнесу, який ще не визначився куди переїжджати, куди вкладати свої кошти, як виходити на нові ринки і працювати. Тому прийняті закони, що надають податкові та фіскальні стимули учасникам індустріальних парків, дозволять бізнесу розпочинати працювати і вкладати свої кошти у місцевий економічний розвиток. Ці закони надають можливість самоврядуванню надавати пільги за окремими місцевими податками (податок на нерухоме майно, плата за землю, земельний податок), звільняти від податку на прибуток на десять років за умови реінвестування частини прибутку, що звільнена від оподаткування, звільняти від імпортного податку на додану вартість та мита на обладнання для виробництва без права відчуження цього обладнання протягом п’яти років. Це додатковий стимул для бізнесу, який сьогодні шукає себе і пробує відновити свою роботу на новій території. Я впевнений, що громади Прикарпаття використають ці інструменти і стануть добрим магнітом для інвесторів, що планують працювати і розвивати свій бізнес.

– Також АМУ подавала пропозицій до законопроєкту «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення» задля забезпечення сталого проходження опалювального сезону без підвищення тарифів. Розкажіть детальніше, у чому полягає позиція місцевого самоврядування щодо вирішення цього питання?

– Насправді, до нового опалювального сезону потрібно готуватися вже сьогодні, бо ми розуміємо, що війна несе великі загрози для вчасного його старту. Тому дуже важливо, щоб цей законопроєкт, який уже схвалено у першому читанні, доопрацювали та врахували пропозиції АМУ. Відповідно до документу протягом дії воєнного стану та 6 місяців після нього забороняється підвищувати тарифи для побутових споживачів на розподіл природного газу, теплову енергію та гарячу воду, природний газ. Це дає розуміння людям, що опалювальний сезон буде пройдено успішно. Також дуже важливо, що є зміни до Держбюджету на 2022 рік, де заплановано 38,2 млрд. грн. на фінансування різниці в тарифах для теплопостачальних підприємств у громадах.

Асоціація міст України вітає цей законопроєкт, проте наполягає на його доопрацюванні із врахуванням думки самоврядців та наголошує на виключенні норми про конфіскацію майна територіальних громад на користь НАК «Нафтогаз України».

Розмову вела Оксана ПРОЦЮК.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 252
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців