Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


A horse stumbles that has four legs

Вакцинація від поліомієліту: які існують стереотипи


26 Лютого 2022 p.

В Україні з 1 лютого триває загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей від поліомієліту.

За підсумками трьох тижнів, захист отримали 40 026 дітей віком від 6 місяців до 6 років (1 або 2 дози ІПВ). З них 20 735 отримали 1 дозу (23%) та 19 291 отримали другу дозу (35%). Всього на першому етапі заплановано щепити 144 тис. дітей.

«На сьогодні вакцини від поліомієліту в Україні і, зокрема, в Івано-Франківській області є достатньо, - розповідає Галина Бенько, експертка з дитячої імунології департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, - ми вакцинуємо дітей двома типами вакцин. Перша  -  «Імовак Поліо» (виробництва Санофі Пастер, Франція) - вводиться в уколах, в ін’єкціях. І друга – оральна жива вакцина проти поліомієліту (виробник - Бельгія), це є ті дві крапельки, які ми даємо діткам, починаючи з третього щеплення. Вакцини безпечні, якісні та сертифіковані у цілому світі».

За даними МОЗ України, Івано-Франківська область є однією із чотирьох областей (разом з Херсонською, Харківською та Закарпатською), де існує загроза поширення поліомієліту. Попри це на Прикарпатті критично низький рівень щеплення від нього – трохи більше 50%.

Досліджуючи причини, чому діти не отримують щеплення від поліомієліту, журналісти інтернет-видання www.briz.if.ua провели опитування серед своїх читачів, щоб побачити, звідки береться небажання вакцинувати дітей та вивести типологізацію існуючих стереотипів.

Загалом оголошення із звернення про анонімне опитування охопило майже 4,5 тисяч читачів, трохи менше 10% натиснуло на посилання, з них заповнило анкету 30 чоловік. (дв. скрін post insights)

 

Соціально-демографічний портрет респондентів у відсотковому відношенні виглядає таким чином:

Серед опитаних, а це – 21 (70% ) жінка, 7 (23,3%) чоловіків, двоє відмовились називати стать, – 33,3% віком 37-47 років, 26,7% - 26-36 років, до 25 років – 20% та 20% - від 48 років та старші. 60% мають вищу освіту, 30% - неповну вищу. Характеризуючи рівень свого добробуту, 43,3% респондентів вказало, що «на базові потреби коштів вистачає,але виникають труднощі з придбанням побутової, кухонної техніки чи гаджетів», у 33,3% - виникають труднощі з покупкою авто чи нерухомості, 13,3% коштів інколи не вистачає на базові потреби, а 10% не відчувають нестачі коштів. Дітей мають 60% опитаних.

Абсолютна більшість опитаних зазначили, що їхні батьки дотримувались обов’язкового графіка щеплення (69%)  та що вони вакциновані від поліомієліту (72,4%), при цьому, відповідно,  17,2% та 27,6% не знали відповіді на ці запитання.

На запитання "Чи Ви обізнані з графіком обов'язкової вакцинації?" - 48,3% відповіли так, при чому 31% знає про обов’язкові щеплення у дорослому віці, а 10,3% підкреслили, що за цим стежить їхній сімейний лікар.

Серед причин, чим керують батьки/опікуни, ухвалюючи рішення про вакцинацію дітей, респонденти відзначили наступні:  62,1% схильні до думки, що вакцинація від поліомієліту – єдиний спосіб захиститись від хвороби, 51,7% - погоджуються з думкою, що причина у відмові від вакцинації у тому, що батькам/ опікунам бракує інформації про те, наскільки поліо – важка хвороба, по 34,5% висловили згоду з тим, що відмовляються від щеплення ті батьки/опікуни, які вважають, що поліомієліт вже подоланий у світі, та ті, у кого нема повноцінного контакту із сімейним лікарем.

37,9% вважають, що антивакцинаторська позиція батьків проти КОВІД-щеплення спроєктувалась і на інші вакцинації, у т.ч. і на вакцинацію від поліо, а 34,5% відзначили, що антивакцинаторські кампанії – це частина гібридної війни Росії про ти України.

- Мені здається, що ось ця вся інформаційна антивакцинаторська кампанія проти ковіду збільшила кількість дорослих, які виступають проти щеплення дітей, - ділиться своїми міркування 37-річна мати двох дівчаток 10 і 12 років, івано-франківка Ольга, - На що розраховують батьки, які свідомо наражають свою дитину на смертельну хворобу? Якщо вакцина може захистити, то чому її не зробити? До речі, це стосується не тільки поліо. Думаю, що нашій владі треба більш прискіпливо поставитись власне до пропаганди таких щеплень, які можуть врятувати. Ось я випадково довідалась, що є вакцина, яка на сто відсотків запобігає виникненню раку шийки матки. Не розумію, чому її теж не зроблять обов’язковою? Якщо б комусь була цікава моя думка, то я б наполягала, що слід розширити календар щеплень дітей і включити туди всі перевірені щеплення, які роблять дітям в інших країнах (для профілактики від пневмококу, менінгококу, вітряної віспи, папіломавірусу, гепатиту А). Своїх дівчат я вакцинувала і від ВПЛ, і ми вакцинуємось всією сім’єю щосезонно від грипу.  До речі, саме завдяки вашому опитуванню я довідалась, що в календарі щеплень є обов’язкові для дорослих ревакцинації від дифтерії і правця. Але я це випадково довідалась. Це нормально? Це не дуже правильно. І це ще раз підтверджує, що відповідальні за вакцинацію не ведуть достатньої інформаційної роботи. Що чекають? Коли в Україні почнеться епідемія дифтерії серед дорослих? Тоді знову будуть казати: «Ай-ай-ай, які українці несвідомі». А до чого тут свідомість? Хтось там, у владних коридорах, справді думає, що кожен чоловік сидить на сайті МОЗ і дивиться: «чи не пропустив я якусь вакцинацію у своєму житті?»

Серед батьків/опікунів, які не вакцинують дітей від поліомієліту, третина каже, що це спричинено їхньою прихильністю до природнього імунітету, 10% опитаних вважають, що природній імунітет дає такий ж захист, як вакцинація.

- З антивакцинаторами ми зустрічаємось уже рідше, ніж це було кілька років тому,  - коментує рівень щеплення від поліо Галина Бенько, - тому що батьки розуміють, що дітей потрібно вакцинувати, бо це єдиний захист дитини від поліомієліту. Досить багато батьків роблять щеплення дітям, незалежно від віку. Приходять з двохмісячного віку і відсоток таких маленьких дітей вакцинованих від поліо є дуже великий. Але також є доросліші діти, яких батьки не вакцинували з різних причин, а зараз, після зафіксованих випадків поліомієліту, переглянули своє ставлення до щеплення.

- Мене важко назвати антивакцинаторкою, - пояснює своє ставлення до щеплень наша читачка двадцятишестирічна Інна, мама трирічного хлопчика, - я просто ніколи не надавала значення: що там моїй дитині колять, чи вчасто колять. Подзвонять з поліклініки «приведіть дитину на щеплення», то відведу. Не подзвонять – сама не шукаю, чи нічого ми не пропустили. Але цього року для садочка треба було оформляти картку щеплень. Приходжу, а мені медсестра: «Жінко, а як це ви так пропустили щеплення?» Я не витримала: «В смислі: я пропустила? Може, то Ви забули мені сказати?» Був конфлікт на рівному місці. Я, до речі, так і не знаю, чия зона відповідальності – стежити за календарем щеплення? Може б то при виписці батькам треба давати такий календар? Наприклад, народилась дитина 4 листопада, в три місяці повинне бути обов’язкове щеплення, то в неї в календарі так і пише: 4 лютого – на вакцинацію. Це взагалі могла би бути ідея для стартапу – зробити такий додаток для гаджетів. Вніс там дату народження дитини, і воно тебе «смикає», коли на плановий огляд йти, а коли – на щеплення. Добре, що тепер так багато говорять про полієміліт, але моїй дитині 3 роки. За графіком наступне щеплення, здається, в шість років. Я ж забуду до того часу. Пропущу чергу, а мене знову запишуть у антивакцинатори, бо дитина вчасно невакцинована. Я не ворог своєї дитині, не збираюсь пропускати можливість захистити його від небезпечної хвороби і  безпечним шляхом здобути йому імунітет.

Нагадаємо, восени 2021 року спалах поліомієліту було зафіксовано у двох областях України – Рівненській та Закарпатській. Рекомендований ВООЗ рівень охоплення щепленнями від поліо у світі становить 95%.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 213
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців