Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Робота ледарю — завжди печаль

В Івано-Франківську нардепи та голови громад спілкувались про актуальні проблеми місцевого самоврядування


20 Вересня 2021 p.

Народні депутати України та голови територіальних громад Прикарпаття зібралися в Івано-Франківську, щоб обговорити актуальні проблеми розбудови місцевого самоврядування, підготовки до опалювального сезону, а також бюджетних взаємовідносин.

В Івано-Франківську нардепи та голови громад спілкувались про актуальні проблеми місцевого самоврядування

За їх участю в обласному центрі Прикарпаття з ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України відбулося у п’ятницю засідання регіональної платформи «Законодавче забезпечення реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Основні аспекти формування бюджетної спроможності громад на 2022 рік».

Участь у заході взяли народні депутати України України Ігор Фріс, Оксана Савчук, Василь Вірастюк, Едуард Прощук, Івано-Франківський міський голова і за сумісництвом голова Івано-Франківського регіонального відділення АМУ Руслан Марцінків, виконавчий директор Івано-Франківського РВ АМУ Юрій Стефанчук, голови місцевих територіальних громад області.

Учасники платформи обговорили низку питань, актуальних для місцевих територіальних громад, як-от: реформування бюджетного законодавства; показники, закладені до державного бюджету на наступний рік; підготовка до опалювального сезону. Окремим питанням було розглянуто можливі ризики для місцевого самоврядування та децентралізації, які несе у собі законопроєкт № 4298 «Про місцеві державні адміністрації».

Виступаючи на зібранні, виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук поінформував присутніх щодо основних економічних показників, які закладені до проєкту державного бюджету України на 2022 рік, а також про пропозиції, що їх висувала Асоціація міст України до проєкту держбюджету та щодо внесення змін до бюджетного законодавства.

Зокрема, зауважив, що сьогодні досягнуто компромісу стосовно збільшення на 5% частки податку на доходи фізичних осіб, який розподіляється до бюджетів місцевих територіальних громад. Так, на сьогоднішній день 60% зібраного ПДФО залишається у бюджетах місцевих територіальних громад. Наразі досягнуто згоди з Урядом щодо цифри 65%, яка вже знайшла своє відображення у зареєстрованому відповідному законопроєкті. Справа тепер – за народними обранцями. «Щодо ПДФО – болюча тема: ми б хотіли 80%, але є компроміс – є зареєстрований законопроект, - зазначив виконавчий директор регіонального відділення АМУ,  і додав, звертаючись до присутніх на зібранні нардепів, - Шановні депутати, я думаю, ви не будете проти, якщо місцеві бюджети отримають 65% при змінах до бюджетного кодексу України».

Юрій Стефанчук розповів також про інші пропозиції, що їх представники АМУ воліли б бачити реалізованими у законодавчих актах. Це і перегляд механізму горизонтального бюджетного вирівнювання, збільшення освітньої та медичної субвенцій, додаткових дотацій тощо.

Так, розповідаючи про бажані зміни до чинного механізму горизонтального вирівнювання – реверсної та базової дотацій – він зауважив: «Хочемо звернути увагу: це є важлива зміна механізму горизонтального вирівнювання. Мається на увазі базова реверсна дотація: нашою пропозицією є те, щоб сьогодні держава не забирала 50% від органів місцевого самоврядування, а всього на всього 20, а віддавала не 80% від необхідної суми, а 100%, тому що децентралізація, яка зробила реформу успішною саме на сьогодні є призупиненою».

Він також зауважив, що при формуванні проєкту державного бюджету на 2022 рік Уряд не врахував цілу низку пропозицій органів місцевого самоврядування, висловлену через фахівців Асоціації міст України.

«Сьогодні медична субвенція передбачена у сумі 157,5 мільярда гривень. Ми пропонували набагато більше, освітня субвенція – 108 (мільярдів гривень – ред.) Ми пропонували 146,0 (мільярдів гривень – ред.) Хочу звернути увагу на один показник, який є сьогодні важливий. Це додаткова дотація на заклади освіти та охорони здоров’я. Сьогодні вона передбачена на рівні 2,95 мільярда гривень. Асоціація міст України пропонує 20 мільярдів гривень», - зазначив Юрій Стефанчук.

З його слів, у таких умовах (якщо, звісно, чинний проєкт головного кошторису країни буде ухвалено у нинішньому вигляді) Прикарпаття наступного року отримає вдвічі менше коштів в якості додаткової дотації на заклади освіти та охорони здоров’я, ніж цьогоріч.

При цьому в опалювальний сезон, коли найбільшу складову комунальних послуг складає тепло, вказаної додаткової дотації вистачить на покриття лише приблизно 5 % необхідної суми.

В контексті обговорення підготовки до опалювального сезону присутня на зібранні народна депутатка України Оксана Савчук вважає за необхідне скликати спеціальне засідання Уряду, присвячене підготовці до початку опалювального сезону та спроможності місцевих громад розрахуватись за спожиті енергоносії у нових умовах.

В контексті підготовки територій до опалювального сезону присутні на зібрані голови місцевих громад висловлювали побоювання, що в умовах, коли постачальники газу мають право самостійно збільшувати ціну на блакитне паливо для комунальних установ, місцеві бюджети попросту не зможуть  вчасно розраховуватись за енергоносії, а отже отримувати нові ліміти блакитне паливо.

Адже сьогодні відповідно до тендерних пропозицій ціна на газ становить 20 гривень за метр кубічний в той час, як при плануванні бюджету на 2021 місцеві громади виходили з суми 8 гривень за метр кубічний.

В даному контексті присутня на зібранні народна депутатка України Оксана Савчук вважає за необхідне скликати спеціальне засідання Уряду, присвячене підготовці до початку опалювального сезону.

Вона відзначила, що в Україні сьогодні зафіксовано рекордну суму заборгованості населення за спожиті комунальні послуги – 66,4 мільярдів гривень. І ця заборгованість зумовлена об’єктивними причинами. Адже більшість населення в умовах постійного зниження рівня життя людей просто не в змозі оплачувати платіжки. Найболючішою дана проблема є для пенсіонерів. «Навіть за цілу свою пенсію не можна оплатити комунальні послуги. Це означає, що вона не може вижити в принципі. Ми не говоримо про лікування, про якісь інші речі», - зазначила депутатка.

Все це відбувається на фоні постійного зниження фінансування житлових субсидій.

Як зауважила Оксана Савчук, якщо в 2019 році держава виділяла 58 мільярдів гривень на субсидії, у 2020-му ця сума знизилася до 37,2 мільярда гривень, а цьогоріч стала ще меншою – 35,2 мільярда гривень.

Ще одним предметом обговорення на засіданні платформи стали положення проєкту Закону України «Про місцеві державні адміністрації», зареєстрованого у Верховній Раді України за № 4298.

Представники громад висловили побоювання, що надання місцевим державним адміністраціям функцій загального нагляду та одноосібного оскарження нормативних актів органів місцевого самоврядування може нівелювати реформу з децентралізації.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 438
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців