Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Одним Айфоном ситим не будеш

Юрій Стефанчук: Державний бюджет на 2022 рік має стати гарантією продовження реформи децентралізації


8 Вересня 2021 p.

Юрій Стефанчук - виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення АМУАсоціація міст України традиційно продовжує відстоювати інтереси громад, зокрема надала пропозиції до Державного бюджету України на 2022 рік, Бюджетного та Податкового кодексів України та до інших нормативно-правових актів в частині місцевих бюджетів і міжбюджетних відносин під час бюджетних консультацій із всеукраїнськими асоціаціями місцевого самоврядування щодо проєкту закону про Державний бюджет України на 2022 рік, що відбулися у Міністерстві фінансів України.

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, який на цьому заході разом з головами громад та експертами представляв позицію Асоціації, презентував її пропозиції до показників Державного бюджету України на 2022 рік, Бюджетного та Податкового кодексів України та до інших нормативно-правових актів в частині місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин. Зокрема в АМУ пропонують передбачити в Держбюджеті на 2022 рік належний обсяг фінансових ресурсів на реалізацію програми медичних гарантій (174 млрд гривень), освітньої субвенції (146 млрд гривень), субвенції на протипожежні заходи в закладах освіти (7 млрд гривень), субвенції на реалізацію реформи шкільного харчування (5,5 млрд гривень), субвенції на стале проходження опалювального сезону (16 млрд гривень), субвенції на погашення різниці в тарифах (37 млрд гривень), додаткової дотації на заклади освіти та охорони здоров’я (20 млрд гривень), субвенції на облаштування ЦНАПів (2,5 млрд гривень), субвенцію на заходи компенсації ризику населення в зоні спостереження рівнозначну відповідному збору та ін.

Також, на думку експертів Асоціації, необхідно внести зміни до Бюджетного кодексу України, якими: збільшити частку зарахування ПДФО до бюджетів територіальних громад; не допустити зменшення надходжень роздрібного акцизу на тютюн до бюджетів громад; закріпити фінансування пільг на проїзд та послуги зв’язку за рахунок Держбюджету; 50 відсотків екологічного податку та адмінштрафів за порушення безпеки дорожнього руху зараховувати до бюджетів громад; 30 відсотків ДФРР спрямовувати на програми і проєкти регіонального розвитку сільських, селищних, міських рад та ін.

Крім цього, в АМУ вважають, що потрібно внести зміни до Податкового кодексу України, якими: закріпити сплату ПДФО за місцем розміщення виробничих потужностей; відновити проведення щорічної індексації нормативної грошової оцінки землі; не допустити надання жодних пільг зі сплати за землі під залізницями; скасувати пільги із плати за землю для гірничодобувних підприємств; розширити повноваження органів місцевого самоврядування щодо адміністрування місцевих податків та зборів; не поширювати вимоги регуляторного законодавства та про державну допомогу суб’єктам господарювання на рішення органів місцевого самоврядування про місцеві податки і збори та ін.

А ще в АМУ пропонують внести зміни до інших нормативно-правових актів, якими: звільнити органи місцевого самоврядування від сплати виконавчого та судового зборів по виплатам до 5 травня; відтермінувати на 2022 рік дію постанови Кабміну №822 у разі непередбачення у Держбюджеті належного обсягу освітньої субвенції; удосконалити формулу освітньої субвенції; не розповсюджувати на рішення органів місцевого самоврядування дію закону про захист економічної конкуренції та ін.

Своєю чергою виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук наголосив, що 2021 рік є складним для органів місцевого самоврядування Прикарпаття, оскільки всі 62 територіальні громади впродовж усього часу вибудовують нову модель управління, отримавши не в найкращому стані інфраструктуру від районів. Також громади вибудовують нові для себе прямі міжбюджетні відносини з центральними органам влади. Розвиток громад ускладнюється ще й тим, що  реформа децентралізації є не завершеною, як на рівні розмежування повноважень держави та місцевого самоврядування, так і на рівні реформування системи податків та зборів. Тому сьогодні важливо спрямувати всі можливі зусилля на покращення стану місцевих фінансів, опираючись на той досвід, який вже є в громадах, звернув увагу експерт. «Держаний бюджет на 2022 рік має стати гарантією продовження реформи децентралізації, а баланс між повноваженнями та коштами повинен бути дотриманим, – акцентував Ю. Стефанчук. – Пропозиції АМУ щодо проєкту закону про Державний бюджет України на 2022 рік, які були представлені у Міністерстві фінансів України, базуються виключно на пропозиції керівників громад. Варто звернути увагу, що одним із важливих пріоритетів для територіальних громад є фінансування у належних обсягах програми медичних гарантій, освітньої субвенція, субвенції на протипожежні заходи в закладах освіти, субвенції на стале проходження опалювального сезону, додаткової дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров’я, субвенції на облаштування ЦНАПів, оскільки це ті сфери життєдіяльності, які гарантовані реформою – наближення якісних послуг до людей, і ця послуга залежить на пряму від державних субвенцій та пріоритетів країни».

Нагадаємо, що головним завданням реформи є досягнення оптимального розподілу повноважень та фінансових ресурсів між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади за принципами субсидіарності та децентралізації. Саме з цього у 2014 році розпочалася реформа, і сьогодні варто повернутися до реалізації в Україні бюджетної децентралізації. Тому АМУ пропонує внести зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України, в частині  збільшення частки зарахування ПДФО до бюджетів територіальних громад щонайменше до 65 відсотків та закріпити сплату цього податку за місцем розміщення виробничих потужностей – це дозволить громадам Прикарпаття отримати додатково у 2022 році близько 400 млн. грн. до своїх бюджетів, підкреслив Ю. Стефанчук. За його словами, також важливо не допустити зменшення надходжень роздрібного акцизу на тютюн до бюджетів громад, оскільки сьогодні для громад нашої області ця сума становить понад 80 млн. грн.,  потрібно відновити проведення щорічної індексації нормативної грошової оцінки землі, не допустити надання жодних пільг зі сплати за землі під залізницями, розширити повноваження органів місцевого самоврядування щодо адміністрування місцевих податків та зборів.

«Пропонуємо вдосконалити розподіл Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) і 30 відсотків цих коштів спрямовувати на програми і проєкти регіонального розвитку сільських, селищних, міських рад за чіткою формулою розподілу відповідно до кількості населення і території, як це було раніше» – зазначив Ю. Стефанчук. Нагадаємо, що кошти інфраструктурної субвенції громади Прикарпаття освоювали на 99,8 відсотків.

Це тільки частина важливих пропозицій, які дозволять громадам якісно виконувати свої повноваження.

Як показує досвід країн Європи, де пройшла децентралізація, місцеве самоврядування є рушійною силою соціального та економічного розвитку. Тому перспективи поступу України – у сильному місцевому самоврядуванні.

 

Оксана Процюк


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 467
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців