Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Говорити лихе, а промовчувати добре – однакове зло

В Івано-Франківську стартував найдорожчий хоровий проєкт з часів незалежності України


1 Липня 2021 p.

«Невідомий Бортнянський»: в Івано-Франківську стартував найдорожчий хоровий проєкт з часів незалежності УкраїниФранківці сміливо вирішили написати нові рядки в історії української класичної музики.

До 270-річчя українського композитора Дмитра Бортнянського в Івано-Франківську стартував всеукраїнський хоровий проєкт «Невідомий Бортнянський». Це презентація п’яти віднайдених в архівах шедеврів композитора зі світовим ім’ям, які ніколи до цього не звучали.

Родзинкою задуму є зйомки п’яти міні-фільмів в різних обласних центрах України. За таку амбітну ціль вирішив взятися керівник хору «Воскресіння» Володимир Рудницький.

«Десять років тому хор «Воскресіння» першим на планеті записав 7 херувимських пісень композитора Дмитра Бортнянського. Наші диски розлетілися по всьому світу. 270 років Бортнянському, а він ще так мало відомий. Тому ми написали такий проєкт і запланували 5 нових прем’єр, нових відеофільмів, які ми будемо знімати в різних обласних центрах, де звучатимуть шедеври, невідомі цілому світу і невідомі Україні. Композитор написав 35 духовних концертів для одного хору і 10 для другого. З нашою командою, ми дещо повертаємо напрямок історії музичної культури і донесемо до цілого світу, що це не так. Є ще багато духовних творів, які ми представимо в рамках цього проєкту. Чотири духовні концерти однохорні і ще один двохорний. Тобто не 35 і 10, а  вже 39 і 11. Сподіваюсь, що далі буде. Дякую, що ми зможемо першими доторкнутись до непорочних, неспіваних унікальних сторінок музики Дмитра Бортнянського. Таким чином ми зможемо залишити нові рядки в історії української духовної музики», - відзначив керівник проєкту Володимир Рудницький.  

Ініціативу реалізують за підтримки Українського культурного фонду. Проєкт франківців був одним із 525 інших, але оправдано увійшов до 30 кращих. Його вартість майже 2 мільйони гривень.

Тепер, коли підготовча документальна робота позаду й хорові партії вивчені, учасники готуються до зйомок фільмів в 5 обласних центрах України. Вони проходитимуть в старовинних храмах:  Катедральному Соборі Воскресіння Христового УГКЦ в Івано-Франківську;  в храмі святого Андрія УГКЦ у Львові; в Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі в Києві;  в Катерининській церкві ПЦУ в Чернігові і Римо-Католицький Кафедральному Соборі в Одесі.

«Таким чином ми не лише поєднуємо Схід і Захід України, а й об’єднуємо конфесії», - резюмує Володимир Рудницький.

Проєкт переміг у категорії аудіовізуального мистецтва. За візуальну частину буде відповідати режисерка проєкту Любов Терлецька.

«Наша ідея не просто заспівати ці концерти, щоб їх почули, а щоб ця музика дійшла до кожного через візуальне бачення. Ми будемо їх представляти не просто як хор, який вийшов і заспівав. Це будуть своєрідні кліпові зйомки. Кожен з яких буде, наче особлива історія, яка пов’язана з життям Бортнянського. Також ми задіюємо кількох доповідачів, які розкриватимуть творчість Бортнянського», - розповіла Любов Терлецька.

Ноти рідкісних шедевральних творів збирали більше десяти років. Працювала над цим докторка мистецтвознавства, дослідниця творчості Дмитра Бортнянського Ольга Шуміліна. Саме вона натрапила в архівах на невідомі рукописи і довела, що вони належать Бортнянському.

«Цей проєкт – це фундатор української ідентичності сьогодні. Повертаючи композиторів, говорячи про них, нагадуючи про їхню творчість, ми скріплюємо нашу сьогоднішню українську ідентичність, яка тільки формується. Постать Бортнянського – одна з найбільших постатей своєї доби і для нас честь, що такий визначний митець, який був номер один в Російській імперії був саме українцем і саме він очолював музичну індустрію», - заявив продюсер проєкту Роман Дзунза.

Дмитро Бортнянський – постать, яка об’єднує кілька століть через свій вплив на музику. Це намагалися відобразити у лого проєкту. Зв’язок поколінь представили двома шрифтами: прописним та сучасним. Портрет виконаний в стилі мінімалізму. Не менш важливим є нотоносець із двома нотами. Це частина логотипу і наче продовженням портрету. Тут використано київську квадратну нотацію. Хоча композитор, будучи новатором, використовував круглу. На нотному стані зображено дві ноти: ре і сі, які в сучасній буквенній нотації позначаються латинськими літерами D та B. Тобто Дмитро Бортнянський.

«Дякую, що такий важливий проєкт реалізується саме в Івано-Франківську. Сьогодні наші опоненти хочуть показати, що Дмитро Бортнянський виключно російський композитор. Та це не так. І це теж своєрідна інформаційна війна. Для нас дуже важливо показати, що успіхи тодішньої Російської імперії були за рахунок українців. Це велика наша гордість. Ми маємо чим пишатися», - підкреслив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

 

За 30 років незалежності України це найбільший і найдорожчий проєкт в Івано-Франківську. Його повинні реалізувати до кінця жовтня.

 

Довідково:

Дмитро Степанович Бортнянський (1751-1825) - український композитор, співак і диригент, автор 6 опер, камерно-інструментальних творів, 35 хорових концертів, 11 двохорних концертів, херувимських та причасних творів. Українець обіймав посаду директора придворної капели в Петербурзі до кінця життя, а сама капела складалася на 80% з українців. Бортнянський був першим композитором в тогочасній Російській імперії, музичні твори якого почали виходити друком. Його професійна творчість вплинула на розвиток української музику на наступні 200 років.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 422
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців