Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Якщо боїшся — не говори; якщо сказав — не бійся

Спроможний чи неспроможний? Кому заважає Прикарпатський наркоцентр


19 Квітня 2021 p.

На Прикарпатті набирає обертів медичний скандал. Одразу два заклади охорони здоров’я, які успішно «пережили» перший етап медичної реформи і реорганізувались відповідно до сучасних реалій, можуть зникнути, бо так хочеться обласним депутатам.

Спроможний чи неспроможний? Кому заважає Прикарпатський наркоцентр

Все почалося 12 березня, коли постійна комісія Івано-Франківської обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики вирішила, що єдиний в області державний заклад з надання кваліфікованої наркологічної допомоги – комунальне некомерційне підприємство «Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради» - та розташоване практично на одній з ним території комунальне некомерційне підприємство «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради», відоме в народі як Обласна психоневрологічна лікарня № 1, є фінансово неспроможними, а відтак Прикарпаттю в нинішньому їх вигляді вони не потрібні.

Засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я та соціальної політики

Як наслідок, з ініціативи голови комісії – депутата Івано-Франківської обласної ради від фракції «Слуга народу» і за сумісництвом заступника головного лікаря з хірургічної допомоги Обласної клінічної лікарні Андрія Яворського, комісія сімома голосами «за» ухвалила рішення доручити Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА підготувати і подати на розгляд сесії Івано-Франківської обласної ради проєкт рішення щодо реорганізації обох установ шляхом приєднання їх до комунального некомерційного підприємства «Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради», також відомий як обласна психоневрологічна лікарня №3.

Аргументи для такого рішення озвучив сам Андрій Яворський. Серед них – суттєве зменшення кількості пацієнтів, відсутність спеціалізованих пакетів медичних послуг, незабезпеченість медикаментами відсутність пакетів НСЗУ тощо.

Так, говорячи про обласний наркологічний диспансер, голова комісії зауважив, що якщо в 2019 році в закладі пройшли лікування 4 000 пацієнтів, то у 2020-му ця цифра склала лише 2 600. Крім того, з його слів, заклад не має окремого наркологічного пакета послуг, а натомість має законтрактований один звичайний терапевтичнийпакет і один опіоїдний. І там, мовляв, зараз «дуже плачевна ситуація по наркодиспансеру». У свою чергу, за версією пана Яворського, в психлікарні № 1 не вистачає ліків та витратних матеріалів, на які, зі слів депутата витрачається лише 2,7% бюджету лікарні, в той час, як інші кошти йдуть на покриття захищених статей, а ще у них немає реанімації та відділення інтенсивної терапії, а пацієнти там взагалі затримуються аж на 45 діб замість передбачених нормативними документами 20.

Територія наркодиспансеру. Можливо, хтось хатів би бачити тут багатоповерхівки

Натомість психлікарня № 3 – це, зі слів голови комісії, єдиний заклад, який прорахував усі ризики, врахував кожен пакет і, як то кажуть, «для повного щастя» їм не вистачає якихось 612 тисяч гривень, але вони знають, де ті гроші взяти.

На словах ніби виглядає все логічно. От тільки працівники наркодиспансеру та психлікарні № 1 – дещо іншої думки.

Вони не погоджуються з твердженням про фінансову неспроможність своїх закладів, вважають, що такі закиди є безпідставними і переконані, що в разі, якщо обласна рада дослухається до рішення комісії і таки приєднає обидва заклади до психлікарні № 3, це призведе до знищення на Прикарпатті наркологічної служби як такої та суттєво знизить якість надання психіатричної допомоги тим мешканцям краю, які її сьогодні потребують. А ще вони побоюються, що внаслідок такої реорганізації опиняться на вулиці. Зауважимо, що мова йде про понад чотири сотні кваліфікованих працівників – медиків та допоміжного персоналу – які ризикують опинитися на вулиці.

Наприкінці 2019 року обидва заклади з честю витримали усі труднощі реформування, реорганізувались у комунальні некомерційні підприємства і при цьому за результатами 2020 року досягли непоганих економічних показників.

Так, цифри, якими оперує керівництво наркодиспансеру свідчать, що протягом 2020 року Прикарпатський наркологічний центр в результаті здійснення своєї статутної діяльності отримав 6,7 мільйонів гривень чистого прибутку. При цьому середня заробітна плата працівників склала після впровадження другого етапу медичної реформи 13,6 тисяч гривень, в тому числі: лікарів – 15,1 тисяч гривень, середній медичний персонал – 14,9 тисяч гривень, молодший медичний персонал – 8,4 тисячі гривень. В 2020 році підприємство сплатило до бюджету 3,2 мільйони гривень єдиного соціального внеску (відрахування на соціальні заходи).

Прикарпатський наркологічний центр зсередини

19 березня, вже після засідання комісії облради, в КНП незалежною аудиторською фірмою було проведено аудит результатів господарської діяльності, який показав, що загальна ефективність операційної діяльності складає 21,8%, а ефективність використання активів та власних джерел активів перевищує 40%. Це у свою чергу дозволяє говорити про високий рівень прибутковості КНП «Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради» у 2020 році.

При цьому лише 6,1% від усіх надходжень, отриманих Наркоцентром за 9 місяців 2020 року, склали надходження з місцевого та обласного бюджетів (йдеться, зокрема, про фінансування заробітної плати працівників цілодобової експертизи; пільгових пенсій, що є прямим обов’язком держави та комунальних послуг), а відтак заклад виявився в достатній мірі незалежним від обласного бюджету.

В той же час, частка коштів отримана від НСЗУ склала 86,7%. Йдеться про суму 26,8 мільйонів гривень. Керівництво закладу переконане, що такий показник свідчить про якісне та вчасно проведене контрактування, відповідність матеріально-технічної бази підприємства згідно вимог.

Прикарпатський наркологічний центр зсередини

За інформацією генерального директора КНП «Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради» Валерія Скопича, в 2020 році підприємством надавалися медичні послуги згідно трьох медичних пакетів за програмою медичних гарантів: «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу» – на суму 0,7 мільйонів гривень; «Психіатрична допомога дорослим та дітям» на – 24,6 мільйона гривень, та «Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоідів із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії»  – на суму 0,3 мільйона гривень.

По цих же трьох пакетах Наркоцентр подав пропозиції до НСЗУ і цьогоріч. «Всі вже розглянуті і очікується підписання договорів», - прокоментувала стан речей заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Ірина Кобельська.

За даними керівництва Наркоцентру, у першому кварталі цього року прибуток КНП вже склав 1,04 мільйона гривень. При цьому підприємство вже сплатило 1,4 мільйони гривень єдиного соціального внеску.

В Наркоцентрі визнають, що в 2020 році дійсно суттєво знизилася кількість пацієнтів порівняно з попереднім роком. Так, в 2019 році в закладі було проліковано 4 051 пацієнта. В 2020-му ж – лише 2 684. Втім, у КНП з даного приводу є аргументоване пояснення.

Як стверджує юрист КНП «Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської міської ради» Андрій Перелигін, на кількість пацієнтів, що проходили лікування у центрі суттєво вплинув карантин через COVID-19 і пов’язане з ним введення заборони щодо планових госпіталізацій.

Крім того, в ході першого етапу медичної реформи, Наркоцентру довелося скоротити одне відділення на 40 ліжок, що неодмінно вплинуло на пропускну здатність закладу.

Аналогічна ситуація – в КНП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради». Там в процесі реформування було скорочено 60 лікарняних ліжок. При цьому лікарня працює і приймає пацієнтів. За даними керівництва закладу, на сьогоднішній день в лікарні на 205 ліжок перебувають на лікуванні 187 пацієнтів. Серед них – учасники АТО/ООС, соціальні пацієнти та інші категорії. В закладі погоджуються, що не мають реанімаційного відділення та відділення інтенсивної терапії, проте зауважують, що таких пацієнтів (а їх багато не буває) направляють до обласної психлікарні №3. При цьому в даний час в КНП на стадії укладення договорів перебувають два медичних пакети – з психіатричної допомоги та амбулаторної психіатричної допомоги.

В обох закладах заявляють, що докладають максимум зусиль для покращення умов надання медичної допомоги: поступово ремонтуються приміщення, закуповується нове обладнання, вживаються заходи щодо покращення доступності вказаних медичних закладів. Так, у відділенні замісної підтримувальної терапії Наркоцентру, що на вулиці Пашницького в Івано-Франківську, силами КНП було обладнано сучасний електричний ліфт для осіб з інвалідністю. «Підприємство протягом третього та четвертого кварталів 2020 року здійснило капітальний ремонт приміщень лікувального призначення, реконструкцію входу в приймальний покій і стаціонарний лікувальний корпус, згідно вимог НСЗУ, на суму 490 тисяч гривень. Роботи активно продовжуються  в першому кварталі 2021 року», - йдеться у листі генерального директор закладу Валерія Скопича до обласної ради. При цьому, як зазначається, в 2020 році підприємством було закуплено основних засобів на 670 тисяч гривень, а в першому кварталі 2021 року – на 2 мільйони гривень. В тому числі, зі слів Ірини Кобельськї, рентгенапарат вартістю 1,7 мільйонів гривень.

Ліфт корпусу замісної підтримувальної терепії на вулиці Пашницького

Втім, члени постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики вважають наведені вище аргументи занадто оптимістичними і непереконливими. Свій скептицизм депутати висловили на черговому засіданні постійної комісії 15 квітня. «Заслухали лист директора КНП «Прикарпатський наркологічний центр про недопущення реорганізації цього закладу. Думка колективу та адміністрації є надто оптимістичною та далекою від реальності. – прокоментував позицію комісії Андрій Яворський у фейсбуці, - А тут правда про фінансову (не)спроможність закладу мовою цифр (за даними, які надав заклад): Кошти, які зайдуть в заклад на підставі договірних розрахунків з НСЗУ на 2021 рік становлять 18 мільйонів гривень (план). Витрати на зарплату у 2020 році склали 23 мільйони гривень. Загальні витрати у 2020 році склали 32 мільйони гривень. За такими розрахунками тільки на зарплату бракуватиме 5 мільйонів гривень. А про покращення умов перебування чи поновлення діагностичного обладнання тут взагалі не йдеться. Прикро, що в мережах ширяться неправдиві чутки про можливе скорочення працівників та знищення наркологічної служб».

Озвучуючи вказані цифри, голова комісії послався на дані Наркоцентру. Варто відзначити, між ними та даними Департаменту охорони здоров’я виявились суттєві розбіжності. Прокоментувати, пояснити або й спростувати озвучені на засіданні дані, вочевидь, могло б керівництво закладу. Та його, ні на засідання 12 березня, ні 15 квітня запрошено не було.

Варто відзначити, коментуючи результати роботи очолюваної ним комісії, Андрій Яворський наголосив, що реорганізація Наркоцентру шляхом приєднання до КНП «Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради» не передбачає звільнення медичних працівників. Мовляв, мова йде про зміну адміністрації. В той же час матеріальна база та персонал залишаться на своїх місцях.

До цього аналогічну думку висловила на засіданні комісії заступниця її голови – депутатка від «Європейської солідарності» Наталія Дьоміна. «Йдеться про об'єднання, яке не передбачає звільнення працівників. Оптимізація вже відбулась минулого року. Тож ніхто звільняти людей не буде», - запевнила вона.

А щоб ні в кого з цього приводу не виникало сумнівів, комісія одноголосно ухвалила рішення вжити заходів щодо «недопущення поширення неправдивої інформації про знищення наркологічної служби». Яким чином планується вживати такі заходи – не конкретизується. Схоже від народних обранці повіяло цензурою.

VIP-палата Прикарпатського наркологічного центру. За версією депутатів це палата для 11 осіб

Щоправда, персонал обох «опальних» закладів запевнення про те, що вони працюватимуть і надалі так, як працювали раніше, вірить не дуже.

Можливо, тому, що обидва медичні заклади, що їх планується пустити «під ніж», розташовані на одній території. І територія ця – така собі незабудована «біла пляма» в середмісті Івано-Франківська – становить, як вважають, працівники обох лікарень, ласий шматок для місцевих забудовників.

До таких думок їх підштовхує будівництво, яке вже розпочалося на суміжній з психлікарнею № 1 приватній території. А ще – незромілі для них вчинки Андрія Яворського. Ще в березні його автомобіль «Ауді Q7» бачили на подвір’ї наркоцентру. Власне, можливо, тут і немає нічого дивно. Ймовірно, голова постійної депутатської комісії вирішив особисто пересвідчитись, що очолювана ним комісія робить все правильно, бо ціна помилки тут може бути надто високою. Щоправда, тоді ж, у березні, працівники психлікарні № 1 бачили, як невідомі люди на території закладу проводили геодезичні заміри. На запитання персоналу, що ті роблять і для чого, «геодезисти» відмахнулись, мовляв, «нічого не знаємо – телефонуйте замовнику». Замовником, за дивним збігом обставин, виявився… особисто Андрій Яворський. На запитання працівників лікарні «для чого це» той відповів лаконічно: «Бо так треба»…

Спроба ліквідувати Прикарпатський наркологічний центр вже викликала негативну реакцію профспілки закладу. Там, зокрема, нагадали, що подібні дії порушують вимоги Конституції України, а саме статті 49, яка передбачає, що «Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена». Крім того, відзначили, що реалізація депутатаминамірів стосовно реорганізації трьох закладів призведе до того, що на ринку медичних послуг з надання психіатричної допомоги в м. Івано-Франківську замість трьох закладів, залишиться тільки один, який отримує 100% ринкову владу на цьому ринку та монопольне становище. В зв’язку з цим, просили владу перед ухваленням відповідного рішення погодити його з Антимонопольним комітетом України.

Крім того, депутатська ініціатива залишає ще кілька наразі невирішених питань.

Як вже зазначалося, сьогодні обидва заклади, що їх передбачається скоротити, стоять на порозі укладення договорів з НСЗУ. Відтак, що буде з такими договорами в разі, якщо злиття відбудеться після їх укладення? Керівництво КНП «Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради» (психлікарня № 3) розраховує після реорганізації перебрати їх собі. От тільки чи можливо це і чи є відповідна практика в Україні? Бо ж якщо цього зроблено не буде, процес укладення домовленостей є дуже тривалим і, поки він триватиме, сотні прикарпатців залишатимуться без кваліфікованої наркологічної та психіатричної допомоги.

І ще одне. Схоже, депутати не хочуть, щоб в процес втрутилася НСЗУ. «Я би не хотів, щоби приїхала НСЗУ і робила аудит. Давайте розбиратися самі», - зауважив 15 квітня голова комісії Андрій Яворський. Натомість працівники обох медзакладів, схоже, навпаки не проти такої перевірки від Національної служби, про що вони пишуть у соцмережах. Чи не тому, що впевнені: перевірка комісією НСЗУ вчергове спростує твердження про фінансову неспроможність КНП?..

Відповідно до розпорядження голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича від 13 квітня 2021 року № 271-р, 23 квітня цього року депутати облради зберуться на свою шосту чергову сесію. Чи розглядатиметься на ній питання реорганізації КНП «Прикарпатський наркологічний центр ІФ ОР» та КНП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ІФ ОР» - в розпорядженні не зазначено. Можливо, до винесення питання на сесію депутати все ж таки ще бодай раз розглянуть його на засіданні комісії.

В будь-якому випадку, дуже хотілося б, щоб, ухвалюючи рішення про долю вказаних медичних закладів, депутати все-таки зайвий раз зважили усі «за» і «проти».

Нагадаємо, обласні народні обранці вже зробили одну помилку, проголосувавши 19 лютого цього за припинення діяльності Долинського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей «Теплий дім». Проголосували, не почувши протестів персоналу, батьків, громадськості і деяких своїх колег. В результаті такого рішення голові Івано-Франківської ОДА Андрію Бойчуку довелося виправдовуватися перед громадськістю за недобросовісних чиновників ОДА, які «вчасно не донесли» йому об’єктивну інформацію про ситуацію, що виникла, внаслідок чого він дізнався про сутність проблеми лише після рішення облради і змушений був призначити службове розслідування. Хочеться вірити, що цього разу народні обранці та чиновники Департаменту охорони здоров’я не підкладуть губернатору аналогічні граблі.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 928
Рекомендовані статті

інфекційка 11:29, 19.4.2021

Дьоміна - це та, що піарилась на волонтерах і пролізла в керівники? Знайшли кому вірити і на кого посилатись.

Гість 11:38, 19.4.2021

Треба подякувати Андрію Яворському що так сміливо і наполегливо відстоює права забудівельників у м.Івано-Франківську.
Чекаємо на нове містечко "Млинарське"...Може і сам пан Яворський буде чиїмось сусідом...

Гість 12:14, 19.4.2021

Вжити заходів щодо «недопущення поширення неправдивої інформації про знищення наркологічної служби» - це що таке? Що за рішення? Це за гроші платників податків вони (члени комісії) збираються і приймають "таке"? ПОЗОР!

Бойчук 12:18, 19.4.2021

В цьому питанні мають розбиратися правоохоронні органиs

Гість 12:20, 19.4.2021

Не секрет, що в нашій країні, майже кожен чиновник "дориваючись" до влади прагне не працювати на благо людей, а збагачуватись. Найлегше збагатитись на будівництві житла, бо коли забудівельник отримує дозвіл та здає будинок, то чиновнику за підписи треба валізу грошей віднести. От вони і вишукують де б знайти кусок незабудованої землі. І плювати що на цій землі медичні установи - реорганізувати, знищити, знести!

Валентина 12:40, 19.4.2021

Це жах! Я лікувала в наркодиспансері свого чоловіка. Там нормальні умови і відношення до хворих добре. На приймальному його оформили за пів години, а я коли лягада на лікування в гінікологію, то оформлялась пів дня. І де тепер родичі будуть лікувати своїх залежних?

Гість 15:27, 21.4.2021

https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/44093873/

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців