Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Видно птаха по пісні

Податок на нерухомість: скільки доведеться платити власникам квартир в новобудові у 2021 році


26 Березня 2021 p.

Податок на нерухомість: скільки доведеться платити власникам квартир в новобудові у 2021 роціУ 2021 році івано-франківцям, які є власниками квартир та нежитлових приміщень, доведеться платити податок на нерухомість.

Що це таке і скільки доведеться сплатити власникам помешкань – розбиралися в аналітичному центрі blagodeveloper.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки врегульовано статтею 266 Податкового кодексу України. Відповідно до вимог вказаної статті, податковий (звітній) період для вказаного податку дорівнює календарному року. Це означає, що у 2021 році податок на нерухоме майно нараховується власникам об'єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) за 2020 рік. Тобто, якщо протягом 2020 року ви мали у власності нерухомість, то у 2021 році вам доведеться сплатити за нього податок. Якщо ж ви придбали квартиру цьогоріч, то сплатити за неї податок вам доведеться лише наступного року.

Відповідно у 2022 році платитимуть податок за минулий рік, тобто за 2021. Відповідна ставка податку буде розраховуватися від розміру мінімальної зарплати станом на 1 січня 2021 року (6000 грн) і становитиме максимум 90 гривень за кожен "зайвий" метр.

Скільки ж заплатять власники квадратних метрів у 2021 році? Закон покладає повноваження визначення ставки оподаткування на місцеві органи самоврядування. Відповідно до рішення Івано-Франківської міської ради від 19 червня 2020 року № 157-41, ставку податку на нерухомість у будинках з трьома та більше квартирами для фізичних осіб визначено у розмірі 0,5% від розміру мінімальної зарплатні станом на 1 січня 2020 року за кожен метр квадратнийнерухомості для усіх зон міста, крім приміських сіл (там ставка податку становить 0,1% від розміру мінімальної зарплатні на 1 січня 2020 року за кожен метр квадратний).

Відповідно до Закону України «Про державний бюджет на 2020 рік» розмір мінімальної заробітної платні станом на 1 січня 2020 рік становив 4 723,00 гривні. Таким чином розмір податку на нерухомість для квартир у багатоквартирних будинках становить 23,615 гривень за метр квадратний для міста та 4,723 гривні за метр квадратний для приміських сіл.

Але це не означає, що, якщо у вас в Івано-Франківську квартира площею 50 метрів квадратних, то ви сплатите 1180,75 гривень податку. Чинне податкове законодавство України передбачає певні податкові пільги для платників податку на нерухомість.

Так, відповідно до пункту 266.4 статті 266 Податкового кодексу України, база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:

- для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 метрів квадратних;

- для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 метрів квадратних;

- для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 метрів квадратних.

 Якщо площа квартири більша за 300 квадратних метрів, а будинку – понад 500, то сума податку збільшується на 25 тисяч гривень за кожен такий об’єкт (так званий "податок на розкіш").

Тобто, якщо, скажімо, ви є власником квартири загальною площею 85 метрів квадратних, то податок вам доведеться сплатити з розрахунку 85 – 60 = 25 метрів квадратних. Відтак розмір податку складе 25х23,615=590,375 гривень. Якщо ж ви є власником кількох квартир (або часток у власності квартир), то податок обчислюється, виходячи з їх сумарної площі з урахуванням вказаних вище пільг.

Варто відзначити, що пільга, пов’язана із зменшенням бази оподаткування надається платнику податку лише раз на рік.

Закон передбачає можливість надання і інших пільг платникам податку на нерухомість, залишаючи це право за органами місцевого самоврядування. Так, відповідно до вказаного рішення Івано-Франківської міської ради відповідні пільги передбачено для учасників бойових дій та ветеранів ОУН –УПА, членів сімей загиблих учасників бойових дій та інших осіб, на яких поширюється дія статті 10 Закону України «Про правовий статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; інвалідів війни, інвалідів І групи; осіб, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕСтощо. Для таких осіб податкова пільга становить 100%, проте застосовується лише для одного об'єкта житлової нерухомості на одну особу вказаних категорій.

Тобто, якщо ви, до прикладу, учасник бойових дій і маєте дві квартири площею по 65 метрів квадратних, то за одну з них ви не сплачуватиме податок взагалі, а з другу сплатите податок лише за 5 метрів квадратних загальної площі.


Принагідно нагадаємо, що сплатити податок на нерухомість власникам квартир доведеться протягом 60 днів з дня отримання відповідного повідомлення рішення, що його податкова інспекція надсилає до 1 липня року, що настає за податковим (звітнім) періодом.

Зважаючи на викладене, можна зробити висновок: податок на нерухомість в Україні є досить лояльним. Чим це не підстава вже сьогодні придбати у власність житло?

В даному контексті відзначимо, що придбати зручне, сучасне, комфортабельне житло від компанії blagodeveloperможна у ЖК ComfortPark, Chocolate, FamilyPlaza, Паркова Алея, Авторський, MainHouse, районі Manhattan, елітних комплексах Parusчи RoyalHall, а також котедж в містечку FrankoRiverClub.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1309
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців