Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Хто часу не цінує, на своїй шкурі це відчує

Швецький досвід: як країна бореться з поширенням COVID-19


15 Вересня 2020 p.

Швеція - одна з країн, які навесні відмовились вводити суворий карантин. Причиною такого рішення для влади стала Конституція, яка забороняє обмежувати свободу пересування жителів країни.

Про те, які карантинні обмеження вводили у Швеції і як на них реагували самі шведи, розповів українець Сергій Позній.

“На початку карантину управління охорони здоров'я Швеції розробило проєкт заходів для боротьби з епідемією. У загальному, це був просто набір рекомендацій. Деякі з них мали імперативний характер (як наприклад заходи на транспорті, умова соціального дистанціювання, самоізоляція), інші пропонували досить велику ступінь свободи у формі імплементації на рівні муніципалітетів (як наприклад закриття дитячих садків і шкіл)”, - зазначив Сергій.
Прописаних рекомендацій люди дотримувались. Але не обійшлось без непорозумінь і конфліктів на місцях, через інтерпретування деяких з них. За словами Сергія, у Швеції не було прямих рекомендацій закривати школи на карантин. При необхідності, на розсуд ректорів або муніціпалітетів: "Нам відомо тільки про один випадок закриття школи в одному з центральних районів Стокгольму. Саме у цій школі навчалися онуки шведського короля, тож ця обставина викликала резонанс у пресі та соціальних медіа".

У квітні країна готувалась оголосити Стокгольм зоною небезпеки. І до цього тут були готові заздалегідь.

“Високий ступінь діджиталізації країни і зв'язаності шведських ІТ-систем дозволяє відповідним службам отримати консолідовані релевантні дані про стан критичних ресурсів, динаміку та структуру їх потоків, включаючи дані про продукти харчування, ліки, товари першої необхідності на складах магазинів та у стратегічному запасі”, - розповів українець.

Навесні отримати медичну допомогу шведи могли тільки у разі наявності виражених і прогресуючих симптомів коронавірусу. Тобто на стадії, коли вже була потрібна інтенсивна терапія.

До кінця травня фактично була відсутня можливість зробити тест на COVID-19 або наявність антитіл. Його робили тільки тим, хто перебував на лікуванні з явними симптомами у гострій формі. Таким чином, всі масово хворіли вдома, без будь-якої медикаментозної підтримки.

Зверталися за допомогою до лікарів лише у випадку серйозного загострення. При цьому не було ніяких гарантій, що людина отримає цю допомогу.

Прямими жертвами епідемії стали емігранти та люди похилого віку. На початок серпня кількість померлих становила 5744 людини, з яких 89% - люди похилого віку 70+.

“Ми - сім'я ІТ-шників. Робота з дому була для нас звичним і психологічно комфортним режимом. На щастя, ми потрапили в той сегмент, представники якого пережили минулі 5 місяців порівняно легко. А ті заходи, які торкнулися нас, в основному, виглядали логічно і прийнятно. Лише одного разу виникли легкі шорсткості, що стосуються школи, де вчиться дитина”, - зазначив Сергій.

Рішення про закриття середніх і початкових шкіл, а також дитячих садків повинні були ухвалювати муніципалітети. Те саме стосувалося ресторанів, кафе і магазинів, які продовжували працювати у звичному режимі, але з урахуванням вимог дистанціювання. Уряд також видав рекомендацію уникати внутрішніх подорожей по Швеції на відстані, що вимагають руху автомобілем більше 2-х годин.

Дуже швидко на карантинні заходи відреагував громадський транспорт. За нього відповідає одна компанія - "SL". Після введення "карантину" заборонили використовувати перші ряди сидінь (за водіям), тож пасажири сідали і виходили через середні та задні двері. Заплатити за проїзд можна було тільки смартфоном. Таким чином водіїв громадського транспорту максимально убезпечували. Також було заборонено їздити стоячи.

У перші дні в години пік спостерігалося "несанкціоноване" перевантаження. Але досить швидко проблема була усунена тим, що у пікові години на маршрут виходило більше автобусів. Зазвичай влітку в Стокгольмі мінімізували трафік, скорочували кількість автобусів на маршрутах, зменшували кількість вагонів у міських потягах та метро. Цього літа такі заходи не проводили.
Також, що було очікувано, самоізоляція і перехід на онлайн роботу істотно скоротили пасажиропотік. А самі пасажири намагаються тримати дистанцію.

За словами Сергія, було багато нюансів, через які карантин у Швеції важко назвати м’яким. До прикладу, знайти у магазинах чи аптеках маски було нереально і це виглядало як цілеспрямована політика: “Купити медичні маски ми змогли тільки на початку липня в ... будівельному магазині (їх необхідність виникла тому, що у нас було заплановане відвідування посольства і там потрібно мати маску)”.

Однією із серйозних проблем для сім’ї українця у Швеції стала школа.
“Не чекаючи будь-яких вказівок з боку адміністрації, ми вирішили самоізолювати дитину. Школа не сприяла такому рішенню, але й не заперечувала і в березні ставилася з розумінням (ми були не самотні в такому рішенні). Навчання дитини досить добре координується через шкільну інтернет-платформу, де завжди можна дізнатися розклад занять, конкретні теми і завдання на поточний момент, фідбек від викладачів. Батьки отримують доступ до платформи після зарахування дитини до школи. Тому онлайн-навчання не виглядало чимось складним, навіть не дивлячись на те, що для педагогів це була інновація. Після кількох днів "притирок", процес пішов. Дитина втягнулася. Однак, з середини квітня з'явилося відчуття проблемності з боку школи, хоча спершу ніяких явних сигналів адміністрація не подавала”.

У березні школи планували закрити, але вже з середини квітня передумали. Шведи навіть відкрили фейсбук-групу "Батьки, які борються за закриття шкіл на карантин".
За словами Сергія, спершу з'явилися збої у проведенні онлайн-занять, а з травня викладач просто перестав виходити на зв’язок: “Почали приходити ввічливі емейл-розсилки з пропозицією повернутися до класу (змусити і наказати вони не можуть). Ми "тримали оборону" до середини травня і здалися останні після листа про те, що учні, які завершать півріччя онлайн, повинні будуть здати додаткові тести з усіх предметів курсу. Дитина знову пішла у школу. Але через два тижні почалися канікули. У той же час, через публікації в групі "Батьків ... за карантин" ми знаємо про більш жорсткі історії в інших муніципалітетах / містах, де ректори шкіл змушували повертати дітей з "ізоляції", залучаючи соціальні служби”.

На поточний момент немає ніяких ознак будь-яких змін щодо карантинних обмежень. Багато коментаторів сходяться на думці, що все буде зберігатися так як є ще мінімум до кінця року. Втім, через послаблення карантину у країнах навколо Швеції, з'являється можливість туристичного пересування, створюється враження прогресу. 


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 414
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців