Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Хто правду говорить, ненавидять того

Як дізнаються думку мешканців в ОТГ Івано-Франківщини?


21 Травня 2020 p.

В часи Інтернету та соціальних мереж отримати зворотній зв’язок і дізнатись думку мешканців, здавалось би, немає нічого простішого. Проте, це лише на перший погляд. В більшості випадків об’єднаним громадам доводиться докладати чимало зусиль, щоб налагодити якісну комунікацію з жителями ОТГ.

Бюджет участі, загальні збори громадян, громадські слухання, електронні петиції, громадські ради (переважно молодіжні), консультації з громадськістю - ці інструменти залучення громадян в прийнятті рішень на місцевому рівні використовують більшість ОТГ Івано-Франківщини, які пропрацювали в новому форматі понад рік.

Механізми комунікації влади з мешканцями, а також залучення їх до прийняття рішень в ОТГ, вивчали та ділились досвідом представники прикарпатських громад в рамках семінару «Комунікація та взаємодія з громадянами та представниками влади», організованому Івано-Франківським регіональним офісом Програми «U-LEAD з Європою».
Наприклад, бюджет участі практикують вже півтора десятка об’єднаних громад Прикарпаття. Головною проблемою впровадження цього інструменту з точки зору органу місцевого самоврядування є організація голосування за проєкти. У Долинській ОТГ, наприклад, бюджет участі практикували ще до створення громади і шукали максимально точний спосіб підрахунку голосів.
«Ми прийшли до того, що голосування за проєкти бюджету участі відбувається лише в електронному вигляді. Проте, зіткнулись з тим, що люди бояться голосувати за допомогою банківських карток. Тож активність досить низька. Тим більше у сільських радах, які увійшли до складу ОТГ», - розповідає заступниця міського голови Долини Руслана Гаврилків.

Також вона додає, що цьогоріч кошти, які були передбачені на бюджет участі, довелось спрямувати на боротьбу з пандемією.
У Ямницькій ОТГ минулого року запровадили бюджет участі, але зіткнулись з тими ж проблемами підрахунку.
«Ми вирішили зробити і паперове, і електронне голосування. Виходячи з досвіду минулого року, хочемо знайти максимально точний спосіб підрахунку голосів, особливо в електронній формі, щоб уникнути накручування», - говорить фахівець громади Надія Криховецька.
Також вона розповідає, оскільки громада відносно невелика, то намагаються спілкуватись з мешканцями особисто і на місці вирішувати конкретну проблему. Для цього голова громади особисто зустрічається з мешканцями сіл. На таких зустрічах найбільш чітко отримується інформація про пріоритети, потреби і проблемну для мешканців інфраструктуру.
Перша прикарпатська ОТГ, Печеніжинська, має найбільший серед сільських і селищних громад досвід у налагодженні комунікації з мешканцями. Свого часу тут впровадили і практикують бюджет участі, а також мають досвід проведення громадських слухань та проведення опитувань мешканців.

«У Печеніжинській громаді ми вже тричі проводили опитування мешканців. Два рази залучали фахівців соціологів, зокрема, коли проводили опитування в рамках розробки стратегії розвитку громади за підтримки міжнародних проєктів. А молодіжна рада проводила опитування серед молоді власними силами. Досить багато часу пішло, але корисну інформацію ми отримали», - розповідає секретар Печеніжинської селищної ради Олександра Дудінчук.
А досить молода Букачівська ОТГ вже має успішний досвід проведення консультацій з громадськістю. Перші консультативні зустрічі з мешканцями всіх населених пунктів ОТГ також відбувались під час розробки Стратегії розвитку громади за підтримки Програми U-LEAD, яку затвердили минулого року.

«Розробляючи Стратегію розвитку, спільно з представниками робочої групи ми відвідали кожний населений пункт громади. Також організували окремі зустрічі з представниками бізнесу і з молоддю, щоб почути їх думку. Ці зустрічі виявились затребуваними і цього року ми їх теж проводили. Люди хочуть, щоб їх чули», - розповідає спеціаліст Букачівської ОТГ Тамара Гаргат.
Остання така зустріч, за її словами, відбулась 4 березня і після карантину цю практику планують відновити. Поки ж зворотній зв’язок від мешканців отримують телефоном і через Інтернет.

Щодо використання такого інструменту як електронні петиції та опитування на сайтах громад, то як показує практика вони в більшості невеликих і середніх ОТГ непопулярні. Цікаво також, що лише окремим громадам вдається отримувати «здоровий», тобто інформативний, а не емоційний, feedback від мешканців у соціальних мережах.

Попри бурхливий розвиток технологій, велику кількість онлайнових платформ та різноманітних мобільних додатків, доступність мережі Інтернет навіть у сільській місцевості, в локальному вимірі Івано-Франківської області пряме особисте спілкування чи то в формі зустрічей з професійними групами, чи в формі консультацій з громадськістю та загальних зборів громадян (читай «схід села») дає можливість налагодити комунікацію між органами місцевого самоврядування і мешканцями. І найбільша перепона у використанні усіх цих інформаційних досягнень цивілізації не у фізичному доступі до них, а у двох інших факторах. Перший – це елементарні знання/вміння/навики користування електронними інструментами, і другий, не менш важливий, довіра до них і переконаність в їх ефективності.
Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 311
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців