Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Фінансові взлети - це ще не життєві крила

14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом


14 Листопада 2012 p.

Заходи, організовані в ці дні, дозволяють медикам загострити увагу громадськості та органів влади до цього захворювання, вкотре наголосити що являє собою цукровий діабет, як вчасно його виявити, як лікувати і яка його профілактика.

Адже на сьогодні це захворювання є найбільш гострою проблемою медицини, - зазначає завідувач відділом ендокринології ОКЛ Володимир Гаврилюк.

Цукровий діабет – це хронічне невпинно прогресуюче захворювання, - дає визначення лікар-ендокринолог Володимир Гаврилюк, - яке характеризується абсолютною або відносною недостатністю інсуліну – гормону, який регулює рівень цукру в крові. Відповідно, при розвитку ЦД є недостатність інсуліну, яка призводить до підвищення рівня цукру в крові, а це, в свою чергу, впливає на розвиток хронічних судинних ускладнень.

ВООЗ називає ЦД неінфекційною пандемією, адже поширеність діабету за останні 20 років значно зростає і до 2020 року прогнозується 350-380 млн. хворих. Це майже кожна дванадцята людина може хворіти на ЦД. В Україні сьогодні на обліку зареєстровано в ендокринологів 1 млн. 300 тис. хворих на цукровий діабет і з них 180 тис. осіб, які вживають інсулін. Щодо Івано-Франківської області, то і тут кількість хворих на діабет зростає і приріст становить 7-8% щорічно. Якщо в 2003 році таких пацієнтів було 2200, то зараз на обліку перебуває 4500 осіб, які потребують введення інсуліну щодня.

- Цукровий діабет є двох типів, - пояснює завідувач відділом ендокринології ОКЛ Володимир Гаврилюк. - Перший тип характеризується повною недостатністю інсуліну в крові. Як правило, виявляється в осіб молодого віку, починаючи від дитячого, і до 30 років. Проявляється ця хвороба різко в пацієнтів зі стартовою лейкемією з підвищеним рівнем цукру в крові до досить значних показників – 15-20 ммоль/л. Хворі різко втрачають вагу і в них спостерігаються такі симптоми як виражена спрага, сухість у роті, частий об’ємний сечопуск. Якщо адекватно не надати допомогу, то за 3-7 днів розвивається гостре ускладнення цукрового діабету, яке називається гіперглікемічна кетоацидотична кома. Єдиний метод лікування ЦД першого типу – введення щодня препарату інсуліну у відповідних дозах, які характерні для пацієнта, в залежності до його маси тіла, віку і стилю життя. До факторів ризику захворювання відносять, чи не найперше, спадковість.

Якщо хоча б один з батьків дитини хворіє на ЦД, то ризик розвитку цієї хвороби в неї становить 25%. Якщо обидвоє батьків хворі на ЦД, то ризик зростає до 30-40%. Також сюди слід віднести зовнішні фактори. При першому типі, це: недостатньо збалансоване і бідне на вітаміни харчування, білкові продукти, екологічне забруднення нашого регіону, а також вірусні інфекції, які руйнують бета-клітини підшлункової залози, що секретують інсулін.

Цукровий діабет другого типу, як правило, розвивається в осіб, які досягли 40 і більше років. Проявляється він відносною інсуліновою недостатністю. І, власне, це не дозволяє організмові адекватно регулювати рівень цукру. Пацієнти з другим типом ЦД мають надмірну вагу, ведуть мало активний, спосіб життя і рівень цукру в них проявляється не такими значними цифрами, як в осіб молодого віку – 8-9 ммоль/л. Захворювання пробігає мало симптомно. При другому типі ЦД фактори ризику є іншими, а саме: малоактивний, малорухливий спосіб життя, погрішності в харчуванні – ожиріння. Практично 25% населення України після 45 років страждає від надмірної маси тіла, - додає пан Володимир, - чим наражають себе на небезпеку захворіти на цукровий діабет другого типу.

- Тема цукрового діабету під час вагітності, - стверджує лікар-ендокринолог ОКЛ Лілія Попович, - викликає багато дискусій серед лікарів, пацієнтів та їхніх родичів. Відомо, що частина медичних працівників вважають ЦД та вагітність несумісними. Адже цукровий діабет ускладнює перебіг вагітності, а вагітність погіршує перебіг ЦД. Вагітність – це хвилюючий час змін. Організм має пристосуватися до розвитку дитини. Вагітні жінки помічають як змінюється у них шкіра, волосся, настрій, апетит, сон – по суті, майже все! Вагітність впливає і на рівень глюкози в крові, бо рівні інсуліну під час вагітності також не лишаються незмінними. У деяких жінок виробляється недостатньо інсуліну для того, щоб утримувати рівні глюкози у їх крові під час вагітності в межах належного діапазону, тому використовують інсулін. З початком застосування у практиці інсуліну вдалося, в першу чергу, суттєво знизила материнську смертність, але перинатальна ще тривалий час залишалася надто високою. На сьогодні материнська смертність серед хворих на ЦД вагітних у розвинених країнах така ж сама, як і серед вагітних без цукрового діабету, хоча перинатальна смертність на 2-4% перевищує аналогічний показник серед дітей, народжених жінками без ЦД. На жаль, у нашій країні ситуація дещо гірша.

Вагітність при цукровому діабеті, як і раніше, розглядається як сполучена з високим рівнем ризику як для матері, так і для дитини. Останнім часом, зважаючи на значне збільшення чисельності хворих і тенденцію до «омолодження» цього захворювання, проблема стала для ендокринологів, акушерів, педіатрів, окулістів, невропатологів особливо актуальною. Головне завдання – зведення до мінімуму ризику порушень здоров’я матері та плода, пов’язаних з особливостями перебігу вагітності та ЦД при їх сполученні – може бути вирішене тільки за умов поглибленого і всебічного знання проблеми як медичним персоналом, так і хворими. Тільки усвідомлення, цілеспрямоване та сумлінне подолання труднощів, котрі виникають до і на різних етапах перебігу вагітності у жінки, хворої на цукровий діабет, дозволяють лікарю і пацієнтці досягти основної цілі – народити абсолютно здорову дитину без погіршення здоров’я матері.

Профілактика цукрового діабету

- Велике значення в профілактиці цукрового діабету має раціональний режим харчування, - говорить лікар-ендокринолог ОКЛ Надія Саварин. – Їсти необхідно не менш 4 раз у добу. Неодмінною умовою є різке обмеження в раціоні простих вуглеводів, особливо продуктів, що містять велику кількість сахарози. Енергоцінність їжі повинна бути відрегульована з урахуванням маси тіла, віку, а також і професії. При схильності до ожиріння слід обмежувати себе в їжі, керуючись науково обґрунтованими рекомендаціями. Кількість білків у харчуванні осіб, схильних до цукрового діабету, повинне строго відповідати фізіологічним потребам організму. Таким чином, профілактичне харчування забезпечує організм вітамінами, мінеральними речовинами і мікроелементами. Не варто забувати, що алкогольні напої також провокують розвиток цукрового діабету, тому їх необхідно виключити з раціону. У комплексі з іншими заходами (раціоналізацією праці й відпочинку, боротьбою з гіподинамією, загартовуванням організму й попередженням вірусних інфекцій) правильне харчування здатне запобігти розвитку такого важкого захворювання, як цукровий діабет, у людини, що має спадкоємну схильність до цієї патології.

- Цукровий діабет є не тільки медичною проблемою, - підкреслює завідувач відділу ендокринології Володимир Гаврилюк, - але й медико-соціальною, адже хворий потребує й соціального захисту. Вартість лікування одного пацієнта з ЦД, тільки при забезпеченні його препаратами інсуліну складає 3-6 тис. грн. на рік. Чималі кошти потрібні й на шприци, голки до шприц-ручок, засоби самоконтролю, тобто визначення цукру у крові в домашніх умовах за допомогою портативних приладів – глюкометрів. Це все лягає великим тягарем на плечі хворого та його сім’ї. Саме тому держава взяла на себе обов’язок хоча б частково забезпечити таких пацієнтів необхідними матеріалами для того, щоб адекватно контролювати і лікувати ЦД. З 2009 року в Україні, відповідно й в Івано-Франківській області, працює державна цільова програма «Цукровий діабет», яка затверджена обласною радою і виділяються кошти на повне забезпечення препаратами інсуліну. Ця цифра для хворих Івано-Франківської області в 2012 році склала 11 млн. 200 тис. грн.. Також вперше з 2011 року частково забезпечуються хворі на ЦД таблетованими цукрознижуючими препаратами. За державні кошти в цьому році їх було закуплено на 492 тис. грн.

Лікарі-ендокринологи закликають усіх громадян вести активний, здоровий спосіб життя, людям після 4о років щорічно проходити обстеження і пам’ятати, що діабет потребує неабиякої уваги до себе. Це захворювання підступне, і дотримання деяких, на перший погляд складних, але на практиці абсолютно прийнятних правил, дозволить запобігти значних ускладнень. 

Лілія Романюк 


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1185
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців