Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Мудрий не все каже, що знає, а дурень не все знає, що каже

Проєкт Держбюджету-2020 загрожує згортанням децентралізації


14 Листопада 2019 p.

У Києві відбулася друга зустріч членів правління Асоціації міст України на чолі з головою АМУ Віталієм Кличком з прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком, головною метою якої було вирішення проблемних питань місцевого самоврядування у проєкті Днржбюджету-2020. Адже за дорученням Прем’єр-міністра після попередньої зустрічі (22 жовтня) Міністерство фінансів провело 8 листопада нараду з АМУ, але ніяких результатів та домовленостей не отримано – проєкт Держбюджету-2020 до другого читання не враховує жодної пропозиції АМУ. АМУ представляли 25 голів громад з усіх областей, а також виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан. У заході також взяли участь народні депутати України з Прикарпаття Зіновій Андрійович (колишній мер Надвірної) та Оксана Савчук (колишня секретарка Івано-Франківської міської ради).

Голова АМУ В. Кличко наголосив, що замість проголошеної децентралізації громади отримують зменшення дохідних джерел місцевих бюджетів, централізацію в багатьох питаннях місцевого розвитку, значний тягар державних соціальних гарантій, які перекладаються на місцеві бюджети. Проект Держбюджету-2020 суттєво зменшує доходи місцевого самоврядування і це при тому, що значно збільшені повноваження та сфери відповідальності територіальних громад. Передбачений місцевим бюджетам фінансовий ресурс (субвенції, дотації) не дозволить у 2020 році органам місцевого самоврядування на належному рівні виконувати власні та делеговані повноваження, унеможливить надання жителям послуг належної якості, передусім в охороні здоров’я, освіті, соцзахисту.

Міські голови під час напруженої дискусії висловлювали позицію щодо недопустимості обмеження ресурсів місцевих бюджетів - зокрема, через скасування надходження до місцевих бюджетів відсотку від акцизу з пального, не проведення індексації вартості землі, збереження пільг по платі за землю деяким підприємствам тощо. Недостатність коштів у органів місцевого самоврядування зумовить неспроможність забезпечити елементарну життєдіяльність громад та надання основних послуг жителям. Тим більше не вистачить ресурсів на реалізацію державних рішень, які перекладаються на місцеві бюджети. Так, за підрахунками АМУ на підвищення заробітної плати педагогам (за постановами Уряду №№ 822, 695, 755) потрібно 14,6 млрд грн, яких у проєкті бюджету на наступний рік не передбачено.

Викликає занепокоєння АМУ й позиція Міністерства фінансів щодо непереведення на прямі міжбюджетні відносини об’єднаних територіальних громад, які провели перші вибори у 2019 році. Адже такий підхід нівелює децентралізаційну реформу – громади об’єдналися, але ресурсів та повноважень не отримали. При цьому глава уряду і міністерка розвитку територій та громад висловлюють підтримку врахуванню у Держбюджеті-2020 новостворених ОТГ та громад, утворених навколо міст обласного значення.

Мінфін навіть відкидає пропозиції АМУ щодо справедливого розподілу ресурсів, зокрема запровадження формульного підходу розподілу коштів Дорожнього фонду та додаткової дотації на освіту та охорону здоров'я. Виглядає так, що Міністерство фінансів є прибічником «ручного режиму» та централізації ресурсів, коли кошти розподіляються місцевим бюджетам за рішення керівників обласних державних адміністрацій на їх власний розсуд.
Асоціація міст України, висловлюючи занепокоєння щодо передбаченого проєктом Держбюджету-2020 суттєвого обмеження ресурсів територіальних громад, звертається до народних депутатів України з проханням врахувати пропозиції АМУ та захистити інтереси простих громадян при прийнятті закону про Державний бюджет України на 2020 рік.
Також Асоціація міст України провела у Києві брифінг на тему: «Бюджет 2020 – це згортання децентралізації. Як вижити громадам?», у якому взяли участь міські голови.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан акцентував, що проєкт Держбюджету на 2020 рік не враховує інтересів місцевого самоврядування та загрожує згортанням децентралізації. Він закликав уряд і парламент у проєкті Державного бюджету на 2020 рік захистити інтереси громад, а саме: підтримати норму щодо зарахування частини акцизного податку на пальне до дохідної частини місцевих бюджетів; забезпечити належний рівень освітньої субвенції; спрямувати 20% коштів дорожньої субвенції до бюджетів органів місцевого самоврядування; забезпечити оплату з Державного бюджету України гарантованих державою пільг; передбачити на 2020 рік додаткову дотацію на здійснення переданих з Держбюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків у коментарі для газети «Галичина» оцінив проєкт Держбюджету на 2020 рік, як такий, що має негативні тенденції. На його думку, скасування акцизного податку на пальне спричиниться до того, що громади не матимуть коштів на ремонт доріг. Також збережено тенденцію, що істотно не додають субвенції на виплату зарплат освітянам, лікарям. Тобто мільйони гривень не дійдуть до міського бюджету, і ці кошти потрібно буде покривати за рахунок невідремонтованих доріг, дворів тощо. «Цей бюджет, очевидно, писали люди, які не є прихильниками розвитку місцевого самоврядування, їм байдуже до того, що децентралізація дозволяє швидше розвиватися громадам і змінювати країну. Як і на першій, так і на другій зустрічі з прем’єром, на жаль, аргументи місцевого самоврядування не було почуто. Тому наступного року буде непросто. Громади будуть змушені для того, щоб не зупиняти будівництво шкіл, дитячих садків, доріг брати кредитні кошти, що не завжди добре. Проте іншого шляху немає. Нині ми думаємо на чому економити і як вирішувати проблемні питання, аби місто й надалі нормально функціонувало», – наголосив Р. Марцінків. 

Голову Білоберізької ОТГ Дмитра Іванюка передовсім обурює те, що не враховано в проєкті Держбюджету 120 об’єднаних територіальних громад України загалом і 6 ОТГ Прикарпаття. Він вважає, що такий крок породить недовіру до місцевого самоврядування. Скасування додаткової дотації на утримання технічного персоналу шкіл, на думку самоврядця, спричиниться до того, що її покриватимуть за рахунок власних надходжень, які планували спрямовувати на розвиток територій. Також дивує голову ОТГ, що передбачено на наступний рік таку ж інфраструктурну субвенцію, як і на 2019, попри те, що ОТГ стало значно більше. Д. Іванюк ще наголосив на необхідності зарахування частини акцизного податку на пальне до дохідної частини місцевих бюджетів, оскільки це дасть можливість громадам покращувати інфраструктуру.
Міський голова Бурштина Роксолана Джура акцентувала, що у проєкті Держбюджету просто не враховано інтересів місцевого самоврядування, значно зменшено видатки на освіту, охорону здоров’я тощо. За її словами, цей законопроєкт несе нестабільність і невпевненість місцевим радам, ним держава намагається перекинути свої функції місцевому самоврядуванню.

Оксана ПРОЦЮК
 


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 454
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців